Uniek jubileum voor Harmonie Sint Caecilia

Harmonie Sint Caecilia Ven-Zelderheide-Ottersum beleeft een bijzonder verenigingsjaar. Het muziekgezelschap uit Ven-Zelderheide en Ottersum bestaat 125 jaar, en dat moet gevierd worden. Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september is de werkplaats van Loonbedrijf Nas een heel weekend lang de feesttempel.

Harmonie Sint Caecilia Ven-Zelderheide-Ottersum beleeft een bijzonder verenigingsjaar. Het muziekgezelschap uit Ven-Zelderheide en Ottersum bestaat 125 jaar, en dat moet gevierd worden. Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september is de werkplaats van Loonbedrijf Nas een heel weekend lang de feesttempel.

De voorbereidingen van de festiviteiten vinden vooral plaats vanuit de tijdelijke repetitieruimte in ’t Ven. Sint Caecilia, in 1899 opgericht als fanfare, verliet onlangs het vertrouwde thuishonk De Zwarte/De Uitkomst. Daar was de vereniging al sinds medio 1915 kind aan huis. Omdat op de locatie van café-zaal De Zwarte/De Uitkomst woningen zullen verrijzen vindt Sint Caecilia straks onderdak in de multifunctionele accommodatie in het kerkgebouw. Daarom is de harmonie onlangs verhuisd naar het winkelpand van supermarkt Weijers. Toch blijft De Zwarte/De Uitkomst zeker voortleven in de  herinnering. Er komt namelijk een muzikaal eerbetoon aan het thuishonk.


“We laten een muziekstuk over De Zwarte maken”, zegt Willy Dirks, met zus Marian Peters-Dirks de nestor binnen de harmonie. Broer en zus werden eind jaren ’50 lid van de muziekvereniging. Ze repeteerden in het café dat hun ouders van opa en oma Wim en Maria Winnen-Schoenmakers overgenomen hadden. Rond die tijd werd de fanfare een harmonie.
Willy heeft zich verdiept in de 125-jarige historie van Sint Caecilia Ven-Zelderheide Ottersum. “De vereniging werd opgericht in 1899, verzorgde jaren de muziek bij schutterij Sint Anthonius en bracht serenades. In Ottersum bestond in die tijd ook fanfare de Volharding en jaren bestonden beide gezelschappen naast elkaar. Na de Eerste Wereldoorlog vind je in de stukken niet veel meer over Volharding en vanaf 1929 gaat Sint Caecilia alleen verder. Van een fusie is geen sprake”, zegt hij.
Echt actieve herinneringen bewaren broer en zus Willy en Marian aan hun eigen ervaringen. Marian was een van de eerste vrouwen, en werd destijds door diverse leden met een scheef oog aangekeken. “Een enkeling stopte acuut met muziek maken bij de harmonie”, zegt de vrouw die anno 2024 nog steeds lid is. Samen met Willy speelde zij tot 1978 onder leiding van dirigent Gert Hermsen. Hij was van 1948 tot 1978 dirigent en volgde destijds zijn vader Jan Hermsen, ‘Stienekes Jan’ op, die op zijn beurt zijn vader Grad Hermsen opgevolgd was.
“Gert dirigeerde weleens met de sigaar aan. Het grootste deel van de harmonieleden rookte trouwens tijdens de repetities hoor”, zegt Willy.  Hij herinnert zich dat de harmonie tot een halve eeuw geleden ook meetrok in de jaarlijkse sacramentsprocessie. “Met het tamboers- en majorettekorps deden we mee aan taptoes. Het vergde veel van de leden, die niet gewend waren lopend te spelen.” Ook speelde Sint Caecilia diverse concoursen en kampioenschappen. “Onder leiding van Geert Jacobs promoveerden we ooit naar de Eerste Klasse. Het was flink aanpoten en jammer dat je bijvoorbeeld in Zuid-Limburg maar voor een handjevol mensen uit ’t Ven speelde. Uiteindelijk was het ook een mooi visitekaartje voor de dirigent.”

Er passeren diverse jubileumfeesten de revue. “De muziekinstuif bij het tachtigjarig bestaan in 1979. Het optreden van de Viller Spatzen bij het vijfentachtigjarig jubileumfeest in 1984 en het optreden van Rowwen Hèze bij het eeuwfeest in 1999. En niet te vergeten het jubileumconcert in 2009 met musicalster Linda Wagemakers in de schouwburg in Cuijk. Ooit waren we zelfs op tv te zien bij het programma ‘Verre Verwanten’. Susanne en Monique Klemann van Loïs Lane bleken verwant aan Sint Caecilia.”

125 Jaar
In het weekend van 20 tot en met 22 september staat Sint Caecilia voor een nieuwe mijlpaal. De festiviteiten vinden uit praktische overwegingen niet plaats in bakermat Ven-Zelderheide, maar bij loonbedrijf Nas in Ottersum. Op vrijdag 20 september begint het feestweekend met een avondvullend jubileumconcert. Onder bezielende leiding van dirigent Joost van Wichen speelt Sint Caecilia dan een avond lang diverse muziekstijlen van film- , pop- house- en musical muziek, maar ook muziek van onder andere Queen, The Beatles, Michael Jackson, Abba en Coldplay en natuurlijk Nederlandstalig niet te vergeten. De harmonie speelt dan samen met zangers en zangeressen en een band.  Aansluitend is er muziek van DJ Hans uit Gennep. Kaarten voor deze avond kosten 17,50 euro.

Wir sind Spitze
De band Wir sind Spitze is present op menig feest in binnen- en buitenland. De Limburgers, die wel weten hoe ze de tent op de kop moeten zetten, spelen voornamelijk après-ski en schlagermuziek gecombineerd met hedendaagse pop, rock en zelfs dance. Dit alles zal op de zaterdagavond te horen zijn in de feesttempel in Ottersum. DJ Mario vult de avond aan. De entree voor deze feestavond bedraagt 15 euro. Voor wie graag beide avonden wil meemaken  is er de passe partout voor vrijdag en zaterdag. Deze kost maar 25 euro.

Receptie en Open Podium
Aan alles komt een eind. Op zondag 22 september houdt de jubilerende vereniging een receptie en een Open Podium. Vanaf 11.00 uur kan iedereen de harmonie feliciteren met het 125-jarig bestaan. De receptie kent ook een Open Podium. Ze maken dan graag de bühne vrij voor mensen en gezelschappen die hun muziek aan een groter publiek willen laten horen.  Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via jubileum@caeciliavzo.nl.
Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten.  Het programma op zondag is gratis toegankelijk.

De kaartverkoop loopt inmiddels. Voor tickets voor vrijdag en zaterdag zie https://events.flextickets.nl/event/caecilia-jubileum-weekend.

Zie ook

 

Naar het overzicht

Jos Gröniger

Over de schrijver

Jos Gröniger

Schrijven, mezelf en anderen informeren!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring