Vinzwemmen, iedereen kan het leren

Vinzwemmen is de snelste zwemsport die er is: zwemmers maken gebruik van bi-fins (zwemvliezen) of een monovin. Als je aan de oppervlakte zwemt, doe je dat met een speciale snorkel. Daarnaast zwem je ook onder water. Je gaat hierbij soms wel vijf keer sneller als een gewone zwemmer! Deze sport combineert elementen van zwemmen en duiken en staat bekend om de snelheid en elegantie waarmee zwemmers zich voortbewegen net als een dolfijn. In Malden kun je voor deze snelle zwemsport terecht bij Vinzwemvereniging Waves. Ik spreek er met Marco.

Vinzwemmen is de snelste zwemsport die er is: zwemmers maken gebruik van bi-fins (zwemvliezen) of een monovin. Als je aan de oppervlakte zwemt, doe je dat met een speciale snorkel. Daarnaast zwem je ook onder water. Je gaat hierbij soms wel vijf keer sneller als een gewone zwemmer! Deze sport combineert elementen van zwemmen en duiken en staat bekend om de snelheid en elegantie waarmee zwemmers zich voortbewegen net als een dolfijn. In Malden kun je voor deze snelle zwemsport terecht bij Vinzwemvereniging Waves. Ik spreek er met Marco.

“We hebben in onze vereniging leden in verschillende leeftijdscategorieën en niveaus  zowel mannen als vrouwen”, begint Marco. “Ook kinderen zwemmen hier, iedereen is welkom en iedereen kan het vinzwemmen leren. We trainen in zwembad Laco sportcentrum(vroeger  de Veldschuur) in verschillende groepen van beginners tot gevorderden. Je ziet bij veel leden een mooie groei. In het begin is het echt zoeken naar het juiste gevoel en hoe het werkt. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, word je alleen maar beter en sneller. Het is een dynamische sport en het kost ook aardig wat kracht en energie. Maar wat ik al zei: iedereen kan het leren.”

De leden van Waves trainen tweemaal per week en doen ook mee aan de nationale competitie en kampioenschap. “Ja, het is leuk om ergens naar toe te werken”, zegt Marco. “Tijdens wedstrijden worden er verschillende afstanden gezwommen (50, 100, 200, 400, 800 en 1500 meter), met gebruik van zwemvliezen of  met een monovin in verschillende leeftijdscategorieën, zowel individueel als in (gemengde) estafettevorm. Daarnaast worden er ook nog wedstrijden onder water gezwommen, 50 meter onder water zwemmen (op eigen adem) en 100, 200, 400 en 1500 meter onder water met behulp van persluchtflesje.

Let wel, onze leden zijn niet verplicht om aan wedstrijden deel te nemen, we hebben ook leden die alleen maar recreatief vinzwemmen. Die trainen ook elke week met ons mee, alles kan. Onze vereniging bestaat uit enthousiaste zwemmers, we hebben drie ervaren trainers waar we erg trots op zijn. Focus bij onze vereniging is gericht op techniek en plezier dan komt de snelheid vanzelf wel. De meeste leden hebben een eigen monovin”

Geschiedenis en Ontwikkeling
Vinzwemmen ontstond in de jaren 1960 en 1970 in de voormalige Sovjet-Unie, waar het werd ontwikkeld als een trainingsmethode voor militaire duikers (om mijnen te leggen) en sportduikers. De sport groeide snel in populariteit en verspreidde zich naar andere delen van de wereld, met name Europa en Azië.

Materiaal
Monovin: Een grote vin die beide voeten van de zwemmer samenvoegt, wat zorgt voor een efficiëntere voortstuwing en minder weerstand in het water.

Bi-fins: Zwemvliezen
Badkleding: Strakke zwempakken of wetsuits die de hydrodynamica verbeteren of gewone badpak / zwembroek.
Snorkel: Vinzwemmers maken gebruik van een frontale snorkel zodat ze constant kunnen ademen zonder hun hoofd te hoeven draaien.

Persluchtflesje: Kleine zuurstofduikfles met slang en mondstuk die in de handen vastgehouden wordt tijdens het zwemmen

Technieken
Vinzwemmen omvat verschillende disciplines, waaronder:
Sprint (sprinten): korte afstanden met hoge snelheid.
Lange afstand: lange afstanden waarbij uithoudingsvermogen cruciaal is.
Apneu: onderwater zwemmen met ingehouden adem.
Bi-fin zwemmen: dit is een variatie waarbij zwemmers gebruikmaken van twee vinnen in plaats van een monovin.

Voordelen van Vinzwemmen
Snelheid: vinzwemmers kunnen snelheden bereiken die hoger liggen dan bij traditioneel zwemmen.
Efficiëntie: de techniek en het gebruik van de monovin zorgen voor een efficiëntere energieoverdracht in het water (bewegen als een dolfijn).
Conditie: het is een intensieve sport die zowel het cardiovasculaire systeem als de spierkracht traint.

Competities
Vinzwemmen heeft eigen competities en kampioenschappen, zoals de Wereldkampioenschappen Vinzwemmen, georganiseerd door de CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques). Deze competities omvatten verschillende disciplines en afstanden, variërend van vijftig meter sprints tot lange afstandszwemmen van meerdere kilometers.

In Nederland wordt door de NOB (Nederlandse Onderwater Bond) de nationale competitie en kampioenschap georganiseerd.

Toepassingen
Naast competitief vinzwemmen, wordt deze techniek ook gebruikt in freediving (vrijduiken) en onderwaterfotografie, omdat het zwemmers in staat stelt zich sneller en eleganter onder water te verplaatsen.

Vinzwemmen is een unieke en uitdagende sport die techniek, kracht en uithoudingsvermogen combineert, en het is een opwindende manier om je in het water voort te bewegen.

Ben je nieuwsgierig en wil je kennismaken met de snelste zwemsport ter wereld, wees welkom! Bij Waves trainen we elke dinsdag vanaf 18.30 uur en vrijdag vanaf 19.00 in het zwembad van Laco sportcentrum in Malden.

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring