‘Zo moeder, zo dochter’

‘De appel valt niet ver van de boom’, zegt men weleens. Dat is zeker het geval bij het gezin Kotten. Zowel moeder Karen (41) als dochter Famke (9) zijn echte hockeyfanaten. Regelmatig zijn ze op hockeyclub MHC Wijchen te vinden. Om te trainen of een wedstrijd te spelen, maar ook om de club te helpen bij allerlei klusjes en evenementen: “Hockey is belangrijk in ons leven”.

‘De appel valt niet ver van de boom’, zegt men weleens. Dat is zeker het geval bij het gezin Kotten. Zowel moeder Karen (41) als dochter Famke (9) zijn echte hockeyfanaten. Regelmatig zijn ze op hockeyclub MHC Wijchen te vinden. Om te trainen of een wedstrijd te spelen, maar ook om de club te helpen bij allerlei klusjes en evenementen: “Hockey is belangrijk in ons leven”.

Famke, basisschoolleerling van de Trinoom, wist het al snel: hockeyen, dat wilde ze graag gaan doen, net als haar moeder. Inmiddels beoefent ze de sport nu zo’n vier jaar. “Hockey is een hele leuke sport. Je moet wel veel oefenen, want sommige dingen zijn moeilijk, bijvoorbeeld hoe je een stick goed vasthoudt en hoe je goed de bal kan overspelen. Soms doe ik iets minder goed of heb ik na een training een beetje spierpijn, dat vind ik niet zo leuk. Maar als je veel oefent, word je wel beter. En heel goed worden, dát is wat ik wil. Doordeweeks train ik samen met mijn team en op zaterdag spelen we een wedstrijd. Soms moet je heel vroeg een wedstrijd spelen. Laatst moesten we zelfs om 07.30u ’s ochtends al verzamelen om naar een uitwedstrijd te gaan. We waren eerder op dan bij een normale schooldag! Ik vind trainen en wedstrijden spelen allebei leuk. De trainers zijn heel lief, maar mama is samen met Lieke onze coach. Dat is wel speciaal, al is ze wel strenger voor mij dan voor mijn teamgenoten. Een paar vriendinnetjes van school zitten ook op hockey en bij mij in het team, dat is wel gezellig. Maar ik heb ook vriendinnetjes die ik alleen van het hockey ken. Ik heb twee idolen: eentje van het Nederlands dameselftal, en eentje van Dames 1 van onze club. Zij heet ook Famke en ze is heel goed. Ik hoop dat ik net zo goed word als zij. Misschien kan ik dan ook, als ik groot ben, in Dames 1 spelen. Toen één van de damesteams kampioen was geworden was het een groot feest en reden ze met een kar het hele dorp rond. Dat was heel leuk, zoiets wil ik ook meemaken.”

“Veel familieleden doen aan sport. Mijn papa heeft heel lang gekeept bij voetbal. Mijn oma tennist nog steeds, terwijl ze wel ouder is. Mijn broertje heeft nog geen sport, hij is nog aan het kijken wat hij het leukst vindt. Opa kijkt heel graag sport op tv, en hij staat drie keer in de week in de sportschool bij de fysio. Mama kan ook goed hockeyen. Ze leert mij vaak trucjes, zoals de bal goed en hard wegspelen. Soms kom ik bij een wedstrijd van mama kijken, om haar aan te moedigen.”

Karen zit ruim dertig jaar in de hockeywereld. “Ik ben opgegroeid in Valkenswaard. Tijdens mijn studententijd trainde ik bij Apeliotes in Nijmegen, wedstrijden speelde ik thuis in het weekend. In 2016 kwamen we in Wijchen wonen. Ik heb me meteen aangemeld bij de hockeyclub MHC Wijchen. Sport zorgt ervoor dat je in contact komt met mensen, het is heel goed voor je sociale contacten. Ik doe nu aan trimhockey, dat is iets laagdrempeliger. We spelen één keer in de maand een wedstrijd, maar we trainen wel elke week. De groep is groot en breed wat betreft leeftijden. Het is hartstikke gezellig en op deze manier blijven we in beweging.” Karen is erg betrokken bij de club. “Naast het trainen en spelen help ik graag op de club. Zo had de club tijdens het zaalseizoen een ‘Glow in the dark – hockey’ georganiseerd. De jongste jeugd kreeg lichtgevende tape voor de sticks en kleding, schmink voor het gezicht en hesjes met licht. Roulerend legden ze zo meerdere oefeningen af. Dat was een groot succes.” Famke: “Mama is er eigenlijk altijd bij met dit soort dingen. Maar ze had vorig jaar de afsluiting van het seizoen gemist vanwege corona, dat was wel jammer.” 
Karen: “Het is ontzettend mooi om mijn passie voor het hockey te delen met mijn dochter. Ze vindt het ook leuk om te helpen. Zo zet ze de pionnen op de tienmeterlijn, of ze helpt me met de goaltjes. Ook blijft ze graag op de club hangen, samen met haar vriendinnen. Als ik Famke zie trainen en spelen, ervaar ik een trip down memory lane. Een vriendin van mij zegt dat ik vroeger ook die drive had. Famke is fanatiek en wil graag. Als ze scoort, even achterom kijken of opa of papa het heeft gezien. Ik vertel haar dat je niet hoeft te winnen, maar je moet wel je best doen en vooral veel plezier hebben. De eindstand onthoud ík niet, maar Famke wel! Ik denk dat ze misschien nog fanatieker is, dan ik op haar leeftijd was. Zolang Famke het leuk vindt, blijf ik haar team graag coachen”

Famke: “Als je nog een sport zoekt, zou ik sowieso hockey proberen. Je kunt boos tegen de bal slaan. Als je snel bent is het ook leuk, want je kunt veel rennen. Echt hockey spelen is ook veel leuker dan bij gym, dat is heel anders. Ik weet dat de club nog veel jongens zoekt. Het is bij ons heel gezellig, hockey is een teamsport, we doen veel samen. Dus ik hoop vooral dat je een keertje komt kijken!”
Karen: “Iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd en ervaring. Of je nou een beginner bent, of al jaren speelt. Je kunt bij de club drie proeftrainingen doen en vrijblijvend komen. Ook voor de ouders is het leuk, we zijn een gezellige en sociale vereniging.”

 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring