Een ‘laatste’ wens die wél uitkomt

Wensambulance Limburg brengt mensen op hun bestemming, letterlijk en figuurlijk

Wensambulance Limburg brengt mensen op hun bestemming, letterlijk en figuurlijk

Een laatste keer naar het strand, een bruiloft van je dochter bijwonen ondanks een gebroken been, of nog één keer terug naar een bijzonder plekje in het buitenland. Wat onmogelijk lijkt, wordt werkelijkheid dankzij Wensambulance Limburg. Deze bijzondere stichting bestaat inmiddels tien jaar en draait volledig op de toewijding van ongeveer 120 vrijwilligers. Ik spreek met twee van hen: Jos Heiligers en Rini Peters.

Vrijwilligers met hart voor zorg
De vrijwilligers van Wensambulance Limburg zijn stuk voor stuk mensen met het hart op de juiste plek. Velen van hen hebben een achtergrond in de zorg of het vervoer: voormalig ambulancepersoneel, verpleegkundigen, brandweerlieden, politieagenten of mensen met een sterke affiniteit voor deze sector. “Maar ervaring is niet het belangrijkste,” benadrukt vrijwilliger Jos Heijligers “Wat telt is je inzet, je empathie, en de bereidheid om er voor een ander te zijn.”

Iedere vrijwilliger krijgt dan ook een gerichte scholing, waarin onder andere het werken met brancards en het handelen in noodsituaties aan bod komt. Ook leren chauffeurs omgaan met een ambulance en aanhanger. Deze bijscholing wordt om de acht maanden herhaald, inclusief reanimatietraining.

Van acht tot ruim tweehonderd wensritten per jaar
Toen de stichting in 2013 werd opgericht, reden ze dat eerste jaar acht keer uit. Inmiddels vervullen ze jaarlijks zo’n 220 wensen. Dat gaat van korte ritten binnen Limburg tot verre tochten naar alle uithoeken van Nederland en soms zelfs daarbuiten.

Rini Peters, ook vrijwilliger van het eerste uur, herinnert zich nog goed hoe indrukwekkend sommige ritten zijn. “Ik ben ooit zes dagen mee geweest naar een weeshuis in Hongarije. De wensvrager had daar gewerkt en wilde er nog één keer naartoe. Zo’n reis maak je samen intensief mee, dat vergeet je nooit meer.”

Ook dichter bij huis ontstaan mooie herinneringen. “We brachten eens iemand naar Domburg op de camping,” vertelt Jos. “Dat was zó gezellig. Je komt ergens als onbekende chauffeur en begeleider, maar in een paar uur ben je onderdeel van het gezin. Dat is het bijzondere van dit werk.”

Kleine wensen, grote betekenis
De stichting helpt mensen die ernstig ziek zijn, bedlegerig, terminaal of tijdelijk niet mobiel. Maar het hoeft niet altijd om het ‘laatste moment’ te gaan. Soms wil iemand gewoon aanwezig zijn bij een belangrijke gebeurtenis, een bruiloft, een jubileum, of het afscheid van een dierbare. De wensen zijn vaak eenvoudig, maar raken diep.

“Een vrouw wilde bijvoorbeeld nog één keer met haar gezin uit eten,” zegt Rini. “Zo simpel, maar zó waardevol.” Of een bezoek aan de Efteling met de kleinkinderen, een voetbalwedstrijd van de favoriete club, of nog één keer naar het ouderlijk huis. “Wat voor de buitenwereld misschien klein lijkt, is voor de wensvrager een wereld van verschil.”

Speciaal ingerichte ambulances
Wensambulance Limburg beschikt over drie ambulances, die volledig zijn bekostigd uit donaties. Twee staan in Venlo, één in Geleen. Eén van de voertuigen is speciaal ingericht voor kinderen. Binnenin staan tekeningen, spreuken en wensen van kinderen, voor kinderen. Alle ambulances zijn overjarige wagens van de reguliere ambulancedienst. De zwaailichten zitten er nog op, maar worden uiteraard niet gebruikt.

Dankzij donaties kon de stichting ook een strandbrancard aanschaffen met grote wielen, evenals een aangepaste rolstoel. Daardoor zijn ook moeilijk toegankelijke plekken, zoals een strand of bospad, bereikbaar. “En dát maakt het verschil,” vertelt Jos. “Je wilt niet halverwege moeten zeggen: we komen niet verder.”

Bekende ambassadeurs en steun uit de samenleving
Wensambulance Limburg draait volledig op giften van particulieren, bedrijven en stichtingen. “Niemand bij ons krijgt betaald,” zegt Rini. “Elke euro gaat naar de stichting zelf: voor brandstof, onderhoud, verzekeringen en materialen.” Bekende Nederlanders zoals André Rieu zetten zich ook in als ambassadeur. Hij regelde bijvoorbeeld kaartjes voor een wensvrager die nog één keer zijn concert wilde bijwonen in Maastricht. “We legden de brancards naast elkaar, zodat hij hand in hand met zijn vrouw kon genieten,” vertelt Rini. “Dat moment was zó mooi. Samen lachen, huilen, zingen. Puur geluk.”

Educatie en bewustwording
Naast het vervullen van wensen doet de stichting ook aan educatie. Schoolklassen kunnen Wensambulance Limburg uitnodigen voor voorlichting. Maar ook verenigingen of andere organisaties morgen altijd aankloppen voor een informatieavond of middag. Vrijwilligers vertellen graag over hun werk en het belang van medemenselijkheid. “Het is belangrijk dat mensen weten dat we bestaan,” benadrukt Jos. “Zeker als iemand plotseling ziek wordt. Je wilt niet later denken: hadden we dit maar geweten.”

Een wachtlijst voor vrijwilligers
De impact van het werk is groot, op de wensvrager, hun naasten, maar ook op de vrijwilligers zelf. “Soms komt de emotie onverwacht binnen,” geeft Rini toe. “Je weet dat het waarschijnlijk het laatste uitje is. En toch zie je iemand zó genieten. Dat raakt.” Wensambulance Limburg heeft dan ook geen gebrek aan vrijwilligers: er is zelfs een wachtlijst. “Het is gewoon bijzonder werk. Je maakt echt verschil.”

Alles draait om herinneringen maken
Wat Wensambulance Limburg uniek maakt, is de menselijkheid. Geen bureaucratie, geen zakelijkheid, maar luisteren, ontzorgen en mogelijk maken. Jos verwoordt het treffend: “Wij brengen geen patiënten, wij brengen mensen. En we zorgen dat ze zich mens voelen.”

De stichting roept mensen op om niet te lang te wachten met het indienen van een wens. “Hoe eerder we betrokken zijn, hoe groter de kans dat iemand de dag ook echt bewust meemaakt,” zegt Rini. “Zoals Jos al zegt we willen voorkomen dat mensen achteraf zeggen: had ik het maar eerder geweten.”

Zelf een wens indienen of steunen?
Wie een wens wil indienen of de stichting wil steunen, kan terecht op www.wensambulancelimburg.nl. Hier staan formulieren om een wens aan te vragen en mogelijkheden om te doneren of sponsor te worden. “Zonder steun van buitenaf kunnen wij dit werk niet doen. Maar met die steun kunnen we dromen blijven waarmaken”, besluit Jos.

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring