‘Knient ien ’t zoer is mijn favoriet’

Amy Thoonen maakt een echt Groesbeeks kookboek!

Amy Thoonen maakt een echt Groesbeeks kookboek!

“Leuk hè, begonnen als schoolopdracht en zie wat er van geworden is”, begint Amy. “Geworden, eigenlijk wat er in de maak is, want ik ben nog steeds aan het samenstellen en vormgeven. Bij elk gerecht wil ik een mooie illustratie of foto maken, het moet wel smoelen! Ik wil ook echt alles weten over de gerechten. Zijn de recepten die ik krijg ook wel echt Groesbeeks, kloppen de ingrediënten, wat zit er aan achtergrond in. Het kookboek wordt opgesplitst in historische, ouderwetse Groesbeekse gerechten én gerechten met lokale producten. Bij de gerechten wordt vermeld waar je de ingrediënten ergens in Groesbeek kunt halen. Maar het is geen criterium voor een recept om erin te kunnen komen te staan.”

“Maar echt, je wilt niet weten hoeveel verschillende recepten er zijn, enorm. Veel ervan ga ik zelf ook nog proberen, ik ben erg benieuwd. Neem nou Siemelemies, dat heb ik al eens mogen proeven, dat kwam een mevrouw mij brengen. Daar kan echt van alles in, het is een eenvoudige, goedkope en voedzame maaltijdsoep. In deze soep zitten aardappels, varkensvlees, bonen en overige groenten als sperziebonen, prei, wortel etc. Een familiesoep die je nu ook nog op tafel ziet komen met name in de winterdag. Een sterke aanrader!’’

“‘De vele ‘historische’ gerechten die ik binnen krijg, vertellen veel over de Groesbekers. Je ziet dat over het algemeen de echte Groesbekers niet hoog van de toren blazen. Simpele gerechten met goedkope en vooral vullende ingrediënten. Vaak kwam het uit eigen tuin of ruilde ze ingrediënten met elkaar. Siemelemies, looksaus, potweg, zelfgebakken brood en Kwak’moes, stamppot met zuurkool, zijn daar mooie voorbeelden van. En ja, Riefkoek, hartige pannenkoekjes van geraspte aardappelen, mogen niet ontbreken. Mijn eigen favoriet is Knient ien ’t zoer, dat maakte mijn oma vroeger altijd, die ontbreekt zeker niet!”

Samengevat zal het kookboek van Amy, met zo’n 30 gerechten, straks iets zeggen over het eten in Groesbeek: vroeger en nu. En zal er bij elk gerecht meer worden verteld dan alleen hoe het te bereiden is. Er komen achtergronden in over het gerecht en er wordt verteld bij welke lokale ondernemers de ingrediënten of bijproducten, zoals het juiste bier en wijn, aan te schaffen zijn. Zo steunen we elkaar, dat is zeker in deze tijd erg welkom. Want met name in deze bizarre tijden van corona moeten we aan onze lokale ondernemers denken!

De verwachting is als alles meezit dat eind voorjaar/begin zomer 2021 de eerste editie van de pers rolt.

Meer info, houd de Facebookpagina ‘Het Groesbeeks kookboek’ in de gaten!

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring