EuroGames: LGBTIQ+ Rights, Love & Sport
Eind juli maakt een groot internationaal toernooi zijn opwachting in Nijmegen. Van 27 t/m 30 juli worden daar de EuroGames Nijmegen gehouden.Langs de Waalkade en in het centrum zullen de bekende regenboogvlaggen wapperen. De organisatie verwacht tussen de 2000 en 2500 deelnemers uit het binnen- en buitenland, die de oudste stad van Nederland komen bezoeken.
- Nicole Janssen
- Topic Heumen en Mook-Middelaar
- Topic Wijchen
- Deel dit artikel
Eind juli maakt een groot internationaal toernooi zijn opwachting in Nijmegen. Van 27 t/m 30 juli worden daar de EuroGames Nijmegen gehouden.Langs de Waalkade en in het centrum zullen de bekende regenboogvlaggen wapperen. De organisatie verwacht tussen de 2000 en 2500 deelnemers uit het binnen- en buitenland, die de oudste stad van Nederland komen bezoeken.
De EuroGames is een sportevenement, georganiseerd vanuit de EGLSF (European Gay &Lesbian SportFederation). Het doel: het tegengaan van discriminatie in de sport en het stimuleren van integratie en emancipatie van LGBTIQ+ sporters in de sportwereld.
De EuroGames is een jaarlijks evenement en gericht op LGTBIQ+ sporters. Na edities in onder meer Rome en Kopenhagen, strijkt het dit jaar neer in Nijmegen. Het is niet vreemd dat Nijmegen in 2019 met succes een bid heeft ingediend om als host van de Eurogames te mogen optreden. Al een aantal jaren stelt Nijmegen zich op als een ruimdenkende stad, waar aandacht is voor de LGBTIQ+ gemeenschap. Sinds 2004 organiseert Gay Sport Nijmegen in samenwerking met de Nijmeegse 'gay-sportverenigingen' een internationaal sporttoernooi.
Het aanbod van de Eurogames is vrij divers. Elke host-stad kiest haar eigen programma. Naast een aantal vaste sporten, wordt het programma uitgebreid met sporten die uniek zijn voor de locatie en editie. In Nijmegen worden er op zo'n 17 locaties 19 sportevents gehouden, met in tegenstelling tot vorige edities extra aandacht voor watersport. Heel Nijmegen zal in teken staan van de EuroGames. Zo wordt er geroeid in de Waal, en worden er in de Vereeniging ballroom- en bridgewedstrijden gehouden.
SPORT EN LOCATIES
Atletiek; Atletiekbaan Heemraadstraat 29 juli
Badminton; Jan Massinkhal 29 - 30 juli
Ballroomdansen; Concertgebouw De Vereeniging 28 - 29 juli
Bridge; Concertgebouw De Vereeniging 28 - 30 juli
Golf; Golfclub Heelsum 28 - 29 juli
Hockey; Union Hockey 27 - 29 juli
Marathon; De Kaaij 30 juli
Martial arts; Sportqube 28 - 29 juli
Padel; 28 - 29 juli
Petanque; Boulodrome de Valkatties 28 - 30 juli
Pickleball; Jan Massinkhal / VoCaSa 28 - 29 juli
Roeien; De Waal 28 - 30 juli
Rugby; Sportpark de Biezen 28 - 29 juli
Squash; Radboud Sportcentrum 28 - 30 juli
Tafeltennis; Sporthal TN 28 - 30 juli
Tennis; TV Rapiditas 28 - 30 juli
Voetbal; SV Orion 28 - 29 juli
Volleybal; Radboud Sportcentrum 29 - 30 juli
Waterpolo; Sportfondsenbad Nijmegen-West 28 - 30 juli
Wielrennen; 29 - 30 juli
Zwemmen; Erica Terpstra bad 29 - 30 juli
Voor de exacte tijden per dag, zie site: www.eurogames2022.eu
* De sporten en dagen zijn onder voorbehoud, er moeten voldoende deelnemers zijn.
Iedereen is welkom
Thomas Pruijsen: 'De EuroGames zijn belangrijk, niet alleen voor sport en plezier maar ook voor het creëren van meer bewustzijnvoor LGTBIQ+. Regelmatig horen we dat mensen van de LGTBIQ+ gemeenschap zich niet welkom of veilig voelen in hun sport. Daardoor stoppen ze vaak met teamsport, dat zou niet moeten. Transgenders worden bij voorbaat al vaak uitgesloten.
Het is belangrijk dat sportverenigingen zich meer bewust worden van de diversiteit in de samenleving. In elke sport zijn er mensen die niet-hetero zijn, en zich juist daardoor onveilig en onwelkom voelen door het klimaat wat er vaak heerst. We moeten ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar sport kan beoefenen. En vooral uitdragen dat het oké is als je anders bent dan de mainstream.
Ons doel is ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom en gelijk voelt, soms heb je ook behoefte aan gelijkgestemden. Dit evenement is de combinatie van de twee. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, op wie je valt, of wie je bent. Iedereen is gelijk en welkom, daarom zijn de Eurogames ook een sociaal en inclusief sporttoernooi. Veel mensen keren jaarlijks terug naar het evenement, de deelnemers kennen elkaar en de gezelligheid is goed aanwezig.
In sommige landen is het niet veilig of toelaatbaar om in het openbaar een LGTBIQ'er te zijn. Voor die mensen zorgen we extra voor hun veiligheid. Zo worden hun namen anoniem gemaakt in de uitslag. We ontvangen ook sporters uit Oost-Europa, inclusief Oekraïne en Rusland. Voor die mensen is financiële hulp belangrijk, vaak hebben ze niet de middelen om deel te nemen. Die hulp bieden we dan ook.
De sporters verblijven in hotels en campings in de omgeving. We werken samen met de organisatie van de Vierdaagse met betrekking tot o.a. de verblijfplaatsen. De Vierdaagse vindt plaats in de week ervoor en dan moeten er ook veel mensen worden gehuisvest.
Net als bij andere Spelen hebben we een Village. Er wordt naast de sportwedstrijden ook veel entertainment aangeboden, onder de naam #Lovetomove. Zo is er een openingsceremonie op woensdagavond 27 juli op de Waalkade, met optredens van artiesten en dj's, en er is een vlaggenparade met de deelnemende landen. Daarnaast zijn er in LUX gedurende die dagen films te zien die aansluiten op het thema. Voor LUX is er een podium waar de medailles worden uitgereikt. Ook zijn er ontmoetingsplaatsen en worden er clinics gehouden. Er worden rondleidingen door de stad georganiseerd, musea zijn gratis voor deelnemers en er zullen feesten in de kroegen zijn.
We bieden deelnemers en toeschouwers een mix van sport en cultuur. Zo kunnen we iedereen, naast een mooi sportevenement, ook laten zien hoe mooi Nijmegen is.'
Hockey op EuroGames
Het hockeytoernooi van de EuroGames vindt plaats bij Union, een van de hockeyverenigingen van Nijmegen, gelegen op de grens tussen Malden en Nijmegen.
Bas van de Meerendonk: 'Dat Union de thuisplaats wordt voor het hockey, is niet vreemd. Union is al geruime tijd bezig met inclusiviteit, dat staat hoog in ons vaandel. Vooral binnen de voetbal- en hockeywereld is het – zeker voor jongens en mannen - soms moeilijk om jezelf te zijn. De machocultuur is op sommige plekken erg aanwezig. Pepijn Keppel, oud-tophockeyer, heeft het boek 'De laatste man' geschreven. Daarin geeft Pepijn treffend over zijn coming-out aan: ‘je wil geen scheldwoord zijn’.Het is heel belangrijk dat mensen zoals hij zich uitspreken, zodat we rolmodellen in de sport hebben. Daarom is het ook belangrijk dat iedereen zich realiseert hoe schadelijk het bijvoorbeeld is om met ‘gay’ of ‘homo’ te schelden.
Het moet normaal zijn dat je kunt zijn wie je bent, en dat je dat in een veilige omgeving kunt zijn. Union is daar erg mee bezig. We willen laten zien dat sport voor iedereen is, we steken echt onze nek hiervoor uit. Daarom is het mooi dat Union de thuishaven mag zijn voor het hockeytoernooi van de EuroGames. Ons doel is te laten zien dat je mag zijn wie je bent, en dat je plezier in de sport mag hebben. Wie je bent mag daar niet in de weg van staan. We zijn er als gehele club verantwoordelijk voor dat mensen zichzelf kunnen zijn en zich veilig en welkom voelen.
Het hockeytoernooi duurt drie dagen. Het is een serieus toernooi, waar teams van verschillende landen aan deelnemen. We hopen erop dat we veel mensen mogen ontvangen, zowel deelnemers als toeschouwers. Kom vooral kijken!