We hebben weer zin in het leven!

Marlies herstelde van baarmoederhalskanker

Marlies herstelde van baarmoederhalskanker

Voor Topic spreek ik veel bijzondere mensen of mensen met een indrukwekkend verhaal. Marlies Arts is zo’n bijzonder iemand. De 32-jarige inwoonster van Ottersum kreeg twee jaar geleden te horen dat ze baarmoederhalskanker had. Marlies wil graag haar verhaal met me delen.

Marlies is pas 31 jaar en sinds een half jaar moeder van haar dochter June, wanneer ze klachten krijgt. Haar menstruatie blijft uit, ze verliest veel vocht, ervaart pijn in haar liezen en benen en Marlies heeft tussentijds bloedverlies (bloedverlies naast de menstruatie om) Belangrijke symptomen en klachten die zich voor kunnen doen bij baarmoederhalskanker. ”In eerste instantie dacht ik dat mijn klachten nog van de bevalling kwamen”, vertelt Marlies. “Ik ging met mijn klachten naar de huisarts. Aan het gezicht van mijn huisarts zag ik dat het niet goed was. Nieuwsgierig vraag ik: “Wat is er aan de hand, wat kun je zien? Is mijn wond niet goed genezen?”. Maar de huisarts zegt dat ze er niet veel van kan zeggen en verwijst me door naar de gynaecoloog. De volgende dag al zit ik in het ziekenhuis. Het onderzoek bij de gynaecoloog en de uitslag ervan duurden niet lang. Mijn partner werd erbij geroepen en de gynaecoloog kan me met zekerheid zeggen dat het een agressieve vorm van baarmoederhalskanker is. Ik had een zes tot zeven centimeter grote bloemkoolvormige tumor op mijn baarmoederhals en die groeide naar buiten. ‘Hoe kan dat nou, ik ben net bevallen’, dacht ik. Ik was in paniek en dacht: ik moet zo snel mogelijk weer een gezonde mama zijn.”

Steun
“Ja en dan kun je weer naar huis. Onderweg belde ik mijn moeder met het verdrietige nieuws. Het ongeloof, het verdriet dat ik toen voelde bij mam, dat blijft je bij. Als ik daar nu weer over praat dan voel ik dat verdriet weer. Die avond zit mijn hele huis vol met familie en vrienden die me komen steunen en een hart onder de riem komen steken. Ik ben ze eeuwig dankbaar voor hun steun, dat heeft me erg goed gedaan.”

22 februari
Marlies wordt doorverwezen naar het Radboudumc en stapt dan een sneltrein in. “Door mijn hoofd ging maar één ding: dat ik zo snel mogelijk beter wil worden. Ik wil een gezonde goede moeder zijn voor mijn dochter. Ik wil van haar genieten. Ik ga die rotziekte met al mijn kracht overwinnen.” Onderzoeken volgen elkaar in rap tempo op. Marlies laat het maar op zich afkomen. Op de sterfdag van haar vader, 22 februari, kreeg ze te horen hoe het behandelplan eruit zou zien. “Ik vond het mooi symbolisch dat het op die dag was, maar tegelijkertijd ook weer best verdrietig. Mijn vader is op zijn zevenenveertigste overleden aan longkanker. Gelukkig was mijn prognose goed en mijn leeftijd en gezonde leefstijl gaven ook extra voordeel.”

Zeven weken
In slechts zeven week tijd ondergaat Marlies vijfentwintig uitwendige bestralingen, zes keer een chemobehandeling en drie keer inwendige radiotherapie. “Ik was zowat de hele week bezig met bestraling en chemo. Mijn dochter June was net zes maanden en ze werd gelukkig heel fijn opgevangen door mijn lieve familie en vrienden. Ik ben ze daar nog steeds erg dankbaar voor ❤”

Je voelt je een ander mens
“Ik kreeg gelukkig chemo waarbij ik geen haarverlies kreeg. Daar was ik heel blij mee.“ De chemo heeft ze als pittig ervaren. “Het vreet je gewoon op. Je voelt je een ander mens. Ik had weinig energie en geen eetlust.” Ondanks alle bijwerkingen, is Marlies er gewoon iedere dag voor haar dochter. “Ik wilde zo snel mogelijk weer een gezonde mama zijn, dát was mijn streven. Gelukkig is dat met veel ups-and- downs gelukt. De laatste bestraling was op 12 april 2022. Mijn baarmoeder en eierstokken zijn niet verwijderd, maar ze hebben geen functie meer. Ik heb symptomen van de overgang, dat had ik me niet bedacht. Op deze leeftijd in de overgang komen is wel heel erg vroeg, daarom zal ik tot mijn vijfenvijftigste hormoontherapie moeten ondergaan. Maar goed, dat natuurlijk liever dan een tumor in mijn lijf.”

Nieuwe Marlies
“Verder mag ik mezelf elke drie maanden melden bij de radiotherapeut of de gynaecoloog in het ziekenhuis voor controle en spreek ik regelmatig met een medisch maatschappelijk werkster. Dit alles gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Ik moet zeggen: de zorg en nazorg in het Radboudumc heb ik als zeer prettig ervaren. Ik ben blij dat het nu goed gaat, maar ik heb een leven vóór en een leven ná kanker. Ik sportte best veel en had een goede conditie, die was helemaal weg en ik moest weer gaan opbouwen. Dat merk je bij de kleinste simpele dingen die je gewoon doet als je fit bent, en dat heeft wel een tijdje geduurd. Ik ben nu ook veel liever voor mezelf en voor mijn lichaam. Ik wil vooruit kijken en ik wil door, maar dat gaat met kleine stapjes. Grenzen aangeven vond ik altijd moeilijk, maar ik durf nu te zeggen waar mijn grens ligt. Ik doe wat ik zelf graag wil doen, alleen en ook samen met June. Ik ben nu een nieuwe Marlies.”

June
June is nu tweeënhalf jaar en het gaat goed met Marlies en haar dochter. “Ik kan geen kinderen meer krijgen, dus June is mijn wonder, ik ben blij en trots dat ik haar heb. Ze wás en ís mijn reden om iedere dag op te staan. Marlies kijkt positief vooruit naar de toekomst. Ik werk momenteel weer en heb het super naar mijn zin. We hebben een leuk huisje waar ik heel blij mee ben, we voelen ons weer krachtig. En weet je wat het is Remi, soms moet je blij zijn met wat je hebt en dat ben ik momenteel heel erg. June en ik zijn samen erg vrolijk, we hebben weer zin in het leven!”

Boodschap
“Ik wil graag afsluiten met een boodschap aan andere vrouwen, maar ook aan ouders. Ga bij klachten, naar je huisarts. Ik ben zo blij dat ik naar mijn lichaam heb geluisterd. Als ik veel later was gegaan, had het er nu waarschijnlijk anders uitgezien. Doe vooral mee aan het bevolkingsonderzoek, stel het niet uit. Laat jonge meiden, maar ook jongens, die HPV inenting gaan halen. Het is maar een kleine moeite en dat vaccin beschermt tegen zes soorten kanker en kan dus veel ellende en verdriet voorkomen.”

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring