Dansen en dineren in de kerk!

Het is mogelijk in de vernieuwde kerk in Beers

Het is mogelijk in de vernieuwde kerk in Beers

Op Eerste Pinksterdag 2021 werd de allerlaatste heilige mis in de Lambertuskerk in Beers gegeven. Nu is het gebouw omgetoverd tot een prachtige evenementenlocatie, waar onder andere diners, concerten, feesten en bruiloften plaats kunnen vinden.

De Cuijkse ondernemer Jan Hendrix (63) voelt alleen maar trots wanneer hij door de verbouwde Beerse kerk loopt. In 2018 werd hij door de Beerse Gerthy Laham-Keijzers benaderd met de vraag of hij de kerk wilde exploiteren. Gerthy had de kerk gekocht, omdat ze wilde voorkomen dat er iets in zou komen waar de inwoners van Beers niks mee zouden kunnen. Ze heeft een sterke dorpsband en haar ouders en broer liggen op de begraafplaats naast de kerk begraven.

Jan en Gerthy kennen elkaar van andere evenementen. Jan heeft al een kerk in Amsterdam, die hij ook omgetoverd heeft tot evenementenlocatie. Met die ervaring en zijn Cuijkse achtergrond is Jan de perfecte persoon om mee samen te werken, vond Gerthy. “Zo’n gebouw moet wel in beweging blijven,” vertelt Jan. “Anders gaat het achteruit. Gerthy zei: ‘Ik vind het superleuk en mooi, maar ik blijf op de achtergrond. Ik kom wel mijn verjaardag vieren en een keer zingen met mijn kerkkoor. Verder mag jij alles doen.’”

Geen studentendisputen
Jan wil in de kerk een balans tussen commerciële en culturele evenementen. “Alle activiteiten die voor het dorp zijn, zijn welkom. Zoals de start van de avondvierdaagse en sinterklaas. Aan de andere kant zijn we een commerciële partij, dus organiseren we bijvoorbeeld bedrijfsfeesten, bruiloften en privédiners.” De restaurants in de regio zijn te klein volgens Jan. “Als je met een groep van veertig man wilt eten moet je echt heel goed zoeken naar een sfeervolle ambiance. Hier kunnen wel 180 gasten dineren. Als het een walking dinner of buffet is zelfs 250. We kunnen ieder soort catering laten komen. Ik kan zelfs Michelin koks inhuren.”

Verder is er al een luxe dancefeest geweest, heeft een kunstenares een week lang met een expositie in de kerk gestaan en was er een orgelconcert. “We gaan nu twee à drie keer per jaar een orgelconcert plannen. Er zijn fans voor, niet veel, maar als ze uit heel Nederland hier naar toe komen, is het genoeg. We merken al dat we aanvragen krijgen vanuit Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Die moeten een eindje rijden. Maar voor een mooie locatie of een goed feest rij ik ook een uur.”

Alles wat bij de locatie past, kan georganiseerd worden. “Het is hier wat luxer en niet goedkoop, ik hoop daarmee de lat hoger te leggen. Ik wil niet dat de locatie verziekt wordt, dat er bijvoorbeeld in de gordijnen gehangen wordt. Studentendisputen zijn niet welkom. Als je een nieuwe locatie opent, krijg je daar vaak tien aanvragen in een week van, omdat ze nergens meer mogen komen. Ook wil ik hier geen feesten met lachgas en pilletjes.”

Als je iets wil organiseren in de kerk, pakt Jan met zijn team de hele organisatie op. “We zorgen voor de meubels, styling, entertainment en catering, alles naar wens van de klant. Mensen komen in een gespreid bedje.”

Ook gelovigen die kerkdiensten willen bezoeken, zijn nog steeds welkom. In de kapel aan de kerk is twee keer per maand de mogelijkheid tot een dienst. 

Geen spijkers
Het heeft lang geduurd voordat de kerk eindelijk in zijn nieuwe vorm open kon. Het is niet moeilijk om een kerk te kopen, maar de plannen die je ermee hebt moeten goedgekeurd worden door het bisdom. “Als je er bijvoorbeeld alleen een housetent of kroeg van wil maken of het gebouw totaal wil veranderen, gaat het niet door,” legt Jan uit. Het duurde anderhalf jaar voordat de papieren klaar waren.

Vervolgens was de verbouwing een uitdaging. Omdat het een monumentaal pand is, mogen er bijvoorbeeld geen spijkers in de muur worden geslagen. “Aan het pand is dus niks veranderd. We hebben wel luxe toiletruimtes gebouwd, hiervoor waren er geen toiletten. Verder hebben we voor dubbel glas gezorgd, vloerverwarming aangelegd, nieuwe kabels aangelegd, gordijnen en panelen opgehangen voor de akoestiek en voor mooie verlichting gezorgd.”

Alle beelden die in de kerk stonden, waren eigendom van het bisdom. Die zijn verdeeld over andere kerken. De kerkbanken hoorden wel bij de inventaris. “We hebben een artikel in de Dorps-courant gezet waarin stond dat mensen de banken gratis op konden halen. We hebben ze allemaal weg kunnen geven. Ze staan nu bij mensen in de hal, in de tuin of onder de veranda.”

Toen de verbouwing na tien maanden klaar was, was het eind 2021 en dus midden in de coronatijd. Afgelopen april kon de kerk eindelijk opnieuw open. Het eerste wat er werd georganiseerd, was de verjaardag van een van Jans vrienden. “Zo konden we testen of alles goed liep. Maar goed dat we dat hebben gedaan. We kwamen erachter dat er bijvoorbeeld stopcontacten op bepaalde plekken miste en er niet genoeg waterdruk was om de toiletten door te spoelen. Hierna liep het eerste officiële diner vlekkeloos.”

Niet mainstream
Jan heeft nog een aantal evenementen op de planning. “In september en oktober komen er discoavonden. Er komt een groot openbaar kerstfeest: Jingle Balls. Met oud en nieuw willen we ook een feest organiseren.”

Daarnaast heeft de ondernemer een heleboel ideeën. “Ik sta altijd aan. Vroeger had ik een notitieboekje onder mijn kussen. Dat mag niet meer van mijn vrouw. Als ik op een stoel in de kerk zit en om me heen kijk, of gewoon ’s nachts in bed lig, kan ik mijn ideeën helemaal voor me zien. Ik denk in plaatjes. Misschien moeten we een keer een gospelavond houden, met zo’n koor met paarse pijen aan. Dat lijkt me helemaal het einde. Zelf vind ik salsadansen heel leuk. Op zo’n vloer dans je waanzinnig weg. Ik zoek liever de nichemarketing op dan dat ik achter de mainstream aanren.”

Naar het overzicht

Juul ten Haaf

Over de schrijver

Juul ten Haaf

Juul ten Haaf uit Beers studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg. Ze is nieuwsgierig en heeft een passie voor schrijven en interviewen. Het liefst houdt ze zich bezig met maatschappelijke thema’s en human interest verhalen. Ze vindt het erg mooi dat ze door de journalistiek de kans krijgt om mensen met een bijzonder verhaal te leren kennen en probeert die verhalen altijd zo goed mogelijk op te schrijven. Leuk om te vermelden, Juul liep in 2013 al een weekje 'snuffelstage' bij Topic magazine!!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring