Ottersummum: nog één groot feest bij Roepaen

Dat Ottersum een constructieve en hechte gemeenschap is, hebben de inwoners en verenigingen van het dorpje aan de Niers al meer dan eens laten zien. Door de jaren heen zijn er talloze evenementen georganiseerd en feesten gebouwd. Met de achtste editie van Ottersummum, het dorpsdiner in veel gangen, tonen acht verenigingen en organisaties, tientallen vrijwilligers en honderden deelnemers opnieuw aan dat Ottersum tot veel in staat is. Op zaterdag 13 september vindt Ottersummum plaats, op een heel bijzondere locatie. Het thema is ditmaal: één groot feest.

Dat Ottersum een constructieve en hechte gemeenschap is, hebben de inwoners en verenigingen van het dorpje aan de Niers al meer dan eens laten zien. Door de jaren heen zijn er talloze evenementen georganiseerd en feesten gebouwd. Met de achtste editie van Ottersummum, het dorpsdiner in veel gangen, tonen acht verenigingen en organisaties, tientallen vrijwilligers en honderden deelnemers opnieuw aan dat Ottersum tot veel in staat is. Op zaterdag 13 september vindt Ottersummum plaats, op een heel bijzondere locatie. Het thema is ditmaal: één groot feest.

Ottersummum is het tweejaarlijkse dorpsdiner dat is opgezet door Ottersumse verenigingen die gezamenlijk de gemeenschapsband willen versterken, inwoners een culinaire en gezellige avond bezorgen en tegelijkertijd hun kas willen spekken. Die formule werkt al vele jaren in het dorp. Waar deelnemers in eerdere edities nog pendelden tussen fraai versierde locaties, is Ottersummum VIII de meest compacte aflevering ooit.

Afscheid en nieuwe start
Er is een kleine ‘volksverhuizing’ voor nodig, maar de feestlocatie Roepaen maakt het de moeite waard om voor dit culinair festijn de dorpsgrenzen te passeren. Het statige en monumentale gebouw aan de Kleefseweg was decennialang de plek waar muziek- en cultuurliefhebbers concerten en festivals van lokale en (inter)nationale allure bezochten. Anderen hielden er congressen, recepties en vergaderingen. Weer anderen vierden er feesten en partijen in het pand dat wel dertig jaar beheerd werd door Tonnie Kuipers. Met cultureel podium Roepaen en Roepaen Evenementen werd Ottersum op de kaart gezet. De nieuwe eigenaren hebben andere plannen met het gebouw en omliggend terrein. Roepaen wordt straks de plek waar Ottersummers een woonplek vinden. Zover is het nog niet, maar Ottersummum biedt de deelnemers in september alvast de kans afscheid te nemen van Roepaen als feestlocatie.

“Tijdens Ottersummum van dit jaar neem je bij Roepaen als deelnemer afscheid van een mooie, rijke periode met veel muzikale en culturele hoogtepunten, fijne bijeenkomsten, vergaderingen, recepties en feesten en partijen,” zegt Paul Terpstra, lid van het kernteam Ottersummum, die de locatie voorstelde. “Maar het is meteen ook de start van een nieuw tijdperk met heel andere mogelijkheden. Het is de plek waar jonge Ottersummers straks wellicht kunnen wonen.” Roepaen en Ottersummum zijn de perfecte combinatie voor een fantastisch afscheid. Een evenement dat met recht de naam één groot feest draagt.

Acht deelnemende organisaties
Zoals gezegd wordt Ottersummum gedragen door dorpsverenigingen en -organisaties. “Er zijn acht deelnemende verenigingen: Rijvereniging en Paardenclub Ottersum en omstreken, zangvereniging Caecilia, Kindervakantiewerk Ottersum, Harmonie Sint Caecilia, jeugdcarnavalsvereniging De Niersotters, voetbalclub Achates en stichting Ons Ottersum werken mee,” zegt Yvonne van der Kolk. De acht organisaties verzorgen elk een onderdeel van Ottersummum. Ze richten een ruimte in waar groepen deelnemers een gang van het dorpsdiner en een drankje krijgen. “Elke vereniging bedenkt een invulling binnen het thema één groot feest, versiert de ruimte en zorgt voor een hapje en een drankje. Dat doen leden van de club. Voor het eten en drinken zoeken zij sponsors om de kosten te drukken. En natuurlijk maken zij zoveel mogelijk mensen enthousiast om deel te nemen. We kunnen veertig mensen per organisatie plaatsen. Dat is per gang te organiseren. Het betekent dat er 320 mensen mee kunnen doen,” zegt Roger Engelberts. “Want met veel deelnemers en weinig onkosten wordt de netto-opbrengst groter. Die opbrengst wordt verdeeld over de acht verenigingen.”

Verschillende sferen
Het ene feest is het andere niet. De acht organisaties kiezen elk een eigen type feest. De kernteamleden lichten alvast een tipje van de sluier op. “De al bekende feesten zijn Halloween, Oud & Nieuw, Carnaval en Flower Power. We verklappen niet bij welke vereniging welk feest hoort.”

De acht feestlocaties bevinden zich op twee etages van het voormalige klooster Maria Roepaen, in ruimten die jarenlang werden gebruikt door cultureel podium Roepaen. Tussen de verschillende dinergangen lopen de deelnemers inpandig door de lange gangen en over de karakteristieke trappen. “Je gaat echt van gang tot gang,” zegt Paul Terpstra. Die culinaire gangen zijn per deelnemersgroep steeds verschillend. “Het kan zijn dat je begint met een toetje en eindigt met een voorgerecht,” zegt Yvonne van der Kolk.

Na acht gangen en een flinke trip door Roepaen is de finale voor iedereen hetzelfde. “We sluiten af met een groot feest met muziek door een diskjockey in de Van de Loo-zaal in de oostvleugel van Roepaen,” aldus Paul Terpstra.

Promo
Voor velen blijft het een verrassing wat Ottersummum te bieden heeft. Bezoekers van het Ossebraadfeest in Ottersum kregen op Vaderdag, 14 juni, alvast een glimp van het bijzondere evenement. Ottersummum lichtte daar een tipje van de sluier op. “We hebben daar letterlijk een voorproefje gegeven van wat deelnemers op 13 september kunnen verwachten. De beste pizzabakkers van Ottersum trakteerden het Ossebraadfeestpubliek op pizza. Niet zomaar een pizza, maar één met cachet,” zegt Paul Terpstra.

Sponsoren
Namens het kernteam merkt Mariska Massa Kemper op dat het via de website mogelijk is om Ottersummum financieel te steunen. “Sponsors zijn altijd welkom. Donateurs natuurlijk ook. Elke donatie helpt om de kosten te drukken, en daar plukken de deelnemende verenigingen de vruchten van. Financiële steun zorgt ervoor dat de opbrengst hoger wordt.” Ook bijdragen in natura zijn welkom. “Met onder andere ingrediënten voor de gerechtjes, versieringen of het lenen van tafels en stoelen is Ottersummum enorm geholpen.”

Meedoen
In een doorsnee restaurant is reserveren de gewoonste zaak van de wereld. Thuis kun je de menukaart uitgebreid bestuderen zodat je het diner in gedachten al verorberd hebt voordat je je jas hebt opgehangen. Bij Ottersummum zijn kwaliteit en gezelligheid verzekerd. Reserveren maakt plaats voor het bestellen van een plaats via de voorverkoop, die inmiddels gestart is. Aanmelden voor het uniekste dorpsdiner in de regio kan via www.ottersummum.nl.

“Wil je met een vriendengroep meedoen, meld dan alle vrienden in één keer aan,” adviseert Roger Engelberts. “De kosten bedragen 45 euro per persoon. Daar krijg je niet vaak een achtgangendiner met acht drankjes voor.”

De kaartverkoop voor Ottersummum 2025 is begonnen. Surf naar

Naar het overzicht

Jos Gröniger

Over de schrijver

Jos Gröniger

Schrijven, mezelf en anderen informeren!

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring