66 jaar De Coloradokevers

De Coloradokevers uit Gennep is sinds jaar en dag dé jeugdcarnavalsvereniging van Gennep. Elk jaar weer presenteren zij de nieuwe jeugd- en kleuterprins van Gennep.

De Coloradokevers uit Gennep is sinds jaar en dag dé jeugdcarnavalsvereniging van Gennep. Elk jaar weer presenteren zij de nieuwe jeugd- en kleuterprins van Gennep.

En dat al sinds 1955, dit jaar is dus hun jubileumjaar. Maar door corona zijn de activiteiten opgeschort en natuurlijk hopen we met zijn allen dat er in januari 2022 toch weer een leuk feestje gevierd mag worden. Ik ging bij ze op de koffie.

Geschiedenis
Voor het ontstaan van de vereniging moeten we dus even terug in de tijd, naar 1955 in het patronaat in Gennep, daar is de vereniging ontstaan. Toentertijd organiseerde Ton de Sjang een tweedaags carnavalsevenement in zijn Patronaat. De tafel diende als podium en er werd gezellig feest gevierd. In dat jaar werd ook onder de bezielende leiding van Pastoor Geurts een jeugdprins gekozen. De dames van de huishoudschool zorgden voor mooie pakken die boven bij Hotel de Kroon werd gemaakt en waarmee de Prins en de Raad van elf feestelijk voor de dag konden komen. Sponsors kenden ze in die tijd nog niet, dus werd er een varken door Gennep gereden. Mensen konden tegen betaling het gewicht van het varken raden en zo kwamen de eerste guldens binnen. De Coloradokevers werd een bloeiende vereniging en er kwamen veel mensen op hun activiteiten af. Dat was ook de reden dat het Patronaat werd ingeruild voor de Blokhut: het paste er gewoon niet meer in.

Activiteiten
Door de jaren heen zijn er veel grootse activiteiten georganiseerd waar nog mooie herinneringen aan zijn. Zo was er elk jaar een Jeugd Boerenbruiloft waarbij een buurtvereniging het bruidspaar mocht leveren. Er werden loten verkocht op het Prinsenbal van de Waggelaars en men ging elk jaar samen uit, met de bus naar Königswinter. Later kwamen er andere activiteiten bij: de kinderzitting, het Griezelbal, Keversbal, het Kruumelbal, de huis-aan-huiscollecte en niet te vergeten de Oliebollenactie. Het is mooi om te zien dat de Coloradokevers door de jaren heen een hechte groep bleef en dat veel ouders, sommigen zelfs door De Coloradokevers bij elkaar gekomen, het stokje doorgeven aan hun kinderen.

Leden
Aan raadsleden dus geen gebrek, er is zelfs een wachtlijst. Om op deze wachtlijst te komen kunnen Gennepse jongens en meisjes zich via school of social media aanmelden voor De Coloradokevers. Elk jaar zijn de Coloradokevers bij het carnaval weer goed vertegenwoordigd. Een jeugdprins, een kleuterprins, elf raadsleden, vier dansmarietjes en een vorst gaan voorop in het Gennepse jeugdcarnaval. Een groep van twaalf begeleiders, meest ouders of ouders van oud-leden, vormt het bestuur. Laten we hopen dat het ook komend jaar weer zo mag zijn. Terwijl we dit schrijven moet namelijk de persconferentie van 3 december nog plaatsvinden.

Jubileum
Het jubileum zou eigenlijk al afgelopen carnavalsseizoen gevierd worden, maar het schuift dus nu door naar het weekend van 21-22 en 23 januari 2022. De jubileumcommissie is al twee jaar druk doende er iets moois van te maken. Op vrijdag 21 januari zetten de Coloradokevers de genodigde sponsors en begunstigers in het zonnetje tijdens het sponsorspektakel. Op zaterdag 22 januari wordt afgetrapt met een feestmiddag voor de allerkleinsten, gevolgd door het jubileumfeest met medewerking van het duo Uniek en DJ Hans. Als special guest treden dan onder andere Björn en Mieke en La Bamba op. Op zondag 23 januari wordt er gezellig nagepraat met de leden en aanhang onder het genot van een heerlijke jubileumbrunch. Laten we hopen dat er dan weer meer mag en dat het een mooi en wederom onvergetelijk festijn wordt.

Oliebollenactie van De Coloradokevers
30 en 31 december van 10.00 tot 17.00 uur, Europaplein, Gennep

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring