Goemans uitvaartzorg, dementievriendelijke uitvaartzorg

Dementie is een ziekte waar we tegenwoordig steeds meer over horen. En dat is niet vreemd, want het is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Tevens zien we steeds vaker mensen met vooral beginnende dementie om ons heen.

Dementie is een ziekte waar we tegenwoordig steeds meer over horen. En dat is niet vreemd, want het is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Tevens zien we steeds vaker mensen met vooral beginnende dementie om ons heen.

Ook de uitvaartzorg krijgt steeds vaker te maken met bijvoorbeeld een achterblijvende partner met dementie. Mede hierom heeft Susanne Brands-Peersman, uitvaartverzorgster bij Goemans uitvaartzorg, in 2018 de opleiding tot ‘Dementievriendelijke uitvaartverzorger’ gevolgd. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het ziektebeeld. Naar mijn mening is het in mijn vak de kunst om iedereen in zijn waarde te laten en te betrekken bij een uitvaart. Ook een persoon met dementie kan een waardevolle bijdrage leveren. Het kan hem of haar helpen bij het verwerken van verlies en rouw.”

Het is volgens Susanne belangrijk om vooral goed te kijken naar de persoon zelf en aan te sluiten bij wat je ziet en hoort. Zij begeleidde een familie die vader graag wilde betrekken, maar niet goed wist hoe. Bij het schrijven van de uitvaartdienst heeft hij geholpen met het levensverhaal van zijn overleden vrouw. “Deze man had weinig herinneringen aan de laatste jaren, maar hij wist nog zoveel dingen van vroeger. Ik heb gemerkt dat het tevens heel belangrijk is om iemand oprecht te bedanken voor hun hulp. Het geeft hen het gevoel nuttig te zijn, het gevoel dat ze erbij horen. En dat is zo ongelooflijk belangrijk.”

Naar aanleiding van haar opleiding heeft Susanne zich in 2020 bij de werkgroep Dementievriendelijk Boxmeer mogen aansluiten. Samen willen zij dementie onder de aandacht brengen bij de ondernemers en inwoners van Boxmeer.

“De training ‘Dementievriendelijke uitvaartverzorger’ en de inmiddels opgedane ervaring heeft mij de kennis, het inzicht en het vertrouwen gegeven om mensen met dementie op een mooie en respectvolle wijze te betrekken bij een uitvaart. Het is met name een kwestie van zoeken naar mogelijkheden en je niet blind staren op wat er niet meer kan. Het is fantastisch om te zien hoe goed het mensen met dementie doet om erbij te horen, om gewaardeerd te worden. Daar doe je het voor.”

Susanne Brands-Peersman
Goemans uitvaartzorg

 

 

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring