Wij staan ook in de kou voor u klaar

Winterse beroepen Sommige mensen houden er helemaal niet van, een ander kan niet wachten dat het gaat vriezen. Heerlijk een lekkere wandeling maken door het witte landschap. En achteraf een lekkere mok chocolademelk drinken. Of nog actiever, als het kan, lekker schaatsen op de bevroren plassen en dan genieten van de koek en zopie. De winter heeft zo zijn charmes. Maar niet alles gaat vanzelf tijdens deze koude dagen. Nee, om iedereen veilig door de winter heen te loodsen of het velen naar de zin te maken, wordt dagelijks om vele handjes gevraagd. We spreken drie mannen die graag voor jullie klaarstaan.

Winterse beroepen Sommige mensen houden er helemaal niet van, een ander kan niet wachten dat het gaat vriezen. Heerlijk een lekkere wandeling maken door het witte landschap. En achteraf een lekkere mok chocolademelk drinken. Of nog actiever, als het kan, lekker schaatsen op de bevroren plassen en dan genieten van de koek en zopie. De winter heeft zo zijn charmes. Maar niet alles gaat vanzelf tijdens deze koude dagen. Nee, om iedereen veilig door de winter heen te loodsen of het velen naar de zin te maken, wordt dagelijks om vele handjes gevraagd. We spreken drie mannen die graag voor jullie klaarstaan.

Schaatsenslijper Patrick Dieks
Ook voor Patrick Dieks heeft het winterseizoen een speciaal plekje. Hij runt de zaak Sport met Snelders, in de wintermaanden komt daar nog een werkzaamheid bij. Althans, als het goed vriest. 'Dan gaat hier de boel op z'n kop. De winkel verandert in een zaak die volstaat met schaatsen, mutsen, handschoenen, noem maar op. Bij ons kan men de schaatsen laten slijpen, dat doen we met een speciale machine. Alleen kunst- en ijshockeyschaatsen, voor noren heb je toch een andere slijper nodig. Maar die zie je ook niet zo veel in Wijchen.
Je merkt dat de 'ijskoorts' begint te kriebelen zodra de eerste vorstdagen komen. Met spanning houden we het in de gaten, kan het wel of kan het niet? Juist vanwege die spanning is dit een leuk seizoen. Je merkt dat er bij veel mensen een schaatskoorts heerst, bij ons ook. Neem nou afgelopen jaar. Het had voor het eerst sinds jaren weer goed gevroren en we konden eindelijk weer eens op natuurijs gaan schaatsen. Snel ben ik nog schaatsen gaan inkopen, maar ik was de winkel nog niet binnen, of ze werden al uit mijn handen gegrist! Er is dan echt een gekte. Maar dat is mooi, het is vaak slechts 1-2 weken maar die schaatskoorts is geweldig. Normaal gesproken verkoop ik vooral artikelen voor teamsporten. Schaatsen is toch een aparte tak, en ook iets echt Nederlands.
Dit jaar konden we gelukkig na al die tijd ook weer schaatsen op natuurijs. Normaal gesproken verkoop ik vooral artikelen voor teamsporten. Maar een schaatsseizoen is toch een aparte tak, en ook iets echt Nederlands. Ik wil graag tweedehands-schaatsen aanbieden. Oud-eigenaar Rob van Lin van Oku Sport deed dit vroeger ook. Ik krijg er vaak vragen over. Het lijkt me leuk daar iets mee te doen, als een mooie ode aan een stukje oud-Wijchen.´

Zoutstrooier/gladheidbestrijding Joost van de Broek                         
Joost van de Broek werkt naast hun reguliere baan in de wintermaanden bij de gemeentewerf, bij de strooivoorziening.  'Het begint bij de pieper. Daarmee wordt het team door de opzichter van dienst opgeroepen. Het streven is om alle aannemers en vast personeel binnen een half uur op locatie te hebben. Dan gaat alles in werking. We moeten de wagens opbouwen, 8 in totaal. We rijden in regio Wijchen met 3 vrachtwagens, 3 tractoren en 2 kleinere bezemwagens voor de fietspaden. Wanneer de shovel het zout op de wagens geladen heeft, kunnen we de weg op. Per dienst zijn we zo'n 4 uur gemiddeld bezig. Het strooien zelf neemt ongeveer tweeënhalf uur in beslag. Maar de schoonmaak en de afkoppeling kost ook tijd. Bij slecht weer moeten we vaak twee rondes rijden.

'Wat dit werk zo leuk maakt? Het is dankbaar werk, je zorgt voor veiligheid. De meeste mensen zijn tevreden over het werk wat we leveren. Vooral als het gesneeuwd heeft kan je ons werk goed zien. Dan gaan de duimpjes omhoog, dat geeft een goed gevoel. We hebben een leuke groep, iedereen is gemotiveerd en het is erg gezellig. We kunnen op elkaar bouwen, dat is ook heel belangrijk. Soms is het werk wat minder leuk, als je bijvoorbeeld op kerstavond of oudejaarsdag wordt opgeroepen.

Ondanks we strooien, kan het nog steeds heel glad zijn! Daar vergissen mensen zich in. Het is geen garantie! Het weer is onvoorspelbaar. IJzel kan een momentopname zijn, dan werkt het zout niet meer. Daarom adviseren we mensen ook voorzichtig te rijden, ook op gebieden waar gestrooid is.

Jaarlijks worden de strooiroutes gepubliceerd, zo kan men goed in de gaten waar er gestrooid wordt en of er veranderingen zijn.

IJsmeester Klaas Zijlstra
In de jaren 80 begon Klaas Zijlstra met een groep in Wijchen een ijsclub. 'In Wijchen was er nog niets, terwijl het Wijchens meer een mooie plaats is om te schaatsen. Het was echter geen doen zonder goed onderhoud, het ijs lag er niet goed bij en was vol met rotzooi. We wilden daar iets aan veranderen, en dat hebben we gedaan. Nu hebben we een goede ijsbaan als het weer ernaar is. We onderhouden de 2 km lange baan, en meten elke dag de dikte van het ijs. Er staat een koek en zopie, en we zorgen voor entertainment langs de kant. Vroeger ging alles nog met de hand, en zorgden we voor de lekkernijen vanuit een Volkswagenbusje! Nu hebben we het allemaal goed geregeld, met professionele sneeuwschuivers en een container.'

'Hoe ik het vak van ijsmeester heb geleerd? Ik kom uit Friesland, daar wordt het met de paplepel ingegoten. Het is belangrijk dat de weersomstandigheden goed zijn. Heldere lucht, geen wind en een goede vriesnacht zorgt voor stevig ijs. Sneeuw is funest. We moeten eigenlijk drones hebben met een sneeuwschuiver erop dat beginnend ijs schoon kan houden!

Het is hard werken, maar bovenal hartstikke leuk om te doen. De mensen komen van heinde en ver om te schaatsen op het Wijchens Meer. Soms staan ze wel met duizenden mensen op het ijs. Als je dan ziet hoeveel plezier het mensen geeft, daar doe je het voor. Ik ben niet de enige ijsmeester van Wijchen. Danny van Maurik helpt mij mee. Samen doen we ook de eerste metingen van het seizoen, dat is altijd veiliger dan alleen. Veiligheid is heel belangrijk. We zeggen ook altijd: niet overal kun je schaatsen, het meer kent zwakke plekken. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk niet bij ons, we kunnen enkel advies geven. Zorg ervoor dat je alles zelf goed in de gaten houdt, en laat kinderen nooit alleen het ijs op gaan. En gooi geen rotzooi op het ijs, ook geen ijsschotsen! Laten we samen proberen het ijs mooi te houden, dan kan iedereen ervan genieten!

 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring