Ekkus rondkieke

Als je met mooi weer of gewoon op een heldere, winterse dag op de fiets stapt, zoals ik regelmatig doe, zie je de leukste en interessantste dingen. Zaken waar je makkelijk langs kijkt als je in beslag genomen wordt door de dagelijkse beslommeringen. Kijk maar eens rond op deze pagina.

Als je met mooi weer of gewoon op een heldere, winterse dag op de fiets stapt, zoals ik regelmatig doe, zie je de leukste en interessantste dingen. Zaken waar je makkelijk langs kijkt als je in beslag genomen wordt door de dagelijkse beslommeringen. Kijk maar eens rond op deze pagina.

Extra arbeidskracht?
Het heeft inderdaad al zo vaak het nieuws gehaald, we hebben een dringend tekort aan arbeidskrachten. Is dat ook het geval bij deze kweker in Groesbeek? We weten het niet, maar het lijkt erop dat deze ondernemer toch een extra arbeidskracht in de arm heeft genomen. Of deze arbeider erg actief zal zijn, is nog maar de vraag. Is het gewoon een vogelverschrikker om de plantenzaadjes tegen hongerige vogelbekjes te beschermen? Wie zal het zeggen. 

Jachtslot Mookerheide
De restauratie van Jachtslot Mookerheide door Natuurmonumenten is bijna klaar. “Het lijkt de Efteling wel”, hoor ik een passerende wandelaar zeggen tegen zijn vrouw. Nee joh, het betreft hier een heus jachtslot, tussen 1902 en 1905 gebouwd in opdracht van Jan Jacob Luden, een telg uit een rijke bankiersfamilie. Het slot is opgetrokken in de zogenaamde Jugendstil en gebouwd door architect Oscar Leeuw, in samenwerking met zijn broer, beeldhouwer en kunstenaar Henri Leeuw. In 1947 is het pand verkocht aan de zusters Dominicanessen van Bethanië. Zij vestigden er een klooster en een meisjesinternaat. Vanaf 1985 is Natuurmonumenten eigenaar van het gebouw. Het gebouw is echt prachtig gerestaureerd. Ik voel me altijd thuis in zo’n sfeer. Het lijkt wel alsof ik in het begin van de twintigste eeuw ben aangeland. Na de koffie in het restaurant dat in het slot gevestigd is, loop ik richting de gerestaureerde kassen, moestuin en fruitmuren. Kassen, slot en bijbehorende bossen vormen samen het Landgoed Mookerheide.

Mariagrot Katwijk
Vandaag rijd ik de fietsbrug over de Maas bij Mook op. Wat een prachtig uitzicht. Vredig kronkelt de rivier richting de Noordzee. Aan de Brabantse kant van de rivier fiets ik het pittoreske dorpje Katwijk binnen. Achter de Sint Martinuskerk bevindt zich een Mariagrot, een getrouwe nabootsing van de Grot in Lourdes, maar dan op schaal 1:2. Als ik aankom springt het prachtige beeld van Moeder Maria meteen in het oog. Evenals het beeld van de knielende Bernadette Soubirous aan wie de Heilige Moeder in Lourdes verscheen. Pastoor Joannes Suys liet de Grot in Katwijk bouwen in 1887 uit eerbied voor Maria en hij liet een bijbehorend processiepark aanleggen. Dit lokte processiegangers uit het hele land. Nog steeds vinden er bedevaarten naar Katwijk plaats. Ik neem plaats op een van de bankjes voor de grot en kom tot rust. Alsof Moeder Maria mij zegt: “Jong, doe effe rustig aan, maak je niet zo druk. Maak met een blij gemoed wat van het leven.” In het processiepark aanschouw ik het manshoge beeld over de kruisgang van Jezus. Het park is altijd toegankelijk. De grot is een Rijksmonument.

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring