Soamen op ‘n Benkske

Niet in je eentje op een bankje zitten, maar samen. Dat is het motto van stichting ‘Soamen op ’n Benkske’.

Niet in je eentje op een bankje zitten, maar samen. Dat is het motto van stichting ‘Soamen op ’n Benkske’.

Voor een deel van de Wijchenaren is verbinding met de medemens niet vanzelfsprekend en duren de doordeweekse dagen lang. Vaak durven mensen niet te uiten dat ze zich eenzaam voelen. ‘Soamen op ’n Benkske’ zet zich in voor deze, veelal oudere, inwoners van gemeente Wijchen, door meerdere keren per jaar activiteiten te organiseren waar mensen samen kunnen komen in alle gezelligheid.

Elaine van Haren is een van de initiatiefnemers. “Ik was twaalf jaar raadslid. In de nadagen daarvan was ik bezig met een project van het CDA tegen eenzaamheid. Eenzaamheid is iets waar veel ouderen mee te kampen hebben. Ik wilde er graag meer voor doen. In december 2017, tijdens het Sprookjesfestijn, kwam ik met een stel enthousiastelingen in contact met de Kerstengelen. Samen zijn we om tafel gaan zitten en gaan brainstormen. Wat kunnen we nog meer doen, dat was de vraag. Tijdens het brainstormen zeiden we ‘mensen moeten niet allenig op een benkse zitten, maar samen.’ Zo is de naam van de stichting ontstaan. In de volksmond worden we ‘Benkske’ genoemd.
We begonnen met rondvragen, om te kijken hoeveel mensen eigenlijk te maken hebben met eenzaamheid en wie het leuk zou vinden als er activiteiten georganiseerd zouden worden voor  zelfstandig wonende ouderen. De respons was heel goed. In het voorjaar van 2018 is officieel de stichting ‘Soamen op een benkske’ opgericht. De eerste activiteit was in juni, daar hadden we al ruim honderd aanmeldingen voor. Het was een leuke bijeenkomst. We hadden een fotoreportage van oud-Wijchen. De burgemeester en Jo Toonen waren op bezoek, wat het extra leuk maakte. Er stond een groot mens-erger-je-niet spel en een sjoelbak en andere oudhollandse spelen.

We merken dat mensen het lastig vinden om aan te geven dat ze zich eenzaam voelen. Voor mensen die veel alleen zijn duurt een week lang. Veel ouderen zijn niet in beeld bij het welzijnswerk en dúrven uit zich zelf niet naar activiteiten te komen, of kúnnen dit niet. Dat taboe willen we graag doorbreken. Mensen moeten durven komen, dat is belangrijk. Vaak merken we dat die eerste stap, het aangeven dat je je alleen voelt en het benaderen van ons, het moeilijkst is. Maar als die drempel eenmaal genomen is, zijn mensen zo tevreden. We horen dan ook vaak terug van deelnemers dat ze blij zijn dat ze de stap hebben gezet. Ze horen er weer bij en hebben iets om naar uit te kijken.
Tijdens de activiteiten van de werkgroep ligt de nadruk op een gezellige middag uit, inclusief hapjes en drankjes. De mensen worden figuurlijk bij de hand genomen om te kijken of er maatjes, of initiatieven in Wijchen zijn die bij hen passen. Aan het einde van de dag krijgen de mensen een bedankje of een attentie van ons mee. Als een leuke herinnering aan de dag.

We willen mensen echt op het hart drukken dat het oké is om aan te geven dat je gezelschap mist en mensen nodig hebt. Samen zorgen we voor gezelligheid en leuke dagen. Je komt in contact met andere mensen, die graag een praatje willen maken en óók nieuwe mensen willen ontmoeten. Daar doen we het voor, mensen uit het isolement halen. Echte eenzaamheid haal je niet weg, maar elk beetje helpt.
 
Wat vinden het moeilijk om ‘nee’ te moeten verkopen. Ons team bestaat uit een bestuur van vijf leden, en een groep enthousiaste vrijwilligers. Het voorbereiden en organiseren van de activiteiten kost veel tijd. We zijn afhankelijk van donaties en giften van sponsoren en daardoor hebben we een beperkt budget. We vinden het belangrijk onze activiteiten zo laagdrempelig mogelijk te houden. Zo kennen we geen lidmaatschap, de mensen betalen slechts voor de activiteiten. Mensen krijgen via flyers informatie over de activiteiten die op de planning staan. De sponsoren noemen we in de communicatie hierover en op de flyer die wordt verspreid, wordt hun naam vernoemd. Deelname aan een activiteit kost nu tien euro, dat is voor de meeste mensen geen probleem. Per activiteit hanteren we een maximaal aantal deelnemers, helaas: vol is vol. We zouden graag meer willen doen, bijvoorbeeld een extra dag inplannen. Daarvoor hebben we eigenlijk een vast bedrag aan subsidie nodig. Als we die kunnen krijgen, kunnen we op grotere schaal deze mensen leuke dagen bezorgen en actief strijden tegen eenzaamheid. We willen hierover graag in gesprek met de gemeente. 

Veel mensen beseffen niet hoe omvangrijk hetgeen is wat we doen, er komt ontzettend veel bij kijken. Sommigen van ons werken fulltime en doen dit ernaast. Dit soort initiatieven vergt veel tijd en aandacht, maar we doen het ontzettend graag want het is heel dankbaar werk om te doen. Dat maakt het mooi en we halen er veel voldoening uit.”

We zoeken een bestuurslid.
Het bestuur is een gezellig groep. Als groep voelen we elkaar goed aan en we kennen elkaars sterke punten. Maar we zoeken nog versterking. Wil jij deel uitmaken van een gezellige groep en een bijdrage leveren in de strijd tegen eenzaamheid? Heb je net als wij een hands-on mentaliteit? Dan zoeken we jou. We vergaderen een keer per maand, en plannen af en toe ook voor het bestuur leuke dingen om samen te doen.

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring