'Stiekem ben ik ook voor Ajax'

Voor Luuk Verriet uit Groesbeek lijkt een grote droom uit te gaan komen. De weg naar het profvoetbal is ingeslagen: Luuk is negen jaar en voetbalt sinds drie jaar bij PSV. Er zijn niet veel kinderen voor wie dit is weggelegd. Je moet veel talent hebben en ook een tikkeltje geluk dat ze je opmerken. Topic spreekt met Luuk.

Voor Luuk Verriet uit Groesbeek lijkt een grote droom uit te gaan komen. De weg naar het profvoetbal is ingeslagen: Luuk is negen jaar en voetbalt sinds drie jaar bij PSV. Er zijn niet veel kinderen voor wie dit is weggelegd. Je moet veel talent hebben en ook een tikkeltje geluk dat ze je opmerken. Topic spreekt met Luuk.

Wanneer ik aanbel bij huize Verriet maakt Luuk, net thuis van een training, zelf de deur open: een tenger mannetje gehuld in PSV trainingspak. Samen met moeder Jessica, vader Marco en broer Nick gaan we aan de grote tafel in de huiskamer zitten. “Nou vertel maar eens over PSV”, zeg ik tegen Luuk. Een beetje schuchter kijkt hij me aan en met vragende ogen kijkt hij naar zijn moeder. Ik hoor hem denken: HELP! “Nee, geintje Luuk, ik zal wat vragen stellen en het met je hebben over het voetbal bij PSV, komt helemaal goed.”

Luuk zit in groep 6 van basisschool ‘t Vossenhol in Groesbeek en heeft, naast het voetbal, buitenspelen en gamen op de Playstation als hobby. Toen hij bij Achilles ’29 voetbalde, waar overigens opa Verriet ooit in het eerste speelde, werd hij tijdens een toernooi gescout. Niet alleen PSV toonde interesse, ook NEC en Vitesse zagen in Luuk een talent. Naast de trainingen en wedstrijden bij zijn team van Achilles ’29 werd er maandenlang getraind bij de andere drie clubs. Een drukke periode met wekelijkse ritjes naar Arnhem, Eindhoven en Nijmegen. Uiteindelijk was het PSV die zich als eerste van de drie melde om met Luuk een vierjarige overéénkomst aan te gaan . “Daar was ik wel erg trots op”, zegt Luuk. “Eigenlijk ben ik voor Ajax, maar inmiddels ook wel stiekem voor PSV”, lacht hij.

Driemaal per week traint Luuk in Nijmegen met de talenten van PSV. “Ja, klopt, ik train drie keer in de week van 16.00 tot 18.30 uur op de velden van Orion”, zegt Luuk. “Pap of mam brengen me daarheen. We trainen daar met een hele groep PSV-ers van verschillende leeftijden. Eerst moest iedereen naar Eindhoven komen om te trainen, nu heeft PSV een paar plaatsen in het land waar de trainingen gegeven worden, zo hoeven we minder te reizen. Sommige van mijn teamgenoten trainen daarom in andere plaatsen. Één keer per maand komen we allemaal samen op De Herdgang in Eindhoven, het trainingscomplex van PSV. Hier worden dan naast de trainingen ook testen en metingen gedaan. Als we “thuis” moeten spelen is dat tevens in Eindhoven bij De Herdgang. Ook spelen we veel toernooien in Nederland en in het buitenland. Ik heb bijvoorbeeld al tegen PSG, Juventus, Manchester United, Liverpool, Schalke’04, en Everton op verschillende toernooien gespeeld.” Zijn kamer hangt dan ook vol met vaantjes van de clubs waartegen hij al speelde. “Als het toernooi in het buitenland is slapen we meestal bij gastgezinnen, dat is altijd wel spannend maar ook heel leuk”

Uiteraard is het thuisfront super trots op Luuk. Ook Nick is erg trots op z’n broertje maar heeft zelf andere hobby’s en interesses. “Door het voetbal en ons dagelijkse werk is het vaak passen en meten om alles goed te plannen, maar we redden het prima met ons viertjes. We genieten allemaal volop van onze Luuk zijn voetbal-avontuur maar beseffen ook dat de kans om daadwerkelijk profvoetballer te worden erg klein is. Luuk maakt nu dingen mee die maar voor weinig kinderen zijn weggelegd, en wat er ook gebeurt, dat neemt niemand hem meer af”, zegt vader Marco.

Luuk heeft nog niet echt een vaste positie in het veld. Bij PSV wordt je op elke positie ingezet, zodat je jezelf zo breed mogelijk ontwikkelt. “We moeten ook allemaal weleens keepen, dat vind ik eigenlijk niks, maar ja het hoort erbij.” Zijn grote talent is zijn technisch spel en zijn voetbaltechnisch inzicht, hij doorziet het spelletje wel. Ook zijn doorzettingsvermogen, niet willen verliezen en zijn gedrevenheid op het veld zijn in zijn voordeel en werpen vruchten af. Verder is Luuk echt heel makkelijk, ook voor zichzelf. Hij maakt zich zelden druk om iets en wordt niet zo snel ergens zenuwachtig van. “Dat word ik dan wel voor hem”, lacht moeder Jessica. Bij PSV worden Jessica en Marco overal bij betrokken. Er wordt goed en duidelijk gecommuniceerd. Elk jaar vindt er een gesprek plaats tussen de ouders, Luuk en PSV, om te zien of de toekomst van Luuk bij PSV ligt.

Bekende PSV-ers, zoals Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij ziet Luuk regelmatig in Eindhoven . “Leuk om ze tegen te komen, maar ik ga ze echt niet om een handtekening vragen of zo.” Zijn favoriete voetballers zijn Mbappé en Frenkie de Jong, omdat ze snel zijn en goede passes kunnen geven. Zijn favoriete voetbalclub, oh nee, dat wist ik al ????

Voordat ik de deur in Groesbeek achter me dicht trek, spreek ik met Luuk af dat wanneer hij in de hoofdmacht van PSV of van een andere topclub komt, ik hem nogmaals ga opzoeken. “Das goed”, zegt hij lachend.

De trainer over Luuk:
Toen ik Luuk voor de eerste keer zag voetballen spatte het plezier er meteen vanaf. Vorig seizoen heb ik Luuk beter leren kennen. Van dagelijkse trainingen, tot aan een potje FIFA spelen thuis bij hem op de bank. Luuk is een speler met enorm veel doorzettingsvermogen. “Het snot voor je ogen rennen”, zegt hij zelf vaak. Voetballend gezien heeft Luuk een goed inzicht en kan met twee benen voetballen. Het is fantastisch om te zien hoe Luuk zich als voetballer, maar zeker ook als persoon heeft ontwikkeld!

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring