Ik krijg zelfs geboortekaartjes

Christel Arts is Babs!

Christel Arts is Babs!

Christel Arts uit Groesbeek heeft er naast haar fulltime baan in de zorg een erg leuk baantje erbij. Ze is namelijk ook Babs, oftewel Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand bij de gemeente Nijmegen. Daarnaast is zij ook zelfstandig trouwambtenaar. Onder de naam ‘Buitengewone Buurvrouw’ trouwde ze al menig stel, ik spreek met haar.

“Het is zo bijzonder dat ik deel mag uitmaken van een van de belangrijkste dagen uit iemands leven”, begint Christel. Ze moeten dan natuurlijk wel ‘Ja ik wil‘ zeggen. Gelukkig was dat tot nu toe altijd nog het geval, lacht Christel. Christel verdiepte zich goed in het vak en volgde een cursus, waarin ze veel leerde over wet- en regelgeving en verantwoordelijkheden. Daarnaast mocht ze meelopen met een collega, ze slaagde en mocht aan de slag bij de gemeente Nijmegen. Later begon ze haar eigen onderneming: ‘Buitengewone Buurvrouw’. “Ja, leuk he, die naam kent ook wel een bijzonder verhaal. Mijn buren waren de eerste die vroegen of ik ze wilde trouwen. Daar moest ik wel even over nadenken, maar dacht ‘why not’ en zo geschiedde. Inmiddels staat de teller op rond de vijfenzestig huwelijken die ik gesloten heb voor de gemeente Nijmegen en Buitengewone Buurvrouw samen.”

“Ik haal er veel energie uit en geniet ervan om de mooie liefdesverhalen aan te horen van de stellen. Als een stel geïnteresseerd is, in  Buitengewone Buurvrouw dan vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats, want de klik is erg belangrijk! Als ik en “ Yes” heb van het paar ga ik altijd een week of zes voor de grote dag op huisbezoek, voor het verdiepingsgesprek. Het stel vult vragenlijsten in, afzonderlijk van elkaar en ik ga in gesprek met beiden. Uit die vragenlijsten haal ik bijzondere en vaak ook grappige dingen. We nemen ook de ceremonie door, de wensen, de bijzonderheden en alles wat die dag gaat gebeuren. Ik bel ook meestal even met vrienden of familieleden, om zo achter leuke feitjes en anekdotes te komen over het stel. En als er kinderen zijn , ga ik ook even met de kids apart zitten, zij geven mij ook altijd weer leuke informatie. Dit gaat er altijd goed in tijdens de ceremonie. Dan ga ik ‘mijn huiswerk’ doen en werk ik alles uit. Gemiddeld ben ik wel een uurtje of dertig bezig met een trouwerij. Maar ik wil ook dat elke bruiloft eruit springt, je meest bijzondere dag moet toch ook heel bijzonder zijn.”

“Het contact dat ik met de stellen heb is altijd leuk.. De trouwceremonie die ik maak is altijd uniek, heel herkenbaar, warm, met een traan maar zeker ook met een lach, creatief en vol gekkigheid. Ik heb weleens een ceremonie gehad van een stel van gelijk geslacht waar ze vroegen of zij tijdens de ceremonie bij mij mijn toga uit mochten doen. Die vraag vond ik opmerkelijk…Een soort van striptease? Nee, ze wilden juist officieel en statig starten met de ceremonie, maar daarna doorgaan vol humor. Dus wilden ze graag dat ik een mooi fuchsia roze jurkje eronder had en roze pumps. Heerlijk, ik hou wel van dit soort dingen, super geslaagd! En weet je, ik krijg zelfs weleens geboortekaartjes van stellen, dat is toch super! Dan denk ik, ja Christel je hebt het volgens mij best goed gedaan.”

Buitengewone Buurvrouw
Tel: 06-22 38 02 92

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring