BTB: Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid voor iedereen.

BTB, een onderdeel van gehandicaptenraad CIGW in Wijchen, hanteert als slogan: ‘Iedereen doet mee’. BTB ijvert voor Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid van alle (openbare) gebouwen en terreinen in Wijchen. Topic Wijchen ging in gesprek met coördinator Odette Delhij en Joop Ninaber, voorzitter van de werkgroep.

BTB, een onderdeel van gehandicaptenraad CIGW in Wijchen, hanteert als slogan: ‘Iedereen doet mee’. BTB ijvert voor Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid van alle (openbare) gebouwen en terreinen in Wijchen. Topic Wijchen ging in gesprek met coördinator Odette Delhij en Joop Ninaber, voorzitter van de werkgroep.

Passie
Odette en Joop zetten zich met passie in voor de werkgroep en haar doelen. Odette: “Ik ben al heel lang betrokken bij CIWG. Zo’n twaalf jaar geleden zochten we een voorzitter voor de werkgroep BTB en we kwamen al snel bij Joop uit.” Joop: “Ik zat in de seniorenraad en was al betrokken geraakt bij een project waarbij ook  BTB betrokken was. De werkgroep maakte veel indruk op mij; iedereen kan namelijk te maken krijgen met beperkingen. Sommige mensen worden geboren met een beperking, maar het kan je ook door ziekte of een ongeluk later in het leven overkomen. Ik ben erg fanatiek en enthousiast voor hetgeen waar ik me voor inzet, die eigenschappen kan ik als voorzitter van BTB goed gebruiken. Inmiddels is het echt een onderdeel van mijn leven geworden. Als je iets tegenkomt, zoals een obstakel op straat, ben je er gelijk mee bezig en onderneem je meteen actie.” Odette: “Zijn fanatisme zag ik en de rest van de werkgroep ook. Het is een gemeenschappelijke deler, en we waren dan ook erg blij dat hij toezegde. Samen dragen we professionaliteit uit. Wij zijn geen klachtengroep en geen actiegroep. Ons doel is voor iedereen iets te bereiken. Als een individu komt met een klacht, gaan we het bekijken. We onderzoeken of meerdere mensen dezelfde lasten ervaren. Als dat het geval is, kunnen we het breder oppakken.”

Doelen en werkwijze
“We zijn een groep die zich bezighoudt met het wegwerken van de belemmeringen voor mensen met een beperking. We focussen ons op openbare ruimtes en de bereikbaarheid daarvan. Goede wegen zijn heel belangrijk voor mindervaliden. We kijken of faciliteiten als bijvoorbeeld een toegankelijk trottoir, een ingang van een winkel of een invalidentoilet voor iedereen te gebruiken zijn. Als dat  niet het geval is gaan we in gesprek met de gemeente of eigenaren van desbetreffend pand. Als men ons vraagt voor wie we er zijn, zeggen we altijd: voor iedereen, van jong tot oud. We kijken verder dan alleen naar mensen met een visuele of fysieke beperking. Denk ook aan de veiligheid van kinderen, of van personen met een wandelwagen en ouderen die zich met een rollator voortbewegen. Voor iedereen is een belemmering vervelend. Wat we vaak zien, zijn obstakels op de openbare voetpaden, zoals containers die in de weg staan of fietsbeugels die niet goed geplaatst zijn. Gemeente Wijchen heeft in 2018 als allereerste de ‘Ongehinderd Testdagprijs’ gewonnen, iets waar wij als werkgroep ook heel blij mee zijn, maar helaas betekent dat niet dat er geen beperkingen en belemmeringen meer zijn in onze gemeente. Een aantal winkels is (nog) steeds slecht bereikbaar voor mensen in een rolstoel en niet elke openbare ruimte beschikt over een toegankelijk invalidentoilet. Een keer per jaar voeren we controles en nacontroles uit. Als de winkels aan al onze eisen voldoen, krijgen ze een sticker die op de etalage of deur geplakt kan worden. Een nieuwe ondernemer krijgt bezoek van ons en vaak adviseren wij hem of haar wat verbeterd kan worden wat betreft de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het pand. Veel van hen zijn heel attent en willen meedenken, dat is erg fijn. Natuurlijk loop je ook weleens tegen een muur aan. Het is erg jammer als dat gebeurt, maar het enige wat we dan kunnen doen, is in gesprek blijven. Er zijn namelijk geen wetten en afdwingbare regels voor de toegankelijkheid van openbare ruimtes. We proberen de ondernemers dan te overtuigen van de positieve effecten van onze adviezen. Men kan bijvoorbeeld een officieel, nationaal ITS schildje krijgen. Dat is toch een hartstikke mooie verdienste. Kasteel Wijchen heeft er zo een, als enig kasteel van heel Nederland. Daar zijn ze terecht heel trots op. Het kasteel heeft in de kelder een trap die met een knop kan veranderen in een toegankelijke helling voor rolstoelgebruikers. Ook is elke verdieping bereikbaar via een lift. Het gemeentehuis, Arcus en Bibliotheek Wijchen hebben ook een schildje mede dankzij onze inzet, we hebben flink gepromoot bij deze instanties om zo’n schildje te verdienen. 

Betrokkenheid
Met gemeente Wijchen werken we fijn samen. We worden serieus genomen en goed betrokken bij plannen en verbeteringen, zoals bij de renovatie van het kasteel. We hebben te maken met wethouders, beleidsmakers en andere ambtenaren en ervaren dat we met elk van hen goed kunnen samenwerken. Dat zie je in het B&W coalitieakkoord dat een aantal jaar geleden is opgetekend. Daarin staat het logo ‘Iedereen doet mee’ en dat wordt ook uitgedragen. Voorheen werden we achteraf pas benaderd, als plannen al rond waren en er al was begonnen met het uitwerken ervan. Dan ben je te laat, want als er dan iets niet klopt en aangepast moet worden rond toegankelijkheid en bereikbaarheid moeten die plannen weer op de schop. Dat kost de gemeente natuurlijk ook geld.
Op dit moment zijn we betrokken bij het project ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer.’ Een ambtenaar geeft tijdens een vergadering van ons voorlichting over de stand van zaken. We hopen natuurlijk dat de samenwerking in de toekomst zo goed blijft en dat we samen meer bewustwording creëren onder de mensen, daar doen we ons best voor.”

Nieuwe leden
We zoeken nog steeds mensen die betrokken zijn en zich kunnen inzetten. Per maand vergaderen we eenmaal, en dan nog de keuringen en rondjes door het dorp. Bekijk de website en onze facebook. Neem vooral contact op als je geïnteresseerd bent!

 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring