Van leerling tot rector: een kijkje in het Maaswaal College

Het Maaswaal College is al jaren de middelbare school waar de meeste kinderen van gemeente Wijchen hun voortgezet onderwijs volgen. Er zijn twee locaties, vmbo basis-kader-mavo aan de Oosterweg en havo-atheneum-gymnasium aan de Veenseweg

Het Maaswaal College is al jaren de middelbare school waar de meeste kinderen van gemeente Wijchen hun voortgezet onderwijs volgen. Er zijn twee locaties, vmbo basis-kader-mavo aan de Oosterweg en havo-atheneum-gymnasium aan de Veenseweg


Topic Wijchen sprak drie personen van het Maaswaal College: docent Marleen Smits, rector Henk Keijman en leerling Quint. We bespraken hoe ze op het Maaswaal College terecht zijn gekomen, wie ze zijn en wat het Maaswaal College voor hun zo mooi maakt.  


Marleen Smits, docent
Marleen Smits is 31 jaar. Ze is docent Engels en mentor van klas 2KB3. Daarnaast is ze schoolopleider, trainer leerling-acteurs en organiseert ze de Londenreis voor 4BK. Een echt manusje van alles. In haar vrije tijd sport ze veel. ‘Ook ben ik een echte knuffelkont, ik vind het heerlijk om te knuffelen met mijn vriend én kat.

‘Per toeval werd ik tien jaar geleden ingedeeld op het Maaswaal College om hier mijn eindstage te doen. Een echte ‘eigen’ keuze was het niet om op deze school te werken, maar ik ben natuurlijk niet voor niets blijven plakken. Het Maaswaal College is voor mij een warm bad met ontzettend fijne collega’s en leerlingen. Elke dag is anders en die variatie zorgt ervoor dat ik nog steeds veel lol heb en nog lang niet ben uitgekeken. Dit jaar begin ik aan mijn tiende jaar op Maaswaal College.

Een speciaal project voor mij is de Londenreis. Ik vind het ontzettend gaaf om telkens weer te zien hoe leerlingen in zo’n korte tijd van bange muisjes, die niet van je zijde wijken de eerste dag, veranderen in wereldburgers die na 2 dagen de metro op hun duimpje kennen en vol enthousiasme vertellen over de leuke gesprekken die ze hebben gevoerd met hun gastgezin.   

Daarnaast ben ik de afgelopen 2 jaar aan de slag geweest met het opleiden van leerling-acteurs om een simulatieklas te vormen. Met deze klas kunnen beginnende docenten oefenen met klassenmanagement. De leerlingen ‘spelen’ een klas en terwijl ze dat doen observeren ze de docent ook zodat ze hem/haar daarna kan voorzien van gerichte feedback uit de theorie. Hoe knap is dat!
Hierdoor kunnen we elkaar helpen. De leerlingen komen erachter dat je echt niet zomaar een goede docent bent en kunnen als ervaringsdeskundige precies vertellen wat een beginnend docent zou kunnen doen om nog beter te worden. Ik vind het dan ook belangrijk dat we steeds meer van elkaar blijven leren, op welk vlak dan ook.

Henk Keijman, rector
Henk Keijman (64) is rector van het Maaswaal College. In het dagelijks leven geniet hij van zijn kleinkinderen en leest hij veel. Keijman is sportief. Hij houdt ervan lange afstandsroutes te fietsen en veel sport te kijken.

‘Ik ben begonnen op het Maaswaal College als docent. Vanuit daar ben ik locatiedirecteur vmbo geworden, en sinds 2012 ben ik rector van het Maaswaal College.
Het Maaswaal College trok me aan. Ik vond het toen ik begon, en dat vind ik nog steeds, een leuke school waar alle leerlingen uit Wijchen en omgeving terecht kunnen en waarbij de school er voor Wijchen en Wijchen er voor de school is. Maar vooral ook met heel veel leuke leerlingen en fijne collega’s. Verder zijn we steeds in beweging en proberen het onderwijs en de school nog beter te maken. Dan gaat het over heel veel zaken, van de invoering van flexroosters tot het presenteren van een mooi nieuw kleurrijk logo.

Naast veel werk dat moet gebeuren zijn er ook heel veel leuke momenten op school zoals de open dagen, de eerste lesdag van de nieuwe brugklassers en natuurlijk al die mooie diploma-uitreikingen. Samenwerken en ook plezier maken met collega’s is ook belangrijk om het werk lang leuk te vinden en vol te houden. Dan denk ik aan mooie studiemiddagen over hoe je les geeft, hoe dat steeds weer iets beter kan maar ook het plezier dat we hadden bij het wedstrijdje onder collega’s wat de beste manier was om een tompouce te eten.
Ik ben nu 64 jaar en heb al meer dan 40 jaar op het Maaswaal College of één van de voorgangers (de Klokkenberg) gewerkt. Ik hoop dat ik tot mijn pensioen op deze school mag blijven werken en dat ik dan een school verlaat die klaar is voor de toekomst en een mooie goede school is voor jongeren uit Wijchen en omgeving in het algemeen en voor mijn kleinkinderen in het bijzonder.

Quint Rosmalen
Quint Rosmalen (13) is een leerling van het Maaswaal College. Naast school vind hij het heel leuk om met vrienden buiten rond te hangen, of om samen naar het dorp te gaan.
‘Ik zit nu in mijn tweede jaar op het Maaswaal College, op de locatie vmbo basis-kader-mavo in klas 2MK2. Op de basisschool moest ik kiezen naar welke middelbare school ik wilde. Op die school werd het Maaswaal College goed aangeraden. Voor corona was ik ook naar de open dag geweest en het leek me echt een leuke school. Het Maaswaal College is ook dichtbij huis, dat is ook heel fijn.

Ik vind het Maaswaal College een toffe school. Zo heb je de eerste week van het nieuwe schooljaar altijd een introductieweek om je nieuwe klas en mentoren te leren kennen met leuke dingen. Tijdens het schooljaar gaan we soms ook op excursie. De meeste lessen zelf zijn ook leuk, want bij sommige vakken is er een mix tussen theorie en praktijk. Dat is fijn want dan leer je ook veel. Wat ik ook fijn vind zijn de gesprekken met de mentor. Er wordt gesproken over hoe het met je gaat, en hoe het op school gaat met de vakken, cijfers en docenten. 

Later, na de middelbare school, wil ik graag verpleegkundige worden. Mijn huidige mentor en die van vorig jaar zijn enthousiast over mijn plannen. Maar eerst mijn schooltijd op het Maaswaal College afmaken!

 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring