Fanfare Wilhelmina bestaat 100 jaar!

Het is feest in Nederasselt! Fanfare Wilhelmina bestaat dit jaar 100 jaar! We duiken de geschiedenis in met een vijftal leden. Uiteraard hebben we het ook over het heden en over de activiteiten in dit bijzonder jubileumjaar.

Het is feest in Nederasselt! Fanfare Wilhelmina bestaat dit jaar 100 jaar! We duiken de geschiedenis in met een vijftal leden. Uiteraard hebben we het ook over het heden en over de activiteiten in dit bijzonder jubileumjaar.

Fanfare Wilhelmina is door zes dorpsgenoten in 1923 opgericht. Het was destijds een bloeiende vereniging die veel aanzien had in die tijd. Vele inwoners uit Nederasselt sloten zich aan bij Wilhelmina. Tot aan de oorlog was dit het geval. Ten tijden van de oorlog ging de vereniging uiteraard in ruste. Na de oorlog volgde een moeilijke doorstart. Rond 1952 is de vereniging een aantal jaren helemaal stil komen te liggen. Eind jaren vijftig is toch weer het initiatief genomen door een aantal inwoners om de fanfare nieuw leven in te blazen. Dat lukte en met de komst van de toenmalige dirigent Pim Overkleeft heeft de vereniging een enorme groei doorgemaakt, zowel in het aantal leden als in het niveau. Deze flow ging door tot de 70-80-er jaren. Tijdens de concoursen bereikte de vereniging de hoogste regionen op muzikaal gebied, de vereniging bloeide weer helemaal op. Doordat het dorp Nederasselt in de jaren negentig groeide, groeide ook de vereniging. Ook het niveau bleef stijgen en in 1997 werd er zelf gepromoveerd naar de ere afdeling, een unicum.

Met de groei van Nederasselt groeide ook het aantal verenigingen en was er voor de jeugd volop keuze in wat te gaan doen. Tegenwoordig telt de vereniging 45 leden van 15 t/m 90 jaar, waarvan er 35 musiceren onder leiding van dirigent Jos de Klein. Fanfare Wilhelmina is een gezellige vereniging waar veel saamhorigheid is en die een mooi stuk muziek brengt.

Wilhelmina is nog steeds een actieve vereniging die door het jaar heen aantal keren te zien en te horen is. Met eigen (thema) concerten, bij de Sinterklaas intocht, bij de carnaval, bij de activiteiten van het Gilde Salvator Mundi, met serenades enz. Om aan nieuwe leden te komen werkt de vereniging samen met basisschool aan het Jeelo project. Uiteraard kan de vereniging niet zonder sponsoren, club van 50 en andere acties om geld in te zamelen. Door het jaar heen haalt men oud papier en oud ijzer op, is er de donateursactie en met de jaarwisseling de bekende oliebollenactie met heerlijke oliebollen.

Jubileumjaar
Het 100 jarig jubileum wordt door het hele jaar gevierd met aan aantal activiteiten:

Zaterdag 25 maart was het Openingsconcert en presentatie nieuwe kleding

Zaterdag 3 juni: ‘Fanfare at Night’
Het Maestro concert (bekend van TV) en feestavond met diverse artiesten.
Burgemeester Joerie Minses heeft al zijn medewerking toegezegd aan Meastro.

Zaterdag 4 november: Jubileumconcert met als thema ‘Radio on Air’
Op deze datum wordt er ook een reünie gehouden voor oud-leden.


Lid worden
Denk je na het lezen van dit artikel, wat een leuke vereniging. En lijkt het je leuk om een keer mee te spelen? Kom dan eens sfeer proeven tijdens onze repetitie, elke dinsdagavond in dorpshuis Ons Huis.

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring