In gesprek met Energiecoaches uit Berg en Dal

Het Duurzaamheidscafé Berg en Dal begon twee jaar geleden met de werving van energiecoaches. Er kwamen verschillende aanmeldingen, de gemeente verzorgde een opleiding en de coaches konden aan de slag. We spreken met twee coaches en twee klanten.

Het Duurzaamheidscafé Berg en Dal begon twee jaar geleden met de werving van energiecoaches. Er kwamen verschillende aanmeldingen, de gemeente verzorgde een opleiding en de coaches konden aan de slag. We spreken met twee coaches en twee klanten.

Energiecoaches helpen de inwoners kosteloos om hun woning te verduurzamen. Samen met de bewoners lopen ze door de woning en bespreken de verbeterpunten. De energiecoach maakt een zogenaamde energiescan, maakt hiervan een rapport en komt met de bewoner tot een stappenplan: ze bekijken samen waar winst te behalen valt. Veel mensen weten niet hoe ze hun woning kunnen verduurzamen of welke stappen ze moeten zetten. De energiecoaches helpen inwoners bij om hun energiegebruik zo laag mogelijk te krijgen.

Mevrouw Awater
Zo kwam ook mevrouw Awater uit Millingen met de energiecoaches in contact. Energiecoach Alphons Klomberg ging bij haar op bezoek en samen bespraken ze de opties. “ik heb dit huis in 2021 gekocht en er viel heel wat te verduurzamen, Alphons heeft me hier goed bij geholpen”, begint mevrouw Awater. “We hebben wat kleine simpele aanpassingen gedaan zoals lampen vervangen door ledverlichting en een duurzame kraan geïnstalleerd. Grote aanpassingen betroffen de aanschaf en installatie van een airco waarmee ik ook verwarm. Ik heb de ketel goed laten schoonmaken en er liggen zonnepanelen op het dak. Mijn maandelijkse energiekosten zijn enorm gedaald, daar ben ik erg blij mee.” “Bij mevrouw Awater waren er genoeg aanpassingen door te voeren om het duurzamer te maken”, vult Alfons aan. “Naast de materiële aanpassingen adviseerde ik haar over het gebruik en het besparen van energie en de subsidieaanvraag. Leuk als je dan terug hoort dat het ook werkt.”

Bas van Grinsven
Ook Bas van Grinsven uit Groesbeek schakelde de hulp in van een energiecoach. Zijn achterbuurman Martin van Ewijk hielp hem ermee. “Het gaat erom dat we mensen bewust laten omgaan met energie”, zegt Martin. “In het geval van Bas is dit goed gelukt. Hij heeft in zijn gehele woning het glas vervangen door HR++ glas en de kruipruimte is nu ook geïsoleerd.”  Bas heeft omdat hij 2 isolatiemaatregelingen gedaan heeft het volledige subsidie bedrag ontvangen   “Ik ben er erg blij mee”, zegt Bas. “Ik had al zonnepanelen, maar met deze aanpassingen hebben we ons huis nog duurzamer gemaakt en onze maandelijkse energie kosten zijn daardoor ook een stuk lager. Martin leerde ons ook bewuster met energie om te gaan en het werkt: we zien het terug op onze energienota. We zijn nu alweer aan het kijken hoe te investeren in een nóg duurzame woning. Ik raad de inzet van een energiecoach zeker aan. Energie sparen hoeft niet altijd gepaard te gaan met hoge kosten, kleine maatregelingen die weinig aan investering vragen kunnen best ook een aanzienlijke besparing opleveren de Energiecoach kan je daar heel graag gratis bij helpen.

Wilt u na het lezen van deze ‘reviews’ uw woning ook duurzamer maken? U kunt een afspraak maken met een energiecoach die u graag advies geeft over hoe u energie kunt besparen.

Mail naar ecoachbend@gmail.com  of bel via 06 49 39 14 13
Maak uw afspraak via

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring