Niks is méér genieten!

Waar het door corona rustiger op straat werd, nam de drukte langs de oevers van Brabantse rivieren en meren juist toe. In 2020 werd een kleine zevenduizend vispassen afgegeven in onze provincie en vorig jaar waren dat er al bijna twintigduizend.

Waar het door corona rustiger op straat werd, nam de drukte langs de oevers van Brabantse rivieren en meren juist toe. In 2020 werd een kleine zevenduizend vispassen afgegeven in onze provincie en vorig jaar waren dat er al bijna twintigduizend.

Ook hengelsportvereniging ‘De Vrolijke Vissers’ uit Groesbeek heeft corona geen windeieren gelegd. De relatief kleine club groeide enorm uit tot nu een kleine driehonderdvijftig leden. Ik spreek met enkele leden over het wel en wee van hun vereniging.

Nationale Vispas
"Veel van onze nieuwe leden hebben we mede te danken aan de Nationale Vispas. Wanneer je deze aanvraagt moet je lid zijn van een hengelsportvereniging in de buurt”, zegt voorzitter Hent van Tent. Vissen zonder vispas kan je een boete opleveren van € 140,-. “Ook de visprogramma’s zoals ‘Vis TV’ zorgden voor meer vissers in Nederland en ook in onze regio. We zagen afgelopen jaar een explosieve toename van het aantal leden. Daar zaten zelfs mensen bij die nog nooit een hengel hadden vastgehouden, maar de meesten zagen nu kans om een oude vergeten hobby toch weer op te pakken. We zijn er uiteraard erg blij mee en juichen het vissen erg toe, uiteraard binnen de geldende afspraken die er in Nederland gelden. Gelukkig gaat dat meestal goed en horen we geen klachten. Dat is fijn want het is toch ónze naam die op de vispas staat.”

Jubileum
Hengelsport vereniging De Vrolijke Vissers bestaat volgend jaar vijfenzeventig jaar. Dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan, want naast vissen houden de heren ook van gezelligheid. “Zo is natuurlijk ook onze naam ontstaan”, zegt Jo Hubbers, met zijn 87 jaar het oudste en tevens erelid van de club. “Onze vereniging ontstond toen in 1949 een aantal heren in de kroeg onder het genot van een potje bier aan de praat raakten. Ze wilden samen gaan vissen en de rest van de aanwezigen bestempelden de heren als stelletje ‘vrolijke vissers’. Zo is dus de naam ontstaan en was de vereniging opgericht. En we zijn nog steeds even vrolijk als toen en houden ook nog steeds van gezelligheid aan waterkant of in de kroeg.”

Materiaal
“Als je kijkt naar het verleden en het hedendaagse vissen is er een wereld van verschil”, vult bestuurslid Jan Eikhout aan. “Heel vroeger zat men zelfs met een stok of tak en wat brood te vissen, tegenwoordig heb je bijna een aanhanger nodig om alle materialen op de visstek te krijgen. Natuurlijk heeft elke tijd zijn charme en tegenwoordig is er ook veel meer te koop in de visserij. De vaste hengel is er nog wel, maar de jeugd geeft veelal de voorkeur aan werphengels en winkle picker hengel. Dit is een korte en lichte werphengel. Maar uiteindelijk gaat het bij elke visser om het plezier in het vissen, de vangst is mooi meegenomen, maar de beleving staat bij ons op nummer één.”

Wedstrijden
De Vrolijke Vissers houden ook wedstrijden voor hun leden. Vanaf begin april tot en met eind oktober zijn de deelnemers wekelijks aan de waterkant te vinden. Van competitiewedstrijden, koningswedstrijden, bedrijfsvissen tot de Jo Hubbers bokaal, iedereen vermaakt zich optimaal. “Ook daar is best wat in veranderd”, zegt Jan. “Los van het materiaal moet je tegenwoordig met veel meer rekening houden: is de boer ingelicht als we door zijn wei lopen, gebruikt iedereen het juiste aas, daar is tegenwoordig ook een enorm assortiment van. Dan kan er gestart worden. Om 07.30 uur wordt er geloot welke plek je krijgt en om 09.00 uur begint dan de wedstrijd. Die duurt tot 14.00 uur, dan wordt de vangst gewogen en degene met het meeste gewicht is de winnaar! En wat ik al zei, alleen al onze locatie, we zitten al sinds jaar en dag bij de Tempel, voorheen de witte muur in Overasselt aan de Maas. Het is daar heerlijk rustig, je ziet de zon opkomen of de dauw over het water hangen,  focus op je dobber…niks is méér genieten dan dat!”

Toekomst
“We zien onze vereniging wel wat vergrijzen”, zegt voorzitter Hent. “Er is  wel meer jeugd aan het water te vinden, maar echt aan wedstrijden meedoen doen ze meestal niet, dat is wel jammer. Onze wedstrijden zijn van de zondag naar de zaterdag verhuisd. Veel jeugd heeft dan al wat anders te doen, maar ook op zondag is tegenwoordig de agenda vol. Maar we doen natuurlijk graag een oproep aan nieuwe leden, zowel jong als oud: kom gezellig met ons vissen! Ook al heb je nog nooit gevist en weet je niet wat je moet aanschaffen: wij hebben ervaring in huis en helpen je graag. Want eenmaal met dit virus besmet, ben je besmet voor het leven!!”

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring