Kennis delen is harstikke leuk
Balgoy’s specialist op het gebied van geologie, archeologie en paleontologie
- Nicole Janssen
- Topic Wijchen
- Deel dit artikel
Balgoy’s specialist op het gebied van geologie, archeologie en paleontologie
Werner Peters is een bekend gezicht in Balgoy. Dat zou hij zelf niet zeggen, zo bescheiden als hij is. Maar Werner staat bekend als dé man bij wie je moet zijn als je iets wilt weten van natuur, geologie, archeologie of paleontologie. “Al sinds ik kon lopen, verzamel ik graag dingen. Ik verzon er dan verhalen bij, van wie zo’n voorwerp is geweest en wat het allemaal heeft meegemaakt. In de loop van jaren is die fantasie uitgegroeid tot gedegen onderzoek. Daarmee bezig zijn en die kennis kunnen delen, dat vind ik fantastisch.”
Speuren
“Samen met mijn ouders ging ik als kind op pad in het weekend. Dan gingen we naar het bos op zoek naar bijzondere dingen, of ergens mooie schelpen zoeken. Dat waren heerlijke tijden. Mijn vader was doordeweeks altijd aan het werk, daardoor waren dit ook echte quality-time momenten. Ik vond het heerlijk om te zoeken naar voorwerpen in de grond en deelde veel van mijn vrije tijd daarvoor in. Bijzondere vondsten nam ik mee naar huis, om daar te fantaseren over wat het allemaal had meegemaakt en van wie het zou zijn geweest. Die hobby is nooit weggegaan. Sterker nog, het ontwikkelde alsmaar door. Ik ging zelfstudie doen zodat ik de echte verhalen en geschiedenis van een vondst kon ontdekken en begon tevens met het bezoeken van musea, bijeenkomsten en beurzen.
Vandaag de dag heb ik van alles thuis liggen, van natuurobjecten en fossielen tot voorwerpen die door mensen zijn gemaakt. Het oudste wat ik heb liggen meer dan een half miljard jaar oud en de kleinste vondst is een microfossiel van minder dan een millimeter. Ook heb ik nog steeds een bijzondere schelp liggen, die ik in als kind heb gevonden bij de oprit van ome Henk.
Op het gebied van geologie, archeologie en paleontologie ben ik een autodidact. Helaas heb ik niet de mogelijkheid gehad er een studie in te volgen, maar ik ben blij dat ik wel de toegang tot informatieve boeken heb en zo zelf de kennis heb kunnen opdoen. Als kind al zat ik graag met mijn neus in de boeken. Als ik iets wilde weten, zocht ik het op. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig aangelegd, ik vind heel veel dingen interessant. Van geschiedenis tot de natuur, en alles ertussen in. Thuis heb ik meer dan 1500 naslagwerken staan, waarvan ik de meesten ook heb gelezen. Als ik even iets wil nalezen, of als iemand iets specifieks vraagt, wil ik het graag op kunnen zoeken.”
Meer dan een prijskaartje
“Ik vind het erg leuk om die kennis te delen. Dat doe ik bijvoorbeeld via social media, waar ik mijn vondsten en het verhaal erachter deel. Een van de dingen waar ik mensen graag van bewust maak, is dat elk voorwerp uniek is. Al zijn er bijvoorbeeld duizenden vuistbijlen bewaard gebleven, elke vuistbijl heeft zijn eigen handgevoel en verhaal. Het is ook belangrijk om de vondsten op emotionele waarde in te schatten. Te vaak wordt de focus gelegd op wat de financiële waarde is van een vondst. Dat vind ik jammer, omdat dat ervoor zorgt dat er voorbij wordt gegaan aan het voorwerp zelf. Dat heeft een eigen identiteit en is meer dan een prijskaartje. Neem nou de oudste witte haaientand van Nederland, gevonden in Balgoy. Wetenschappelijk gezien is die ontzettend veel waard, terwijl je op EBay zo’n tand voor een paar tientjes zou kunnen kopen. Deze persoonlijke vondst ligt nu in bruikleen in het Oertijdmuseum in een vitrine, met mijn verhaal erbij. Ik hoop dat mensen, jong en oud, motiveert om zelf op zoek te gaan naar dit soort schatten. Net zo, of beter; nóg interessanter dan de haaientand. Daarnaast hoop ik dat het er ook toe leidt dat men beseft dat de emotionele en wetenschappelijke waarde van een vondst belangrijker is dan de financiële.”
Samenwerkingen
“Naast mijn social media platform, werk ik ook samen met een aantal musea. Bij het Oertijdmuseum in Boxtel ben ik verbonden als honorair wetenschappelijk medewerker. Dat is fantastisch om te mogen doen. Als ik iets moois heb gevonden, kan ik daar met hen verder onderzoek doen. Ik heb daar zelfs meegewerkt aan meerdere wetenschappelijke artikelen. Ik vind het heel bijzonder dat ik een bijdrage heb mogen leveren.
Bij de Bastei ben ik onderdeel van de werkgroep Geo-Paleo en voor de lokale Balgoyse historie, daarvoor zit ik natuurlijk bij de Heemkundegroep Pagus Balgoye. De mensen van Museum Kasteel Wijchen weten me ook te vinden, dat vind ik heel erg leuk. Daar help ik weleens mee met een tentoonstelling. Het feit dat ze aan mij denken en mij vragen, dat doet wat met mij.”
Balgoy in het hart
“Ik ben in hart en nieren Balgoys. Denk niet dat ik zo veel had kunnen leren als ik niet hier opgegroeid was. Hier kon ik vrij de natuur in, er werd zoveel opgegraven langs de Maas toen ik klein was. Balgoy is een hechte gemeenschap, waar jong en oud samenkomen. Ik heb de oudere generatie veel kunnen vragen naar hun jeugd, de crisisjaren, de Maaskanalisatie, de oorlog en hoe het er aan toe ging in hun jeugd. Dat heeft me mede de persoon gemaakt die ik nu ben. Mensen iets meegeven en anderen blij maken, dat werkt voor mij motiverend. Op mijn socials laat ik ook foto’s zien van de omgeving, zeker van het mooie Balgoy. Situaties fotograferen in verschillende jaargetijden en weersituaties, die doen het vaak heel goed en krijgen veel reacties. Zo is me verteld dat de plaatjes mensen tot rust brengt, en het fijn is ze te bekijken. Op zo’n moment voel ik me heel nuttig en laat het weer zien dat het belangrijk is je passies te volgen. Ik zou gelijkgestemden willen meegeven nieuwsgierig te blijven en er vooral lekker op uit te gaan. Bezoek een museum, en blijf vooral informatie opzoeken. En voor de mensen die een verzameling thuis hebben liggen; doe er iets mee! Het is zo zonde als het ergens op een zolder stof ligt te happen. Er zijn altijd mensen te vinden die er net zo geïnteresseerd in zijn als jij. Die kennis delen is harstikke leuk.”