NP De Maasduinen: Landgoed de Hamert

In het zuiden van het nationaal park De Maasduinen ligt Landgoed de Hamert. Water, wind en mens hebben het gebied door de eeuwen heen gevormd. Zo heeft het water de terrassen aangelegd en wind de maasduinen opgeblazen, de mens heeft de rest gedaan.

In het zuiden van het nationaal park De Maasduinen ligt Landgoed de Hamert. Water, wind en mens hebben het gebied door de eeuwen heen gevormd. Zo heeft het water de terrassen aangelegd en wind de maasduinen opgeblazen, de mens heeft de rest gedaan.

Het gebied is dan ook zeer divers en leent zicht uitstekend voor een afwisselende wandeling door bossen, heidevelden en langs vennen, het Geldernsch Nierskanaal of de Maas. Het gebied is inmiddels in bezit van Het Limburgs Landschap, maar dit is niet zonder slag of stoot gegaan.  

Voor de poorten van de hel
Het had niet veel gescheeld of Landgoed de Hamert was in 1958 in handen gekomen van een Duitse organisatie die het gebied wilde ontginnen. Dit kon voorkomen worden door samenwerking van overheid, bedrijfsleven en Het Limburgs Landschap. Om te zorgen dat het natuurgebied bewaard zou blijven voor toekomstige generaties kreeg Het Limburgs Landschap in 1961 de Hamert in bezit. Om het gebied te kunnen beheren werd er een beheercommissie opgesteld.

Werk aan de winkel
Om het gebied toegankelijk te maken voor recreanten werden er bij de aankoop gelijk al wandelkaarten gemaakt en niet veel later volgden de plaatsing van schuilhutten en zitbanken. In 1963 werden er al 600 wandelkaarten uitgereikt en 2000 bezoekers geteld. Dat was echt iets om trots op te zijn. Een jaar later werden de wandelroutes aangepast waardoor het ook mogelijk werd om kortere routes te wandelen. Het gebied werd echt een trekpleister in de omgeving en veel mensen kwamen genieten van de rust en natuur op Landgoed de Hamert.

Jachthut
De Jachthut is voor velen de toegangspoort tot een bezoek aan de Hamert. Het was de oude woning van de jachtopziener Handrie Janssen, die tot zijn pensioen op de Hamert werkte. Hij woonde in de Jachthut en had daar het levenslange recht van wonen op gekregen. Na zijn overlijden in 1968 bouwde de uitbater van Hostellerie de Hamert de woning om tot eenvoudig horecalocatie waar tot op de dag van vandaag genoten kan worden van een lekker pannenkoek of andere versnapering.

Nationaal park
Door de jaren heen heeft Het Limburgs Landschap hard gewerkt aan natuurherstel. Zo werd o.a. het grote Heerenven hersteld en uitgekiend heidebeheer toegepast. Dit harde werken zorgde er voor dat het gebied in 1989 wordt opgericht tot Nationaal Park De Hamert. Na de afronding van de ontgrondingen van de Bergerheide kon het nationaal park uitgebreid worden naar het noorden en veranderde de naam naar Nationaal Park De Maasduinen, waar Landgoed de Hamert nog steeds deel van uitmaakt.

Nationaal Park De Maasduinen
In Nationaal Park De Maasduinen vindt u de langste rivierduinengordel van Nederland, ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Het park loopt van Afferden tot Arcen. Nationaal Park De Maasduinen is een samenwerkingsverband van de gemeente Bergen, gemeente Gennep, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, particuliere eigenaren, IVN Limburg, Waterschap Peel en Maasvallei, provincie Limburg en Ministerie van LNV. Samen zorgen zij ervoor dat de flora en fauna van De Maasduinen beschermd worden en dat u kunt blijven genieten van deze unieke natuur.

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring