De Dag van Wijchen

De tweede dag van de Vierdaagse is traditiegetrouw de ‘Dag van Wijchen’. De wandelaars lopen vanaf Nijmegen via het vennengebied naar Alverna. Daarna lopen ze naar Wijchen, om vervolgens via Beuningen en Weurt terug te keren in Nijmegen. De vijftigkilometerlopers doen tevens Niftrik en Balgoij aan. De Dag van Wijchen staat ook bekend als Roze Woensdag.

De tweede dag van de Vierdaagse is traditiegetrouw de ‘Dag van Wijchen’. De wandelaars lopen vanaf Nijmegen via het vennengebied naar Alverna. Daarna lopen ze naar Wijchen, om vervolgens via Beuningen en Weurt terug te keren in Nijmegen. De vijftigkilometerlopers doen tevens Niftrik en Balgoij aan. De Dag van Wijchen staat ook bekend als Roze Woensdag.

Bijltjesdag
Maar de Dag van Wijchen staat ook bekend als Bijltjesdag, de dag waarop de meeste lopers uitvallen. Dat ligt niet zozeer aan het totaal aantal kilometers dat gelopen wordt, het is niet de dag met de langste afstand, het ligt aan de route. Voor vele wandelaars die het de eerste dag net hebben gered, is het de tweede dag te zwaar. Ze starten niet, of vallen tijdens de tocht uit. Ook staat het stuk tussen Wijchen en Beuningen bekend als moeilijk: een recht stuk, waar voor lopers die hier onbekend mee zijn, er geen eind aan lijkt te komen. Mede daarom worden de vele enthousiaste supporters langs de kant gewaardeerd. De aanmoedigingen en lekkernijen die worden uitgedeeld, maken de blaren en pijnlijke spieren dragelijk. En met die aanmoedigingen zit het wel goed. Menigeen staat ’s ochtends al vroeg op om de wandelaars te onthalen en ze een warm welkom te heten. De eerste wandelaars komen al rond 06.00 uur aan in Alverna, dat zijn de snelle lopers en de eerste militairen. In het centrum ligt de drukte tussen 08:00 en 11:30 uur. Traditiegetrouw is het daar dan volgeladen met mensen, muziek en een fijne feestsfeer. Ook de lopers die in de middag nog langskomen worden steevast flink aangemoedigd. Een deel van die groep heeft het zwaar en heeft die steun extra hard nodig.

Roze woensdag: een feest voor iedereen
De Dag van Wijchen staat ook bekend als Roze Woensdag. Op deze dag is Nijmegen de regenbooghoofdstad van Nederland. Roze Woensdag wordt gezien als één van de grootste en mooiste LHBTIQ+ feesten van het land. Als uiting van tolerantie en acceptatie wordt er roze gedragen door menig bezoeker en wandelaar van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten.
Dat was niet altijd het geval. In de vorige eeuw zijn er meerdere gevallen geweest van geweld tegen LHBTI-ers tijdens de Vierdaagsefeesten. In 1983 probeerden relschoppers homocafé het Bakkertje (nu de Regenboog) binnen te dringen en werd er een molotovcocktail naar binnen gegooid. Meerdere mensen raakten bij deze actie gewond, maar de daders werden niet bestraft door de politie. Als tegenreactie werd er in 1984 alternatieve zomerfeesten georganiseerd, met Roze Zaterdag. Hieruit is uiteindelijk Roze Woensdag ontstaan, eind jaren ’90, begin 2000. De kleur roze verwijst naar de roze driehoek, die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om homoseksuelen te herkennen. In de jaren ’70 werd het een geuzenteken voor de homobeweging.

Met de jaren kreeg de roze doortocht steeds meer aandacht en werd het alsmaar populairder. Het begon op de Van Welderenstraat in de jaren ’90, maar gaandeweg breidde het roze vlak zich uit. Steeds meer mensen gingen meedoen aan de roze gekte, van toeschouwer, feestganger tot Vierdaagseloper. Stichting Roze Woensdag heeft hierin een groot aandeel gehad. Samen met de organisatie van de Vierdaagsefeesten zorgde de stichting ervoor dat Roze Woensdag naamsbekendheid kreeg. Vandaag de dag is de kleur roze niet meer weg te denken en is het een vast onderdeel geworden van de Dag van Wijchen.

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring