Er is hier altijd wel iets te doen!

Gemeenschapshuis ‘de Wieken’ in Molenhoek bestaat dit jaar 45 jaar en Stichting Gemeenschapshuis de Wieken bestaat al 50 jaar. De beheerder is hier al ook al 45 jaar de beheerder, reden dus voor een leuk interview. Ik ga om tafel met het Stichtingsbestuur en de beheerder van het Gemeenschapshuis.

Gemeenschapshuis ‘de Wieken’ in Molenhoek bestaat dit jaar 45 jaar en Stichting Gemeenschapshuis de Wieken bestaat al 50 jaar. De beheerder is hier al ook al 45 jaar de beheerder, reden dus voor een leuk interview. Ik ga om tafel met het Stichtingsbestuur en de beheerder van het Gemeenschapshuis.

Van barak naar parochiehuis
In 1959 staat de bouw van een jeugdhuis hoog op het verlanglijstje van pater Martinus Zwanenburg. Op 8 januari 1959 gaan Vincent Reijs, Piet Weeren en pater Martinus een kijkje nemen in de Noordoostpolder. Architect van Bergen uit Mook had een advertentie in Bouwbelangen gezien waarin een barak voor 4200 gulden werd aangeboden. Nieuwbouw zou wel 10.000 gulden gaan kosten en dat was te veel. Piet Weeren keurde de barak die in Espel stond, goed, dus de koop was snel gesloten. Er werd transport geregeld naar Molenhoek en de barak kwam naast de kerk in Molenhoek te staan. Oorspronkelijk noemde iedereen het gebouw ‘jeugdhuis’ maar eigenlijk was het een parochiehuis. In de eerste jaren waren er verschillende verenigingen en gebruikers actief. Het ging goed met het parochiehuis: er kwamen oliekachels, er kwam een kelder en een keuken bij en bovendien werd er een dansvloer gelegd. Het jeugdhuis groeide uit naar een goed bezocht en gezellig parochiehuis.

Nieuwbouw
Er verstreken vele jaren met mooie en bijzondere momenten. Vele Molenhoekers hebben er gezellige dagen en avonden gehad. Het kerkbestuur verzorgde de exploitatie die in 1971 werd overgedragen aan Stichting Leefbelangen. In 1972 werd het parochiehuis door deze stichting voor 100 gulden overgedragen aan de nieuwe Stichting Gemeenschapshuis De Wieken. In 1976 begon de nieuwbouw van het huidige gebouw. Dit was noodzakelijk omdat het oude gebouw op instorten stond. Het dak werd zelfs met boomstammen gestut om het niet te laten inzakken. Op 1 oktober 1977 werd dan ook het nieuwe Gemeenschapshuis ‘De Wieken’ geopend. De naam de Wieken werd overigens bedacht door Agnes van Teeffelen. Bij de bouw van het nieuwe gemeenschapshuis is er een gedenksteen in het gebouw opgenomen. Achter deze gedenksteen zitten heden ten dage nog steeds de originele bouwtekening, een kopie raadsbesluit en een koker met het as van het oude parochiehuis opgeborgen.

Groei
De nieuwe gemeenschap floreerde en groeide in aantal verenigingen en gebruikers. Er was en is genoeg ruimte om het iedereen naar de zin te maken. In de jaren tachtig en negentig namen steeds meer partijen hun intrek in het gebouw en puilde de agenda uit. Het resultaat hiervan was dat er in 2003 een noodzakelijke verbouwing/aanbouw werd doorgevoerd. De huisvesting verbeterde hierdoor flink en bij grote evenementen kon ‘de Wieken’ plaats bieden aan een groter aantal bezoekers. In 2005 werd het grote podium verplaatst voor een nog efficiëntere indeling. De vele verenigingen waren én zijn nog steeds content met de mooie ruimtes. Tot de vaste gebruikers kunnen onder meer worden gerekend een 3-tal biljartclubs, carnavalsvereniging de Meulenwiekers, de toneelvereniging,  bridgeclub Molenhoek, de KBO, de fotoclub, orkest de Meulenbloazers, een smartlappenkoor, een seniorensportclub, de koersbalclub en de Stichting CAM (Culturele Activiteiten Molenhoek). Een mooie vaste gebruiker van het gemeenschapshuis is tafeltennisvereniging DTS Molenhoek. Zij maken gebruik van de benedenverdieping die ze tot mooie sportieve ruimte omdoopten.  Verder is er in de Wieken de mogelijkheid tot het volgen van  een schildercursus en wordt er ook vioolles gegeven. Verder biedt de Wieken ook de gelegenheid voor feesten en partijen, lezingen en koffietafels.

Al met al kunnen we met recht stellen dat de Wieken het bruisend middelpunt van Molenhoek vormt.

45 jaar beheerder
De bekendste gezichten van De Wieken zijn ongetwijfeld beheerdersechtpaar Ina en Leo Peters. Zij staan dit jaar al 45 jaar elke dag klaar voor de gebruikers. Er is niemand die het gebouw zo goed kent als Ina en Leo. Dat blijkt tijdens de rondleiding die ik krijg, Leo weet overal wel iets over te vertellen. En zoals het een echte beheerder betaamt, hij kent iedereen en iedereen kent natuurlijk hem en Ina. Leo ziet wel verschillen met vroeger. Vroeger was het meer vanzelfsprekend dat mensen zich naast gebruiker ook als vrijwilliger inzetten. Daar moet je nu echt naar vragen en de aantallen vrijwilligers lopen helaas terug, dat vindt hij jammer. Maar hij ziet de toekomst positief tegemoet. Corona is gelukkig een heel eind achter de rug en dus weten de gebruikers de weg weer te vinden naar de Wieken. Er is hier altijd wel iets te doen! En er is zelfs nog ruimte voor nieuwe gebruikers. Het maakt niet uit waarvoor: een kaartclubje, een expositie of wat dan ook, geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de beheerder of het bestuur.

Jubileumweekend
In het weekend van 14 en 15 mei is er een jubileumweekend. Op zaterdagavond staat er een feestavond en op zondagmiddag een feestmiddag voor de ouderen op het programma. Meer info binnenkort op de website.

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring