Kasteel Wijchen en museum eindelijk weer open voor publiek
Na lang wachten was het dan zover: de parel van Wijchen is opgepoetst en sinds januari weer open voor publiek. Ook Museum Kasteel Wijchen dat samen met het kasteel een metamorfose onderging is weer open.
Na lang wachten was het dan zover: de parel van Wijchen is opgepoetst en sinds januari weer open voor publiek. Ook Museum Kasteel Wijchen dat samen met het kasteel een metamorfose onderging is weer open.
De officiële, feestelijke opening van het museum vond plaats op 26 februari. Aangezien de meeste coronaregels toen gelukkig geschrapt waren, kon dit met veel gasten en feestelijkheden plaatsvinden. De voordracht werd gehouden door directrice Rylana Seelen, wethouder Nick Derks, wethouder Paul Loermans en voorzitter van het bestuur Museum Kasteel Wijchen Marianne Bakker. Er werd er een theaterstuk gepresenteerd dat de bijzondere geschiedenis van het kasteel met Emilia van Nassau en Don Emmanuel vertelde. Tot slot werd het museum officieel geopend door burgemeester Marijke van Beek en Marianne Bakker, die symbolisch het lint voor de ingang losmaakte.
Voor oude bekenden van het museum zal het even wennen zijn. De vaste tentoonstellingsruimte is geheel vernieuwd en aangepast. De ruimte is gemoderniseerd en omgetoverd tot een stijlvol en eigentijds ‘ontdek- en beleefmuseum’. In de collectie is meer aandacht gekomen voor de beleving, van Prehistorie tot aan de Nieuwe Tijd met vooral de nadruk op archeologie, regionale geschiedenis en botanie. Er is ook veel aandacht voor het visuele aspect, zodat de bezoeker een goed beeld krijgt van de beschreven geschiedenis. Zo is er een nieuw element toegevoegd: de boerderijkap, gestileerd naar een boerderijkap uit de Bronstijd die over de hele lengte van de vide in de ruimte hangt. Deze creatie intensiveert de beleving van de bezoeker. Voorwerpen als dierenhuiden en alledaagse gebruiksvoorwerpen die onder de kap te zien zijn voegen hieraan veel toe.
Nieuw is transformatie van de kelder tot museumruimte. Voorheen was het museum alleen op de zolder te vinden, maar nu wordt het hele kasteel ervoor gebruikt. Tijdens de renovatie is de kelder uitgediept en toegankelijk gemaakt. Daarbij zijn ruimtes gecreëerd die het verhaal vertellen van de oude bewoners van het kasteel. Met nieuwe technologieën zoals projecties is het een audiovisuele ervaring geworden voor elke bezoeker, van jong tot oud. Ook de keuken uit de zeventiende eeuw is gerestaureerd en te bezoeken. Voor de jeugd is er op de eerste verdieping een educatieve ruimte ingericht. Het kasteel is tevens gebruiksvriendelijker geworden voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Er zijn speciale liften geplaatst en de wandelgangen zijn hier en daar verbreed.
Bezoekers kunnen elke zondag deelnemen aan weekendrondleidingen, waarbij ze begeleid worden door een gids zodat ze nog meer (achtergrond-)informatie kunnen krijgen De vaste collectie wordt ondersteund met veelzijdige wisseltentoonstellingen. Op dit moment is ‘Tekens in het landschap’ te zien, een overzichtstentoonstelling met werken van kunstenaar Harrie Gerritz. De tentoonstelling omvat ook niet eerder tentoongesteld werk en is tot en met 4 september te bezichtigen.