Fanfare Jubilate Deo bestaat 75 jaar!

Fanfare Jubilate Deo werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht toen de bevolking van het Groesbeekse kerkdorp Breedeweg naar manieren zocht om de doorstane oorlogsellende te vergeten, de aandacht op de toekomst te vestigen en de gemeenschap nieuw leven in te blazen. Ik spreek erover met voorzitter Klaas Salentijn en twee oudgedienden Jan Peters en Gerard Vissers (oud-voorzitter).

Fanfare Jubilate Deo werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht toen de bevolking van het Groesbeekse kerkdorp Breedeweg naar manieren zocht om de doorstane oorlogsellende te vergeten, de aandacht op de toekomst te vestigen en de gemeenschap nieuw leven in te blazen. Ik spreek erover met voorzitter Klaas Salentijn en twee oudgedienden Jan Peters en Gerard Vissers (oud-voorzitter).

Beschermheer Pastoor Hoek
In 1949 vertrokken Dries Rikken en Thé Kuijpers met hun vrachtwagentje naar Zevenaar. Ze gingen op pad om gebruikte instrumenten te kopen. Dat was het begin van fanfare Jubilate Deo. De fanfare moest bij gebrek aan voldoende eigen muzikanten regelmatig muzikanten lenen van zustervereniging Wilhelmina. Onder de bezielende leiding van Thé d’n Bep kreeg de fanfare uit Breedeweg een kloppend hart. Beschermheer Pastoor Hoek sloeg de Bijbel open en viste een toepasselijke naam uit het stoffige gebedsboek: Jubilate Deo. Dat was het!! Jubilate Deo: Juicht God toe, in vrede en ontspanning.

Activiteiten
“We zijn ooit begonnen met een paar leden”, zegt Jan Peters. “We hebben mooie momenten meegemaakt, samen met de Bruukse Narren en de Sunstreams uitwisselingen naar Oostenrijk, i.v.m. jubileum VVV. De Oostenrijkse muzikanten die later weer hier naar de Breedeweg kwamen, dat waren mooie dingen. Of wat te denken van de weekendjes weg naar Nütterden om daar te repeteren, het cultuurfestival in Luxemburg of het optreden in de Efteling”. Meest recent zijn de uitvoering van de Passion in de kerk van Breedeweg . Daar hebben veel mensen van genoten. “Door de jaren heen hebben we ook veel georganiseerd om extra financiële middelen te krijgen om de instrumenten aan te schaffen”, vult Gerard aan. “Denk daarbij aan collectes, braderie, wieler driedaagse, donateursavonden, fancy-fairs, benefietwedstrijden bij de Boys en Rood-Wit en er werden zelfs aandelen uitgegeven. Tegenwoordig hebben we gelukkig onze vaste sponsors die onze vereniging een warm hart toedragen, daar zijn we erg blij mee.”

We zitten en zijn niet stil
“Jubilate Deo is nog steeds erg actief en in volle bloei”, zeg Klaas. “Het aantal spelende leden zit momenteel zo rond de vijftig in de leeftijd van 13 t/m 75 jaar. Een enkeling blaast al meer dan 60 jaar. Onze muziek varieert van Egelander tot hedendaagse pop. Met dat laatste proberen we ook voor de jeugdige spelers aantrekkelijk te blijven. We hebben ook een mooi en enthousiast opleidingsorkest, waar jong en oud actief is. Verder laten we ons op veel plekken zien, zoals elk jaar het concert in buurtpark ’t Groeske, bij ijssalon Passione, ons nieuwjaarsconcert, met de carnavalsoptochten, het pannenkoekconcert en ga zo maar door, we zitten en zijn niet stil!” Om eens te komen luisteren is iedereen op donderdagavond vanaf 19.45 uur welkom in de Sleutel.

Jubileumprogramma 28, 29 en 30 juni festivalterrein achter de Sleutel Bredeweg 71.

Vrijdag 28 juni Jubileumconcert 20.00 uur
-Jubilate Doe met oud-leden
-Grand finale plaats van “De Groesbeekse Maestro”

Zaterdag 29 juni Partynight va 17.00 uur
-Jubileumfeest met feestband Summerland. Op het terrein zijn diverse
-Foodtrucks, voor de inwendige mens
-Loterij met te winnen prijs: 4 overnachtingen in Haus Veronika in Tirol.

Kaartjes verkrijgbaar via www.bergendalbruist.nl

Zondag 30 juni Frühshoppen met Vlado Kumpan 11.00 uur
Deze Zuid-Moravische blaaskapel geldt als één van de beste kapellen van de hedendaagse blaasmuziek. In het voorprogramma treedt Freunde Echo (uit Overloon) op. Kaartjes verkrijgbaar via www.bergendalbruist.nl

 

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring