Nijmeegse Schaatsvereniging, sport is voor iedereen

In 2024 bestaat de Nijmeegse Schaatsvereniging vijfendertig jaar. Al jaren is de sportvereniging te vinden in Triavium, net buiten Alverna. Momenteel zijn er ruim 600 leden (360 senioren en 350 jeugd), verdeeld over meerdere disciplines: langebaanschaatsen, kunstrijden en shorttrack. Bij de NSV kan iedereen, van jong tot oud, schaatsen op zijn of haar manier en op eigen tempo. Vanwege de professionele aanpak op gebied van een veilig klimaat is de NSV een voorbeeld voor andere verenigingen.

In 2024 bestaat de Nijmeegse Schaatsvereniging vijfendertig jaar. Al jaren is de sportvereniging te vinden in Triavium, net buiten Alverna. Momenteel zijn er ruim 600 leden (360 senioren en 350 jeugd), verdeeld over meerdere disciplines: langebaanschaatsen, kunstrijden en shorttrack. Bij de NSV kan iedereen, van jong tot oud, schaatsen op zijn of haar manier en op eigen tempo. Vanwege de professionele aanpak op gebied van een veilig klimaat is de NSV een voorbeeld voor andere verenigingen.

Christina Sebel
Christina is sinds zes jaar de jeugdcoördinator van de langebaan. “Mijn dochter begon met schaatsen en ik stond langs de kant te kijken. Ze zagen al snel dat ik erg betrokken was bij mensen en de sport en vroegen me om training te geven. Vanuit die positie ben ik gepolst voor de positie van jeugdcoördinator. Het is hartstikke leuk om zo betrokken te zijn bij de vereniging en iets te kunnen betekenen. Ik regel de jeugdzaken en werk nauw samen met mijn collega’s die het kunstschaatsen en shorttrack onder hun hoede hebben. De NSV heeft een goed bestuur en een goed team. Waar ik erg trots op ben, is dat de NSV een voorbeeld is wat betreft veiligheid en het creëren van een gezond klimaat binnen de sport. Al jaren vinden wij het belangrijk dat onze trainers een VOG ( Verklaring Omtrent het Gedrag) hebben en is er altijd een vertrouwenspersoon beschikbaar. We zijn een van de leidende verenigingen daarin. De KNSB gebruikt ons als voorbeeld op hun site en tijdens presentaties.”

Aanbod
“De NSV is een mooie vereniging die veel te bieden heeft, langebaanschaatsen, kunstrijden, marathon en shorttrack: we zijn van alle markten thuis. Professionaliteit staat voorop en we zorgen ervoor dat onze leden goed les krijgen. Onze trainers worden intern door middel van cursussen van de KNSB opgeleid. Met trots kunnen we zeggen dat we al meerdere toppers naar voren hebben gebracht. Een goed voorbeeld is Sherim van Geffen bij het ijsdansen. Kunstschaatsen is heel groot in Nijmegen. Al jaren is er een grote aanwas voor die discipline, zelfs zo groot dat we met wachtlijsten moeten werken. We doen er wel alles aan om nieuwe leden zo snel mogelijk een plekje te kunnen geven, dus geef je vooral op als je zelf of je kind geïnteresseerd is! Bij het shorttrack hebben we een aantal kampioenen, zowel op Europees- (o.a. Kebba Njie en Stan Rijksen) als wereldniveau (Teun Boer). Daar zijn we ontzettend trots op. Een aantal van onze shorttrackleden schaatst bij een KKT, een KNSB talententeam. Mogelijk stromen zij daarna door naar Team NL. Voor kinderen die van spanning en sensatie houden is shorttrack heel interessant en ze zijn bij shorttrack op zoek naar nieuwe leden, dus kom vooral kijken!”

Jeugd
“We staan voortdurend in contact met collega’s van andere schaatsverenigingen. Om de jeugd enthousiast te houden voor de schaatssport, laten we ze vaak samenkomen. Het behouden van de jeugd is een van de pijlers waar ik me voor inzet. Vanaf twaalf, dertien jaar, wanneer ze naar de middelbare school gaan en andere interesses krijgen, is de kans daar dat ze de vereniging verlaten. Voor juist de kinderen van die leeftijd proberen we meer betrokkenheid te creëren bij de vereniging. Zij krijgen de kans om opgeleid te worden tot trainer, of we betrekken ze bij diverse activiteiten. Schaatsen is een seizoenssport. Maar juist de maanden dat er niet geschaatst wordt zijn cruciaal. Daarom bieden we in de zomer bijvoorbeeld skeelertrainingen en bostrainingen, met spelletjes en looptrainingen, aan. Zo blijft de jeugd met elkaar in contact en lekker bezig.”

Schaatsen is voor iedereen.
“De NSV is een sportvereniging voor iedereen. We bieden de sport laagdrempelig aan. Dat doen we bijvoorbeeld met het project ‘Schaats jij al?!’, dat altijd in oktober wordt gehouden. Kinderen tussen de zeven en tien jaar kunnen in kleine groepjes op vijf zaterdagen kennismaken met de schaatssport. Dat doen we nu al zo’n twintig jaar, en met succes. In 2023 hadden we maar liefst 140 aanmeldingen en dertig daarvan zijn ook lid geworden.Het plezier staat voorop, dat is het allerbelangrijkste. Zowel de senioren als junioren kunnen bij ons op hun eigen niveau schaatsen. Er is ook ruimte voor gezelligheid. Op wedstrijddagen wordt er aan de kant van de ijsbaan gezellig een kop warme chocolademelk gedronken, wat gegeten en gekeuveld.  De saamhorigheid is groot. Elke zondagochtend is er tussen 9 en 10 een verenigingsuur, dan mogen leden gratis schaatsen. Jong en oud schaatst met en door elkaar, dat is ook mooi om te zien. Als er natuurijs is, ontploft de appgroep natuurlijk, dan gaan we samen buiten schaatsen. Hopelijk krijgen we dit jaar ook weer een mooi buitenseizoen!”

Frameschaatsen
“Sinds dit jaar kun je bij ons ook frameschaatsen. We werden benaderd door Stichting Gehandicapt Kind met de vraag of we een samenwerking aan wilden gaan om kinderen met een beperking te laten sporten. Ik werd heel enthousiast van hun plannen en ging trainingen volgen. Het Triavium heeft drie frames gekregen, een soort driewieler waar de kinderen in kunnen zitten zodat ze met hun voeten kunnen schaatsen. Op die manier kunnen ze meedoen met de rest. Niet alleen ik, maar ook de andere kinderen reageren enthousiast. Ze vinden het niet raar dat een kind in een frame meedoet en betrekken zo’n kind er juist erg bij. Daar ben ik heel trots op. De NSV is er voor iedereen en nu kunnen we kinderen met een beperking er ook op een leuke manier bij betrekken. De frames zijn ook recreatief  voor kinderen met een fysieke beperking te huur bij Triavium!”

6 januari 2024
6 januari organiseert de afdeling kunstrijden Around The World. Deze spectaculaire show wordt voor de vijfde keer gehouden en is een echte aanrader. Het wordt verzorgd door de jeugd en senioren van het kunstrijden. Kaarten kosten €8,50 en zijn online verkrijgbaar: http://www.ticketkantoor.nl/shop/around-the-world
In het weekend van 2-4 februari organiseert NSV Shorttrack een Europese Star Class wedstrijd. Een wedstrijd voor jeugd van tien tot vijftien jaar met deelnemers uit heel Europa. De wedstrijd is in Triavium, de toegang is gratis.

Contactgegevens
secretaris@nijmeegseschaatsvereniging.nl

socials
https://www.instagram.com/nsvshorttrack/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==
https://www.facebook.com/nijmeegseschaatsvereniging
https://www.facebook.com/nsvshorttrack
https://www.facebook.com/groups/191385100929036/ 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring