We hebben er veel plezier in

inmotiQs Heijen geeft Oekraïners een kans

inmotiQs Heijen geeft Oekraïners een kans

Anna en Maria zijn nog maar een paar maanden hun land ontvlucht, maar hebben nu al een werkend leven opgebouwd bij inmotiQs in Heijen. Ik ging samen met eigenaar Bram Vissers met de dames om tafel. De tweeëntwintigjarige Anna voert namens de dames het woord. Ze heeft de bachelor Engels afgerond. En ja, ze spreekt het beter dan mijn vakantie-Engels.

Anna en Maria zijn vooral blij dat de baan bij inmotiQs hen afleidt van de oorlog in hun land: "Ik ben druk hier en heb plezier met mijn vriendin Maria”, zegt Anna. “We waren in Oekraïne al vriendinnen, maar onze band is alleen maar hechter geworden sinds we samenwerken. We huren samen met mijn vriend, Maria en haar vriend een huisje in Gennep. We zijn hier terecht gekomen omdat we op zoek waren naar werk. Bij Intos was destijds een bijeenkomst waar vluchtelingen en werkgevers bij elkaar kwamen. Wij waren op zoek naar werk en het maakte ons niet uit wat voor een werk. Er werd ons veel schoonmaakwerk aangeboden, met name om huisjes schoon te maken. Toen zagen we Bram en spraken hem aan met de vraag of hij geen job voor ons had. Jawel zei hij, je mag bij mij vrachtwagens komen schoonmaken. Maria zag dit wel zitten en sprak met Bram af. Ik ging met Maria mee op sollicitatie, als tolk, omdat zij bijna geen Engels spreekt. Uiteindelijk zijn we beide hier bij inmotiQs blijven plakken en hebben we erg veel lol in het schoonmaken van vrachtwagens.”

Anna en Maria zijn geen uitzondering. Zo'n 31.000 gevluchte landgenoten hebben ook een baan gevonden in Nederland, blijkt uit cijfers van het UWV. Daarmee gaat de integratie op de arbeidsmarkt veel sneller dan bij andere asielzoekers.

Door de oorlog in Oekraïne kwamen zo'n 75.000 vluchtelingen deze kant op. Dat zijn Oekraïners of buitenlanders die in dat land woonden, zoals internationale studenten en expats. Veertig procent heeft nu dus werk, dat is inclusief kinderen en ouderen. Van de groep tussen de 18 jaar en 65 jaar heeft zelfs bijna 60 procent werk en dat zes maanden nadat de eerste tien Oekraïense vluchtelingen in Nederland geteld werden.

“Ik ben erg blij met de dames”, zegt Bram. “Naast hen heb ik ook nog een wat oudere Oekraïense man en Pool in dienst. Aangevuld met wat vakantiewerkers runnen zij mijn wasstraat. En dat doen ze goed, ze werken hard en zorgvuldig. Van Anna en Maria weet ik dat ze meer in hun mars hebben en zodra ik daar ruimte voor heb, zal ik ook zeker gaan kijken of ik op kantoor een mooie functie kan creëren. In Oekraïne hadden ze een kantoorbaan bij een logistiek bedrijf, daarom is het nu zorg dat ik ze aan boord houd, ik ben er blij mee.”

Tijdens het gesprek vertellen Anna en Maria ook over hun situatie in Oekraïne. Hoe ze het land moesten ontvluchten met enkel hun telefoon, laptop en rijbewijs. Hoe ze in Nederland terecht kwamen en hoe ze in Gennep belandden. Dat verhaal leest u in de wintereditie van Topic.

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring