Buurtbus Rijk van Nijmegen zoekt chauffeurs (m/v)

Ruim 35 jaar geleden deed de eerste buurtbus in deze regio zijn intrede en deze reed tussen Wijchen en Heumen. In de afgelopen jaren is het lijnennet fors uitgebreid en rijden de meer dan honderd vrijwilligers op werkdagen op 5 lijnen:

Ruim 35 jaar geleden deed de eerste buurtbus in deze regio zijn intrede en deze reed tussen Wijchen en Heumen. In de afgelopen jaren is het lijnennet fors uitgebreid en rijden de meer dan honderd vrijwilligers op werkdagen op 5 lijnen:

Lijn 561: Wijchen – Overasselt – Heumen – Malden v.v.;
Lijn 562: Malden – Groesbeek – Berg en Dal – Beek v.v.;
Lijn 563: Wijchen – Hernen – Bergharen – Batenburg v.v.;
Lijn 564: Groesbeek Stekkenberg – Molenhoek v.v.;
Lijn 565: Wijchen – Beuningen v.v.

Met buurtbussen kunnen (voor grote bussen) onrendabele lijnen toch openbaar vervoer aanbieden, zodat mensen die geen eigen vervoer hebben zich ook in de vaak dunbevolkte gebieden kunnen verplaatsen. En doordat de chauffeurs hun werk vrijwillig doen is het mogelijk om deze voorziening in stand te houden.

De chauffeurs voorzien daarmee in een maatschappelijke behoefte, waarbij er jaarlijks ca. 75.000 reizigers worden vervoerd. Voor de vrijwilligers is het een fijne manier om actief bezig te zijn met veelal gezellige contacten met reizigers en (periodiek) met de collega-chauffeurs.

Het onderlinge contact tussen chauffeurs beperkt zich overigens niet alleen tot de periodieke vergaderingen, de jaarlijkse feestavond en de altijd gezellige Kerstbijeenkomsten. Ook onderling hebben veel chauffeurs contact met elkaar. Daarnaast zien ze elkaar in ieder geval bij het wisselen van de dienst.

Per lijn zijn er drie diensten per dag en een chauffeur rijdt in herkenbare kleding volgens een vast rooster in het algemeen één dienst per week. Deze duurt ongeveer vier uur en sommigen rijden één dienst in de twee weken.

De technische dienst van BRENG (de concessiehouder voor het openbaar vervoer in dit gebied). zorgt voor het onderhoud van de buurtbussen. Sinds het begin van dit jaar rijden we in nieuwe, automatisch geschakelde negenpersoons Mercedesbussen met een brede instapdeur.

Elke buurtbuslijn heeft een lijncoördinator, die de chauffeurs bijstaat op moment dat daar behoefte aan is. De wat meer zakelijke aspecten, zoals contacten met Breng, provincie en gemeenten, worden door het driekoppig bestuur verzorgd.

Nieuwe chauffeurs nodig.
Omdat de afgelopen tijd een aantal vrijwilligers door persoonlijke omstandigheden is gestopt als chauffeur, is er behoefte aan nieuwe enthousiaste mensen die de lege plekken willen invullen.

Om buurtbuschauffeur te worden is naast enthousiasme alleen een geldig B-rijbewijs nodig én de bereidheid om tenminste eens in de week of in de twee weken een dienst van zo’n vier uur in te vullen.

Meer informatie kun je vinden op de website van de vereniging: www.buurtbus.com, waar ook (op het tabblad ‘Vrijwilligers’) een aanmeldingsformulier te vinden is.

U kunt uiteraard ook contact opnemen met de secretaris van de vereniging (zie daartoe het tabblad ‘Contact’ op de website).

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring