VAN IT-CARRIÈR NAAR PIEPVERSE BOER
Van iets wat je met passie en enthousiasme doet, ook nog je beroep kunnen maken, dat wil toch iedereen. Voor Sam Emons (32) kwam dit uit. Na een carrière als verkoper in de IT vond ik het tijd voor iets anders. Sam is nu eigenaar van ‘Gelukkige Groentes’. Ik sprak met hem.
- Remi van Bergen
- Topic Maasduinen
- Deel dit artikel
Van iets wat je met passie en enthousiasme doet, ook nog je beroep kunnen maken, dat wil toch iedereen. Voor Sam Emons (32) kwam dit uit. Na een carrière als verkoper in de IT vond ik het tijd voor iets anders. Sam is nu eigenaar van ‘Gelukkige Groentes’. Ik sprak met hem.
Ondanks dat Sam een droom carrière leek op te bouwen veranderde er iets toen hij in 2017 een tijdje overspannen thuis kwam te zitten. Daarna werd het lastig om het snelle leven weer op te pikken, ik miste zingeving in mijn werk. Ik begon andere opties te verkennen door een cursus sociaal ondernemerschap en een permaculture design course te volgen. Na een wereldreis samen met mijn vriendin Elske in 2019 was ik vastberaden een switch te maken.
De start
“In 2020 ben ik begonnen om het vak te leren door gewoon te doen. Dit seizoen ben ik vanaf een kleine tuin in Malden bij Kiemkracht64 voor 25 vaste klanten een gevarieerd aanbod van groentes gaan telen om het vak te leren en mijn onderneming verder vorm te gaan geven. Omdat ik het leuk vind en mijn klanten tevreden zijn is het tijd voor een volgende stap.”
Zelfoogsttuin
“Ik ga dan meer dan 50 smaakvolle, gezonde en verse groentes telen voor een vaste gemeenschap van klanten. De bedoeling is dat klanten wekelijks hun groentes vers mogen oogsten. Door voedselproductie in een gemeenschap te organiseren wordt het veel makkelijker om dit op een duurzame wijze te doen. Met de gemeenschap deel ik namelijk de risico’s op misoogsten, maar zeker ook overvloed. Hierdoor ben ik niet afhankelijk van pesticiden en kan ik met de natuur meewerken. Naast het feit dat in de tuin heerlijke groentes groeien leveren we op die manier dus ook een bijdrage aan een duurzame en lokale voedselproductie. Mensen voorlichting geven en bewust maken over groenten, vertellen over bijvoorbeeld dat blikje tomatensoep dat 35.000 km onderweg is voordat het de winkelschappen bereikt. Volgens mij kan dat ook anders. En echt van de tuin, op uw bord!
Enthousiaste gemeenschap
Dit concept heb ik in deze omgeving via sociale media bekendheid gegeven en daar is heel enthousiast op gereageerd. Meer dan 300 mensen zouden volgend jaar al Gelukkige Groentes willen komen oogsten. Vanwege de grote interesse kan ik het werk ook niet meer alleen aan en heb daarom dus ook een compagnon gevonden. Dat is Maarten Mulders (32) hij brengt drie jaar ervaring in de ecologische groenten en kruiden teelt met zich mee. Ook is de huidige tuin van 1000m2 veel te klein. Gelukkig kunnen we melden dat we een nieuwe tuin hebben gevonden. Aan de Haterseweg in Malden, tegenover nummer 36. Daar hebben we met Gelukkige Groentes 1 hectare grond tot onze beschikking!
Goed nieuws!
Op dit moment ben ik op zoek naar mensen die onderdeel willen zijn van Gelukkige Groentes. Wil jij volgend jaar zelf je Gelukkige Groentes oogsten meld je dan bij mij aan. Wil je meer weten? Neem contact met me op of kom eens langs, tel/whatsapp: 06-46873194