We moeten echt opschieten

Sinds 2017 is Nelson Verheul namens de fractie van GroenLinks Berg en Dal wethouder van deze mooie gemeente. De gemeenteraad van Berg en Dal heeft een Actieplan Duurzaamheid omdat we in 2050 als gemeente klimaatneutraal willen en moeten zijn. Waar staat de gemeente Berg en Dal nu, lopen we op schema? Wat is er al gerealiseerd en wat zit er nog aan te komen, we vroegen het hem.

Sinds 2017 is Nelson Verheul namens de fractie van GroenLinks Berg en Dal wethouder van deze mooie gemeente. De gemeenteraad van Berg en Dal heeft een Actieplan Duurzaamheid omdat we in 2050 als gemeente klimaatneutraal willen en moeten zijn. Waar staat de gemeente Berg en Dal nu, lopen we op schema? Wat is er al gerealiseerd en wat zit er nog aan te komen, we vroegen het hem.

“Deze uitdaging ligt me na aan het hart”, begint Nelson. “Nuttig werk in een prachtig gebied! Dit gebied mooi, schoon en leefbaar houden is een uitdaging, vooral als je weet welke enorme opgave er nog op ons afkomt. Van klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en wateroverlast tot aan de vergrijzing en druk op de sociale voorzieningen. Mijn expertise ligt vooral op het thema duurzaamheid, meer specifiek klimaatverandering, luchtkwaliteit en biodiversiteit. Mijn ambitie is om van Berg en Dal één van de duurzaamste gemeente van Nederland te maken. Dit gaan we doen door structureel en stapsgewijs te werken aan concrete acties en projecten. Aanvankelijk is dat  vooral gericht op de energietransitie. Het behalen van onze energiedoelstellingen vergt een inspanning van ongekende omvang. Het college van burgemeester en wethouders heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Niet alleen door te roepen, maar vooral ook door te doen. En het allerbelangrijkste: we moeten het sámen doen!”

Waar staan we nu?
“Dat is lastig in te schatten, we hebben een mooie ambitie, die we tussentijds niet altijd toetsen, we kijken vooral naar de toekomst: waar wil je naar toe? De eerste stappen zijn gezet, maar er is nog een lange weg te gaan, zeker dat. We zijn goed bezig, we werken er met zijn allen aan en in het ene geval gaat dat gewoon wat sneller dan in het andere, maar als we ons er maar van bewust zijn. De gemeenteraad kent de langetermijnvisie, staat er ook achter, maar de uitwerking dat blijft altijd lastig, met name in deze tijd van bezuinigen. Wat gaat het kosten, is er geld voor en waar besteden we dat geld als eerste aan? Het blijft een hot item waar we continu mee bezig zijn. Wat zijn de regels en welke eisen mogen we stellen aan nieuwbouwprojecten, dat blijft lastig. Nieuwbouw is overal en dus ook in onze gemeente sowieso aardgasvrij, maar welke opties zijn er nog meer. Vaak zijn die dan iets duurder dan normaal, maar ook duurzamer, dus het is telkens zoeken naar een juiste balans, maar we komen er wel.”

Werk vandaag aan toekomst van morgen
“Ik wil graag benadrukken dat de regels die we nastreven zijn voortgekomen uit wereldwijd gemaakte afspraken (klimaatdoelstelling Parijs). En dan natuurlijk toegespitst op landelijke, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau. We dienen als gemeente deze regels en visie na te leven. Een van die afspraken is de aanleg van zonneparken, dit is noodzakelijk. En ja, natuurlijk snap ik dat je het liever groen hebt in je achtertuin, maar als we dit nu niet doorpakken, hebben we over vijftig jaar wel de helft minder groen in onze gemeente. Dus ook hiervoor is het zoeken naar draagvlak. Een andere afspraak is het stimuleren van het rijden met elektrische auto’s en de aanleg van laadpalen. Dit kent gelukkig minder hobbels en ik zie steeds meer elektrische auto’s en laadpalen, goede zaak. En de  burger kan zelf ook veel doen: isolerende maatregelen treffen, werken met een warmtepomp, elektrische verwarming en ga maar door, er zijn duurzame oplossingen te over. Zeker ook wanneer men bedenkt dat op lange termijn het aardgas uit de woonwijk verdwijnt. Vaak zeggen mensen dan: “Ach tegen die tijd ben ik er al niet meer.” Ja, dat zou kunnen kloppen, maar we willen toch ook voor onze kinderen en kleinkinderen een mooie wereld achterlaten? Woningbouwvereniging zijn al bezig hun woningen naar energielabel A te brengen en echt ik kan het van harte aanbevelen: investeren in een meer duurzame woning levert meer rendement op dan rente op bank. Werk vandaag aan toekomst van morgen!”

Circulaire economie
“Een groot landelijk  probleem is het grondstoffenprobleem. We produceren met zijn allen nog steeds te veel afval. Er is afgelopen jaren zeker al veel verbeterd, maar het kan nóg beter. Als gemeente blijven we dit probleem steeds weer opnieuw bekijken. Gaan we minder vaak afval ophalen? Kunnen we het probleem anders aanvliegen? Ja, er zijn opties. Een van die opties zou kunnen zijn een grondstoffenbank. Zeg maar een soort van kringloopwinkel maar dan voor bouwmaterialen. Als er nu een stalen balk wordt verwijderd tijdens een renovatie, wordt deze opgehaald en naar de oud-ijzerboer gebracht. Maar wat als we een grondstoffenbank hebben, dan kan deze balk daarheen en zal deze een tweede leven krijgen, bij voorkeur ergens in Berg en Dal. We besparen zo de nodige CO2, de balk zal zeker goedkoper zijn en hij blijft in de gemeente.

Hetzelfde geldt met onze voedselketen. Als je weet dat een paprika soms 35.000 km onderweg is voordat deze de winkelschappen bereikt. Dat is toch wel raar als je kijkt naar het lokale aanbod in groente en fruit. Ik stimuleer en propageer daarom de lokale boerderijwinkel, denk wat vaker lokaal en zo wordt de plaatselijke ondernemer ook weer geholpen.”

Verbeter de wereld, begin bij jezelf
“Natuurlijk ben ik ongeduldig omdat ik Beleidswetenschappelijke Milieukunde heb gestudeerd en er dagelijks mee bezig ben. Echt mensen: er móet iets gebeuren. We zijn onszelf aan het vernietigen. De cijfers zijn alarmerend. Een systeemverandering is noodzakelijk: van fossiel naar fossielvrije samenleving. En ja, ook het gezegde ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’, is nog steeds aan de orde. Kijk wat jezelf kunt bijdragen aan duurzaamheid. Neem een ander niet de maat, ieder doet het op zijn eigen manier en alles is meegenomen, heb daar respect voor. De impact lijkt misschien nu niet erg groot, maar op lange termijn is het wel absoluut noodzakelijk om deze wereld zo mooi te houden, zoals deze nu is. We moeten echt opschieten!”

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring