Kringloop MaGe is een successtory

Kringloopwinkel MaGe heeft begin september het eerste lustrum gevierd. Het initiatief dat een voortvloeisel is van de ‘papierenbrigade’ heeft aan de Groote Heeze in Heijen voor menigeen een belangrijke betekenis. Achter de zaak waar het leeuwendeel van de artikelen een tweede kans krijgt, schuilt een volwassen organisatie die veel plannen verwezenlijkt heeft, maar ook nog een verlanglijstje heeft.

Kringloopwinkel MaGe heeft begin september het eerste lustrum gevierd. Het initiatief dat een voortvloeisel is van de ‘papierenbrigade’ heeft aan de Groote Heeze in Heijen voor menigeen een belangrijke betekenis. Achter de zaak waar het leeuwendeel van de artikelen een tweede kans krijgt, schuilt een volwassen organisatie die veel plannen verwezenlijkt heeft, maar ook nog een verlanglijstje heeft.

In de week waarin de vrijwillige medewerkers van de kringloopwinkel een week welverdiende rust genieten vertellen voorzitter Jan Koolen en secretaris Maarten van de Vijver honderduit over stichting MaGe.

Je zou het na al die jaren bijna vergeten maar Maarten van de Vijver, een van de mensen van het eerste uur, vertelt waar de naam van is afgeleid: “MaGe staat voor Maatschappelijke Hulp Gennep. Onder die naam zijn Ron Bos en ik samen met welzijnsorganisatie Synthese en een aantal vrijwilligers begonnen met de Papierenbrigade. We hebben daar mensen die moeite hadden met hun administratie geholpen deze op orde te brengen. Daar zijn Ron Bos en ik stichting MaGe gestart om de doelgroep te ondersteunen. We hebben zo zwemlessen aangeboden aan schoolkinderen.”

De maatschappelijk betrokken lieden wilden meer mensen bereiken en helpen, en dachten over een volgende stap, de kringloopwinkel. De komst van de winkel met gebruikte artikelen heeft wat voeten in de aarde gehad, maar hobbels tijdens de lange aanloop wegen niet op tegen het succes dat de detailhandel in Heijen geboekt heeft.
In alle opzichten is kringloopwinkel MaGe een groot succes. “Wist je dat we met respectievelijk Sandra en André een fulltimer en een parttimer in vaste dienst hebben en verder een beroep kunnen doen op zo’n vijfentwintig vrijwilligers? Samen zien zij erop toe dat de winkel er steeds tiptop uitziet. Net als in andere winkels is de vloer steeds gevuld. Verkopen we iets groots, dan wordt het gat direct opgevuld.”
Veel van die vrijwilligers kwamen via een re-integratietraject bij MaGe. “Ze zijn gebleven omdat ze het bij ons naar de zin hebben”, zegt Jan Koolen, die zelf graag in de winkel werkt. “Het is dankbaar werk. We geven artikelen hier een tweede kans en als je ziet hoe blij mensen daarmee zijn. Het raakt je als gezinnen hier kleren kopen of als jongeren blij zijn met meubels voor enkele tientjes.”

Stichting MaGe kent geen winstbejag. De netto-opbrengst komt ten goede aan verbeteringen in de winkel maar vooral aan hulpacties voor de gezinnen die leven onder de armoedegrens. Maarten van de Vijver vertelt over de actie waarin sinds drie jaar vijfhonderd gezinnen verrast werden met vijf cadeaubonnen van vijf euro. “We hebben sinds kort ook het Hulpfonds waaruit mensen eenmalig een financiële ondersteuning kunnen krijgen om een nodige investering te doen. De aanvraag is alleen mogelijk indien alle bestaande regelingen niet van toepassing zijn, en loopt via een intermediair. De regel is dat MaGe rechtstreeks betaalt aan de leverancier van de dienst.”
Mensen die met lege handen in Gennep aankomen en niets te besteden hebben, worden geholpen door een noodpakket met levensmiddelen, toiletspullen en een klein geldbedrag.

Maarten en Jan die sinds kort ondersteund worden door het nieuwe bestuurslid Corry Hopman zien de toekomst van MaGe met vertrouwen tegemoet. “Met Corry hebben we een ervaren rot op welzijnsgebied in onze gelederen. Haar netwerk komt goed van pas”, zegt Maarten.  Plannen voor de komende jaren zijn er volop. “We blijven bezig”, zegt Jan, die op de valreep al aandacht vraagt voor de kerstmarkt. “Het duurt nog even, maar we zijn achter de schermen bezig om weer een kerstafdeling in te richten met gebruikte en nieuwe kerstartikelen. We gaan deze binnenkort openen maar zeggen nog niet wanneer. Dat blijft tot het laatst een verrassing.”

Kringloopwinkel MaGe,
Groote Heeze 34 Heijen

Naar het overzicht

Jos Gröniger

Over de schrijver

Jos Gröniger

Schrijven, mezelf en anderen informeren!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring