Padel verovert Wijchen

Wijchen is een sport rijker: sinds dit jaar bieden de tennisverenigingen in Wijchen padel aan, een racketsport die een mix van tennis en squash is. TPV Vormer onderging door de nieuwe sport een naamswijziging: van LTV (Lawn Tennis Vereniging) naar TPV (Tennis- en Padel Vereniging). Topic Wijchen sprak met Marius Hermens van TPV Vormer over deze laatste sporthype, die een blijvertje lijkt te zijn.

Wijchen is een sport rijker: sinds dit jaar bieden de tennisverenigingen in Wijchen padel aan, een racketsport die een mix van tennis en squash is. TPV Vormer onderging door de nieuwe sport een naamswijziging: van LTV (Lawn Tennis Vereniging) naar TPV (Tennis- en Padel Vereniging). Topic Wijchen sprak met Marius Hermens van TPV Vormer over deze laatste sporthype, die een blijvertje lijkt te zijn.

Marius Hermens (63) is een bekend gezicht binnen en buiten de tennisvereniging. Hij was medeoprichter van tennisvereniging LTV Smash 78, in 1978. De naam is later gewijzigd in LTV Vormer, omdat er meerdere verenigingen met de naam Smash waren. In de eerste veertien jaar gaf Marius tennislessen en was hij actief als trainer. “We begonnen in gymzaaltjes, zoals in 't Achterom, de Aloysiusschool en in de oude Van Thiel-hal. Twee jaar later kregen we van de gemeente een stuk grond, waar we zeven tennisbanen met een clubhuis konden realiseren. Een paar jaar daarna kwamen er nog eens twee banen bij. Zo zijn we echt de vereniging geworden die we nu zijn.
Sport was altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven. Na mijn middelbare school volgde ik de sportopleiding CIOS. Daar behaalde ik ook mijn A en B Licenties voor tennis. Andere specialisaties waren badminton, zwemmen en sportmassage. Zo was ik de eerste zes jaren van mijn professionele carrière naast tennisleraar ook zweminstructeur in het oude openluchtzwembad De Wychert.

De kost verdien ik onder andere met het ontwikkelen van sportartikelen. Dat doe ik al sinds 1991. Ik had altijd al interesse in hoe sportartikelen gemaakt worden. Daarnaast heb ik een eigen lijn in elementsieraden. Ik heb altijd voor anderen gewerkt. Daarom was het voor mij erg belangrijk om iets voor mezelf te beginnen, dat is gelukt met mijn sieraden EsivaH (Element Sieraden Van Hermens).

In 2018 werd ik gevraagd het trainers-coördinatorschap op me te nemen bij onze vereniging. Daarbij ben ik nu ruim een jaar ook actief als bestuurslid en voorzitter van de technische commissie. Zoals Johan Cruijff altijd zei: ‘ieder nadeel heeft zijn voordeel’. Door de corona perikelen heb ik wat meer vrije tijd en daarom kon ik me de laatste tijd veel  bezighouden met de organisatie en het op de kaart zetten van padel bij onze vereniging.

Padel
Padel is een mix van tennis en squash, een flitsende sport die  in duo's wordt gespeeld, twee tegen twee op een kleine baan. Bij padel gebruik je de hele omgeving, je kunt bijvoorbeeld de bal via de glazen wanden naar de overkant terugspelen. Padel is in de basis wel makkelijker dan tennis, omdat het speelveld kleiner is, dus de bal legt een kortere afstand af.  Bij tennis is de bovenhandse service de norm, maar bij padelgebruik je de onderhandse service en die is makkelijker. Het racket is kleiner, waardoor de hand-oog coördinatie beter is. Dat maakt de sport voor jong en oud interessant.
Padel is geen nieuwe sport, tijdens mijn sportopleiding maakte ik er al kennis mee. De oorsprong ligt in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Daar werd al begin 1900 met padels op een klein veld in een kooi gespeeld. Van daaruit waaide het over naar Spanje, waar de ontwikkeling van de sport na een aantal jaren in een stroomversnelling raakte. Inmiddels is het in Nederland echt een grote hype, het is momenteel de snelst groeiende sport.

Een aantal leden van TPV Vormer speelde al padel in Nijmegen. Zij waren heel enthousiast en vroegen of we de sport niet naar onze eigen vereniging konden halen. Ik was er meteen voor want het is belangrijk je als vereniging te blijven ontwikkelen. Over het algemeen neemt overal in het land het aantal leden van tennisverenigingen geleidelijk af. Padel geeft ons weer een kans mensen kennis te laten maken met een andere racketsport en nieuwe leden te werven.
Vorig jaar gingen we brainstormen over de mogelijkheden en de interesse binnen de vereniging. Die bleek heel groot en daarna raakte het in een stroomversnelling. De Wijchense firma Laurant realiseerde samen met andere lokale bedrijven drie padelbanen. Door corona hadden we ook wat problemen met de levering van materialen waardoor we een aantal weken vertraging opliepen, maar gelukkig is alles goed gekomen. Naast de actieve padel-werkgroep wil ik één persoon extra bedanken: Corné Schipper. Hij had een belangrijke rol in de realisering van de padelbanen, legde samen met mij de contacten met de lokale bedrijven die de banen hebben aangelegd en hij assisteerde met de uitleg van het proces aan de buurtbewoners. Een aantal weken terug was er een officiële opening met de burgemeester, de lokale bedrijven en iedereen die alles mede mogelijk heeft gemaakt. Dat was een zeer mooi moment, zeker na de lastige coronatijd.

We hebben een moeilijke tijd achter de rug. De vereniging lag op veel fronten nagenoeg stil. Gelukkig zijn alle coronamaatregelen van de baan en kunnen we onze leden, oud en nieuw, weer met open armen verwelkomen. We konden ook weinig organiseren, geen evenementen of speciale dagen waar mensen samen konden komen, en dat is toch waar een vereniging voor staat. Het is meer dan enkel een sport uitoefenen. Je zag elkaar niet meer, en dat was moeilijk. Zo ontvielen ons een aantal mensen, trouwe leden die je voorheen wekelijks zag, maar die je door de coronacrisis al maanden niet meer had gezien. Dan krijg je ineens het bericht dat ze er niet meer zijn, dat heeft er bij mij persoonlijk wel ingehakt.

Een van onze doelen voor komende tijd is het verenigingsgevoel dan ook weer terug te krijgen. Zo hebben we een openingsfeest in de planning en een toernooi. De open plekken op de kalender moeten ingevuld worden met sociale en leuke activiteiten. Dan komen de mensen weer bij elkaar. Kijk maar hoe dat is gegaan met de padelcommissie. Enthousiasme heb je nodig om dingen klaar te kunnen spelen. We hopen ook mensen weer warm te kunnen maken om taken op te pakken binnen de vereniging. Ook hopen we nieuwe commissieleden te werven. Het hoeft zelfs maar voor een paar dagen in het jaar zijn, bijvoorbeeld het meehelpen organiseren van een toernooitje. We hebben mensen nodig die bepaalde taken op zich kunnen nemen. Samen komen we verder, dus kom met ideeën! Je hoeft echt niet elke week klaar te staan, maar wanneer het jou past en uitkomt. 

Interesse? Mensen kunnen zich nog steeds aanmelden als ze een keer op zondag willen komen kijken. Zo is er 'Wijchen meets padel' voor mensen die nog geen lid zijn. Dit kost vijf euro per keer, en vijftig euro voor drie maanden. Van de vereniging krijg je rackets om te spelen. Nieuwe leden zijn van harte welkom!”

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring