Ron Vierboom, bevlogen centrummanager in Gennep

De gemeente Gennep heeft sinds dit jaar een centrummanager. Ron Vierboom uit Wijchen is tot aan het einde van het jaar aangesteld om ondernemers in Gennep kennis te laten maken met adviseren en met zijn expertise. Twee maanden na zijn indiensttreding maakt de 57-jarige centrummanager een tussenbalans op.

De gemeente Gennep heeft sinds dit jaar een centrummanager. Ron Vierboom uit Wijchen is tot aan het einde van het jaar aangesteld om ondernemers in Gennep kennis te laten maken met adviseren en met zijn expertise. Twee maanden na zijn indiensttreding maakt de 57-jarige centrummanager een tussenbalans op.

Dat doet hij in Hotel De Kroon, waar hij op de dagen dat hij in Gennep werkzaam is, zijn afspraken ontvangt. “Ik wil zoveel mogelijk aanspreekbaar zijn, en de mensen van dienst zijn”, zegt de centrummanager. Ron Vierboom introduceert zichzelf. “Ik ben in 1962 in Nijmegen geboren. Ik volgde een opleiding Elektronica op MTS- en HTS-niveau  en ging in de detailhandel aan het werk.” Later had hij een eigen softwarebedrijf, waarvoor hij ook zelf de marketingstrategie bepaalde. Daar vloeide uiteindelijk zijn eigen marketingbureau ‘My Communication’ uit voort.
“Ik richtte me op foto- en videomarketing en liet me inhuren door ondernemers. Zij maakten gebruik van de marketing communicatie maar ik adviseerde ze ook met het ondernemerschap”, zegt de centrummanager, die met het bedrijf ‘Onderneemiets.nu’ ondernemers en ondernemersverenigingen van hulp en advies voorzag en voorziet. De kennis en het vakmanschap van Ron die inmiddels in Malden woonde, bleven niet onopgemerkt. De gemeente Heumen en de Rabobank in Malden vroegen Vierboom in 2015  centrummanager in Malden te worden. Het winkelcentrum in het forensendorp spon er garen bij. 

Je palmares zijn nu bekend, maar hoe kwam je met Gennep in contact?
Ron Vierboom: “Ik reageerde eind vorig jaar op de vacature die op Banenplein Limburg stond. Ik was een van de tien kandidaten die via Banenplein Limburg solliciteerde. Uit de drie mensen die op gesprek kwamen, ben ik geselecteerd. De ervaring en mijn leeftijd gaven uiteindelijk de doorslag.”

Hoe kende jij Gennep?
Ik heb een periode in Mook gewoond. We gingen toen vaak in Gennep winkelen. Ook bezochten we evenementen zoals SumMmertime. Ik had dus wel een beeld van het stadje, en als centrummanager van Malden had ik ook contact met diverse Gennepse middenstanders die zich daar gevestigd hebben. Maar negentig procent van de ondernemers kende mij niet, en dat was wel een voordeel. Ik kon er dus onbevangen induiken.”

Wat is je eerste indruk van de Niersstad?
“Gennep staat bol van leven en emotie. Er is veel te doen op gebied van cultuur en toerisme. Kijk naar de Vierdaagse, SumMmertime, de ooievaars en het mooie centrum. Wat me verder opvalt is dat er weinig retailers zijn. De  gevestigde ondernemers zijn zeer betrokken bij Gennep. Dat is een voordeel bij het samenstellen van de diverse werkgroepen.”


Hoe ervaar je de eerste maanden in Gennep?
“Ik heb het gevoel dat ik goed geaccepteerd word. Ik ben geen bemoeial, maar wil graag meedenken en doen. Als centrummanager stel ik me niet formeel op: de mouwen opstropen, dat is de aanpak die ik voorsta.” Al in zijn eerste maanden wist Ron Vierboom stappen te maken in het Gennepse. “Het is mijn taak ervoor te zorgen dat de ondernemers blijven, en op dat gebied heb ik al wat bereikt. Coenen Schoenmode dreigde te verdwijnen in de Gennep. Ik ben met de eigenaresse gaan praten en heb bemiddeld bij mogelijke overnamekandidaten. Het resultaat is dat een ondernemer uit de Zandstraat deze winkel voortzet onder dezelfde naam. Dat is mooi, want een winkelhart zonder schoenmodezaak, dat is voor mij ondenkbaar.”

Momenteel bereidt de centrummanager samen met een werkgroep, die bestaat ondernemers en vastgoedeigenaren plannen voor ten behoeve van de transformatie van de Spoorstraat. Dat gebeurt conform de Centrumvisie, die tot stand gekomen is door overleg tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente Gennep. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het gebied tussen Wilhelminaplein en de Brabantweg  bestemd wordt als dienstverlening en wonen. Het gebied ten noorden van het Wilhelminaplein wordt het domein voor horeca en retail. “We streven ernaar om de Spoorstraat te transformeren tot  een aantrekkelijke corridor naar het centrum. Daar komt veel bij kijken. De wens is bijvoorbeeld om gevels te verfraaien”, zegt Vierboom.”

Wanneer zit jouw taak er op, en ben je klaar in Gennep?
“Formeel is dat op 31 december van dit jaar, want ik ben aangesteld voor twaalf maanden. Dat lijkt kort, maar het geeft aan dat het college van B en W, dat mij aangesteld heeft, ambitieus is”, zegt de centrummanager, die in zijn element is in de Niersstad. “Ik ben ook aangesteld om de leegstand terug te dringen en als aanjager te fungeren voor de middenstand. Als ik straks iets voor Gennep heb betekend, ben ik voldaan.” Wellicht is er na dit jaar nog een taak voor Ron Vierboom weggelegd. “Als alles op poten gezet is, kan door het borgen van de continuïteit, een centrumcoördinator er op verder borduren.”

 

Naar het overzicht

Jos Gröniger

Over de schrijver

Jos Gröniger

Schrijven, mezelf en anderen informeren!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring