Timo (14) overleefde een hartstilstand

Waarom heeft nog niet elke vereniging een AED?
 
Hartritmestoornissen kunnen mensen van alle leeftijden treffen, inclusief kinderen. Hoewel hartstilstanden bij kinderen minder vaak voorkomen dan bij volwassenen, kunnen ze nog steeds optreden door verschillende oorzaken, soms door onderliggend lijden, maar ook zonder. Op zaterdag 16 december overkwam het de veertienjarige Timo. Tijdens de warming-up met zijn voetbalteam kreeg hij een hartstilstand. Door adequaat optreden van omstanders zit Timo nu bij het interview dat ik heb met zijn moeder Doortje en Sariena, de moeder van een teamgenootje die de reanimatie gaf. 

Waarom heeft nog niet elke vereniging een AED?
 
Hartritmestoornissen kunnen mensen van alle leeftijden treffen, inclusief kinderen. Hoewel hartstilstanden bij kinderen minder vaak voorkomen dan bij volwassenen, kunnen ze nog steeds optreden door verschillende oorzaken, soms door onderliggend lijden, maar ook zonder. Op zaterdag 16 december overkwam het de veertienjarige Timo. Tijdens de warming-up met zijn voetbalteam kreeg hij een hartstilstand. Door adequaat optreden van omstanders zit Timo nu bij het interview dat ik heb met zijn moeder Doortje en Sariena, de moeder van een teamgenootje die de reanimatie gaf. 

“Een dag die voor altijd in ons geheugen zit”, zegt Doortje. “Wij waren onderweg naar Ewijk waar de wedstrijd gespeeld zou worden. Tijdens de warming-up werd Timo onwel en zakte hij in elkaar.” Een teamgenoot zag dat er iets mis was met Timo en alarmeerde de trainer. Trainer Henri had meteen door dat er iets niet in de haak was, voelde geen pols en er was geen hartritme.  Hij riep 112 te bellen waarop Mariska en Sariena als omstander direct te hulp zijn geschoten. Ik kan me nog wel herinneren dat Henri riep: “Bel snel 112”, een speler van de tegenpartij zei nog: “Dat is een rare opstelling”. Maar al snel werd de ernst van de situatie ingezien en werd het muisstil. Mariska belde 112, Sariena nam de reanimatie over van Henri. “Gelukkig heeft de voetbalvereniging van Ewijk een Automatische Externe Defibrillator (AED) hangen en had de aanwezige scheidsrechter/voorzitter ook door dat het goed mis was”, zegt Sariena. “Hij kwam aangesneld met een AED. Al snel hebben we de AED aangesloten en die zijn werk laten doen. Let wel, hoe makkelijk ik het nu zo zeg, zo hectisch en bijzonder was dat moment. Er gaat veel langs je heen en je handelt echt op instinct. Toen we de plakkers van de AED geplaatst hadden keken we elkaar aan, gaan we dit echt doen? Ja, dit móéten we echt doen! Het werd nog stiller en we hoorde de stem van de AED: Dien schok toe, en druk op de rode knop.” 

“In de verte hoorden we de politie en ambulances al aangekomen, ook de traumaheli was in aantocht. Dorpsgenoten die de reanimatieapp op hun telefoon hebben, kwamen al aangesneld. Gelukkig kwam Timo nog voordat de ambulance er was, bij. De reanimatie was goed gegaan en de AED had zijn werk gedaan. Timo is onder begeleiding van een trauma arts met de ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Zijn teamgenootjes zijn opgevangen door het ambulancepersoneel en de dag erna zijn ze de spelers samengekomen bij de club.”

Helden 
Maar dan zijn jullie, Mariska, Sariena en Henri, toch echte helden!! “Nou weet je wat het is, dat zou toch iedereen doen in deze situatie, we voelen ons niet speciale helden”, zegt Sariena. “Jawel hoor”, zegt Doortje “Voor ons zijn het echte helden. Maar ook de scheidsrechter annex voorzitter van Ewijk, die kwam aangesneld met de AED, is een held voor ons!” 

AED bij elke vereniging 
Het is belangrijk om een (AED) te kunnen bedienen omdat het mensen in staat stelt om snel levensreddende hulp te bieden bij een hartstilstand. Daarom vinden wij als ouders dat elke vereniging er een moet hebben en dat zoveel mogelijk mensen en ouders in de vereniging de AED-reanimatie cursus moeten gaan volgen.” Een AED kost gemiddeld € 1.500,- en moet eigenlijk bij elke vereniging aanwezig zijn. Het lijkt een ver van mijn bed show, totdat je er zelf mee te maken krijgt, dan ben je blij dat jouw vereniging er een heeft hangen. 

Waarom is een AED noodzakelijk: 

  1. Snelle reactie redt levens: Bij een hartstilstand is elke seconde cruciaal. Hoe eerder een AED wordt gebruikt, hoe groter de kans op overleving. Het kunnen bedienen van een AED stelt mensen in staat om onmiddellijk actie te ondernemen in noodsituaties, zelfs voordat professionele medische hulp arriveert.
  2. Verbeterde overlevingskansen: Een AED kan levens redden door een schok toe te dienen om het hart weer normaal te laten kloppen bij bepaalde hartritmestoornissen, zoals ventriculaire fibrillatie. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een AED de overlevingskansen aanzienlijk verhoogt wanneer het binnen enkele minuten na een hartstilstand wordt gebruikt.
  3. Eenvoudig te bedienen: Moderne AED's zijn ontworpen met gebruiksgemak in gedachten en bevatten vaak spraakinstructies en visuele aanwijzingen om de gebruiker door het reanimatieproces te leiden. Het is niet nodig om een medische professional te zijn om een AED effectief te kunnen gebruiken.
  4. Toegankelijkheid vergroten: Door meer mensen op te leiden in het gebruik van AED's, kunnen deze apparaten op meer openbare plaatsen worden geïnstalleerd, zoals luchthavens, winkelcentra, sportfaciliteiten en kantoren. Dit vergroot de kans dat er in geval van nood snel een AED beschikbaar is.
  5. Onderdeel van EHBO-training: Het leren bedienen van een AED is vaak een integraal onderdeel van EHBO-trainingen. Het bezitten van deze vaardigheid maakt iemand tot een waardevolle bron van hulp in noodsituaties, waardoor de algehele veiligheid van de gemeenschap wordt verbeterd.

Samengevat, het kunnen bedienen van een AED is van cruciaal belang omdat het levens kan redden in noodsituaties zoals een hartstilstand, waarbij snelle en effectieve interventie van vitaal belang is. 

Hoe gaat het nu met Timo? 
Timo lag twee weken in het ziekenhuis en bij hem is uiteindelijk een ICD geplaatst. Een ICD is een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. De ICD geeft een schok om het normale hartritme te herstellen. Hiermee voorkom je een hartstilstand. In het ziekenhuis zijn nagenoeg alle teamgenootjes op visite geweest. Timo kwam op 29 december weer thuis. Hij is weer conditie aan het opbouwen, al moet hij het rustig aan doen, dat is lastig, hij wil maar al te graag weer snel de oude Timo worden. Maar het komt goed! Timo had geluk met de aanwezigheid van de kennis van ‘zijn helden’ en de aanwezigheid van een AED.  

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring