Nieuwe directeur Museum Kasteel Wijchen
Eerder dit jaar kreeg Museum Kasteel Wijchen een nieuwe directeur, Ingrid Gerritsen. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en Topic Wijchen ging op bezoek om te kijken wie Ingrid is en hoe de positie in het museum haar bevalt. ‘In het kort, hartstikke goed!’
- Nicole Janssen
- Topic Wijchen
- Deel dit artikel
Eerder dit jaar kreeg Museum Kasteel Wijchen een nieuwe directeur, Ingrid Gerritsen. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en Topic Wijchen ging op bezoek om te kijken wie Ingrid is en hoe de positie in het museum haar bevalt. ‘In het kort, hartstikke goed!’
Achtergrond
“Op mijn zeventiende verhuisde ik van Beneden-Leeuwen naar Schoonhoven, voor de opleiding goud- en zilversmid. In 2009 was ik klaar met de studie tot metaalrestaurator. Na het behalen van mijn diploma kon ik direct aan de slag bij Museum Volkenkunde, nu Museum Wereldculturen, in Leiden. Daar begon ik als restaurator en maakte ik kennis met de wereld van cultuur en musea. Dat beviel me al gelijk heel goed. In 2016 kwam er een functie vrij bij Erfgoed Gelderland, als adviseur beheer en behoud. Dat trok me zeer aan, omdat het me de mogelijkheid gaf me verder te ontwikkelen en meer in de culturele- en museale sector te kunnen duiken. Voor Erfgoed Gelderland bezocht ik veel Gelderse musea en ik kon daar advies geven over behoud van collecties. Ik vond het heel fijn om mijn kennis te delen, en bewustwording over de collecties te creëren bij museummedewerkers. Samen spraken we over de mogelijkheden over het behoud van de vaak fragiele objecten en wat daarin haalbaar is. Vaak heeft men de neiging hele hoge standaarden te stellen, maar voor kleine musea is dat meestal niet haalbaar. Dan is het juist mooi om de focus te leggen op wat wél kan en daar het uiterste uit te halen. Het doet me veel plezier om hierin mee te denken en zo te werken. Doordat ik op veel culturele plekken ben gekomen voor Erfgoed Gelderland leerde ik veel over musea wat betreft organisatie, tentoonstellingen bedenken en maken enzovoort. Zo is het zaadje geplant en ben ik gekomen waar ik nu zit. Het leek me ontzettend leuk om die aspecten verder uit te werken en me in te zetten als museumdirecteur. Toen ik de kans kreeg directeur te worden bij Museum Kasteel Wijchen heb ik deze dan ook met beide handen aangegrepen.”
Museum Kasteel Wijchen
“Als directeur van Museum Kasteel Wijchen ben je betrokken bij veel facetten, dat spreekt me aan. Er is een relatief kleine staf die nauw samenwerkt, met elkaar maar vooral ook met de negentig vrijwilligers die hier actief zijn. Die hechte samenwerking sprak me zeer aan. Iedereen heeft verschillende achtergronden en functies, wat ervoor zorgt dat we elkaar goed aanvullen en versterken. Ik werk graag met vrijwilligers en werkgroepen om samen iets vorm te geven. De mensen zijn allemaal enthousiast en gedreven en kundig in wat ze doen. Beheer en onderhoud van de collectie, bezoekers ontvangen en een warm welkom geven, verhalen en tentoonstellingen maken en nadenken over hoe we de bezoekers het beste kunnen bereiken en een mooie beleving kunnen meegeven. Mijn voorganger heeft een professionaliseringsslag ingezet, die ik verder wil uitbouwen en voortzetten.”
“Graag wil ik tentoonstellingen maken die een connectie hebben met Wijchen en de Wijchenaren, maar die ook mensen van buitenaf aantrekken. Daar gaat veel tijd in zitten. Er komt veel (voor)onderzoek bij kijken, en die bevindingen verwerken we tot verhalen die de bezoeker aanspreken. Die verhalen worden vervolgens vormgegeven tot een aantrekkelijke en soms spraakmakende tentoonstelling. Dit doen we met staf en vrijwilligers, maar vaak werken we ook samen met externen zoals bij de huidige tentoonstelling KOUD! (te zien tot en met 7 januari 2024). Dit is de eerste tentoonstelling waarbij ik met dit team heb samengewerkt. Het was inspirerend om te zien hoe zij met een historisch verhaal omgaan en dit hebben omgezet tot een familieverhaal.
Naast het gebruik van digitale middelen in een tentoonstelling vind ik reguliere presentatiemiddelen (tekst, beeld, objecten, offline-doe-elementen) heel belangrijk. Digitale middelen kunnen hierbij ondersteunend zijn. Ik houd van tuinieren en daarom vind ik De Tuun een mooi en bijzonder onderdeel van Museum Kasteel Wijchen. Die wil ik ook meer bekendheid gaan geven. Er groeien meerdere unieke, historische planten. Dit verdient meer aandacht en dat gaat het zeker krijgen.”
Persoonlijk
“Ik ga heel graag naar musea om de vaste collectie te bezoeken of speciaal voor een tijdelijke tentoonstelling. Het leukst vind ik het om met mijn man en twee jongens een museum te bezoeken. Ik kijk dan ook naar hoe zij het beleven en wat zij ervan opsteken. Dat leert mij veel, wat werkt wel en wat niet. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om de kinderen culturele ervaringen mee te geven.
Kastelen hebben me al op vroege leeftijd geïnteresseerd. Ik weet nog dat ik als meisje Slot Loevestein bezocht. Het verhaal van Hugo de Groot en zijn ontsnapping door middel van een boekenkist uit het slot maakte veel indruk. Daarom vind ik het bijzonder nu in een kasteel werkzaam te zijn.
Ik houd ervan om in de herfst een mooie wandeling te maken, de kleuren van dit seizoen zijn prachtig. Maar elk seizoen heeft iets, het is juist de overgang van seizoenen die mooi is. Met vakanties gaan we graag naar een landelijke plek waar we heerlijk kunnen wandelen, maar waar we in de buurt ook een stad kunnen bezoeken. De Veluwe vind ik erg mooi, maar ook Toscane. Tijdens mijn studie heb ik een rondje Europa gedaan. Het begon in Duitsland en eindigde in Toscane om daar de bronzen beelden te bezichtigen. Sindsdien houd ik van die regio en de Italiaanse cultuur, met name de Italiaanse keuken waardeer ik erg, al gaat een lekker Hollands stamppotje er ook goed in!”
“Ik hoop dat mijn enthousiasme over het museum overgedragen wordt aan de lezer. Kom vooral langs, bijvoorbeeld op 22 oktober. Dan is er de lezing ‘Eureka er komt water uit de kraan’, in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Peter Schut komt vertellen over de twee Romeinse kranen die hij heeft onderzocht, en waarom ze zo bijzonder zijn. Een echte aanrader!”