We voelen Luuk nog elke dag om ons heen
Op zaterdag 20 juni van dit jaar overleed Groesbeker Luuk Lamers (18) bij een eenzijdig ongeval met zijn scooter in zijn dorp. De wereld stond stil voor de familie en de vele, vele vrienden die Luuk had. Luuk was een spontane jongen en erg begaan met iedereen.
- Remi van Bergen
- Topic Berg & Dal
- Deel dit artikel
Op zaterdag 20 juni van dit jaar overleed Groesbeker Luuk Lamers (18) bij een eenzijdig ongeval met zijn scooter in zijn dorp. De wereld stond stil voor de familie en de vele, vele vrienden die Luuk had. Luuk was een spontane jongen en erg begaan met iedereen.
Ter nagedachtenis aan Luuk is een biertje gebrouwen, Luuk’s Tripel. Daarnaast lopen zijn vader, zussen Kaylee Jessie en Sanne, vriendin Dian en een groep vrienden en familie mee met de Vikingrun in 2021, alles voor Stichting KiKa. Op deze manier zou Luuk het graag gewild hebben. Ik sprak met Luuks ouders Nancy en John. Het werd een openhartig gesprek.
20 juni 2020
Het is zaterdag 20 juni 2020, de dag dat de familie het 25-jarig huwelijk van Nancy en John zou vieren. In verband met Corona is het feest gecanceld en heeft Nancy wat lekkers in huis gehaald voor als de kinderen en aanhang thuis zijn. Het loopt echter anders, in plaats van een gezellig huwelijksfeest zit het gezin ’s avonds in het mortuarium in Nijmegen. Luuk is bij een eenzijdig ongeluk om het leven gekomen. Wat een gezellige dag zou moeten worden, werd de meest zwarte horrordag in het leven van de familie Lamers.
Vriendengroep
De dagen erna is het een komen en gaan van familie en vrienden bij de familie Lamers. “Onze deur stond en staat altijd open voor familie en vrienden, maar we wisten niet dat Luuk zoveel vrienden had”, zegt Nancy. “Echt geweldig hoeveel steun we aan hen hebben. Ieder op zijn eigen manier, van het gewoon even binnenlopen en er alleen maar even zijn tot hele gesprekken en veel dierbare anekdotes over Luuk. Dat doet ons erg goed. Sommigen komen wekelijks, anderen wat minder vaak, maar ook dat doet ieder op zijn/haar eigen manier, alles is in deze goed en voor ons is elke vriend/vriendin gelijk. Kwaliteit is belangrijker dan Kwantiteit. En echt, je wilt niet weten hoeveel hartverwarmende kaarten, appjes, berichten en bezoekjes we hebben gehad en nog steeds krijgen. Bekenden die in de dagen en weken erna voor ons kookten, Luuks werkgever (Eethuis Groesbeek) die ons eten kwam brengen, onze eigen werkgevers die ons steunen en ons alle tijd en ruimte geven in ons werk, echt onbeschrijfelijk en zo lief.”
Afscheid van Luuk
Door Corona is de afscheidsdienst van Luuk kleinschalig van opzet, veel familie en vrienden volgen de dienst via een livestream. “Ja, het liefst hadden we iedereen erbij gehad natuurlijk,’’ zegt John, “maar dat was onmogelijk door het Coronavirus. We zijn begrafenisondernemer John Jacobs ook erg dankbaar dat we een maand later alsnog, geheel kosteloos, gebruik mochten maken van zaal Sion. We hebben daar alsnog een mooie herinneringsdienst kunnen houden met familie en vrienden (86 personen). De vele lieve woorden en heerlijke anekdotes van zijn vriendengroep hebben ons erg goed gedaan. Daar hebben we als gezin veel kracht uit kunnen putten.”
Wie was Luuk
Dat Luuk een zorgzame en goudeerlijke jongen was, kwam tijdens de afscheidsdienst ook veel naar voren. Hij kon niet tegen onrecht en stond ook op als iemand onrecht werd aangedaan. “Ja, wanneer de jongens kattenkwaad hadden uitgehaald, was het Luuk die de dag daarna opbiechtte wat er gebeurd was”, zegt Nancy. “Een vriend vertelde zelfs dat hij uit de klas naar huis gestuurd werd en Luuk dat onterecht vond. Zelfs tot in de aula van de school hoorde hij Luuk in felle discussie met de leraar. Nu moet gezegd worden dat Luuk en school ook niet echt een goede match waren. Hij zat op de koksopleiding, liep stage bij lunchroom Eigenweijs, werkte tevens bij Eethuis Groesbeek en wilde later zijn eigen lunchroom openen. Maar school was gewoon niet zijn ding, het liefst werkte hij en deed zo zijn ervaring op. Een bezige bij, een drukke jongen, sportief, eerlijk, betrouwbaar en altijd vol energie! Was de afspraak hier in huize Lamers dat pas ná het behalen van het zwemdiploma gesport ging worden bij verenigingen, werd dat bij Luuk anders. Op zijn zesde trainde hij al stiekem mee op zijn rubberen laarzen. Oké, Luuk werd al wat eerder lid van DVSG dan eigenlijk de bedoeling was.” “Zijn voetbalcarrière was ook een energiek avontuur”, vult John aan. “Van keeper bij DVSG, naar Achilles’29 om hogerop te kunnen tot spits in een vriendenteam, omdat Luuk niet als tweede keeper op de bank ging zitten. Om uiteindelijk toch maar weer voor het keepersvak te kiezen tijdens het laatste seizoen bij Groesbeekse Boys. Opa Ton probeerde hem nog te bewegen om bij Rood Wit te komen, maar liet Luuk vrij in zijn keuze. Hij had er vrede mee dat Luuk koos voor de Boys, om zo ook samen met zijn vrienden te voetballen. Want vrienden waren voor Luuk echt heel belangrijk, daarom had hij er ook zoveel! Luuk heeft opa wel gevraagd te komen kijken bij de Boys.
Energiek
De Coronatijd was voor Luuk een verschrikkelijke tijd, hij verveelde zich rot thuis. Omdat moeder Nancy positief testte op Corona, moest de familie tien dagen in thuisquarantaine, niks voor Luuk. Wanneer hij dan de hele dag binnen had gezeten, moest hij even de tuin in, even met een balletje trappen, zijn energie kwijt. Tijdens die thuisquarantaine, zo rond Pasen, belandde hij, na weer een dag niks doen, met zijn vader in hun chill-tuinhuisje. Even samen een pilsje doen. Het werd een lange avond waar vader en zoon over van alles spraken. “We hebben echt een vader-zoon gesprek gehad zeg maar zoals we wel vaker konden hebben’’, zegt John. “Over zijn sportiviteit, zijn energieke leven en we hebben zelfs afgesproken om samen aan de Vikingrun van 2021 mee te lopen, als die van 2020 door Corona afgelast zou worden. Ook kwam het onderwerp de dood ter sprake. Luuk stelde vragen: Welke muziek zou jij willen pap? En hoe zou jij je afscheid willen houden? Maar ook vertelde hij hoe hij erover dacht. ‘’Als ik dood ben, maak er dan maar een feestje van! Het leven is veel te mooi om er niet van te genieten”, zei hij.
Luuk’s Tripel
Enkele weken voor 20 juni stond de keuken bij de familie Lamers op z’n kop. Overal stonden pannen, lagen theedoeken en rook het naar gerst. Luuk was samen met zijn vrienden bier aan het brouwen. Redelijk chaotisch werd, met behulp van een thuis-bier-brouw-pakket, een poging gedaan om zelf een biertje te brouwen. Chaotisch omdat er ook op de Wii gespeeld werd en vader John de mannen moest wijzen op het tijdig roeren van het biermengsel. Maar uiteindelijk lukte het de mannen toch een eigen fabricaat te realiseren. Nu was het wachten, wachten op het moment dat het bier klaar was, klaar om te bottelen. Luuk had de flessen al in huis gehaald….
Helaas heeft Luuk dit niet meer mee mogen maken. Zijn zelf gebrouwen bier is uiteindelijk door zijn vrienden, Justin, Toon, Bob en Gijs samen met vader John gebotteld. Ine Janssen (moeder van Toon) ontwierp een etiket en Luuk’s Tripel was geboren. Toen Reny Hendriks van lunchroom Eigenweijs ervan hoorde en belde om wat bier van Luuk te verkopen in haar lunchroom, ging het balletje aan het rollen. Er werd contact gezocht met bierbrouwers en uiteindelijk was het Roland Boschman van brouwerij d’n Drul die het balletje oppakte. Geheel belangeloos werd er meer bier gebrouwen en de opbrengst van het biertje gaat naar het goede doel: Stichting KiKa. Op 5 september jl. werd er samen met de familie gebrouwen en op 15 oktober gebotteld en was Luuk’s Tripel klaar! Een week voor Kerst zal het biertje bij de Groesbeekse horeca verkrijgbaar zijn.
Vikingrun 2021
Stichting KiKa is bewust gekozen. Door zijn toenmalige klasgenoot Bryan Mom maakte Luuk van dichtbij mee hoe zijn broertje Youri Mom aan deze verschrikkelijke ziekte kwam te overlijden. Dat greep hem erg aan. “Daar gaat ook het sponsorgeld naartoe dat we ophalen voor het lopen van de Vikingrun’’, zegt John. “Deze zou ik met Luuk gaan lopen, maar gaan we nu met een team van zo’n dertig vrienden en familie lopen op 19 juni 2021! Echt gaaf!” Elke deelnemer zorgt voor een inleg van € 206,20 (de cijfers verwijzen naar de sterfdag van Luuk). Zus Jessie heeft een logo ontworpen met volgens Luuk dé basiselementen in het leven: geloof, hoop en liefde. Zij ontwerpt ook het T-shirt waarin de groep gaat lopen voor Luuk. Sponsors zijn nog van harte welkom via de website https://www.actievoorkika.nl/luuk-4-kika-at-strong-viking-water-edition#tab=about Wil je een van de vrienden sponsoren voor hun deelname en om hen het startgeld bezorgen neem dan contact op met John: john.lamers1970@gmail.com
Bijzondere momenten
Luuk zal nooit vergeten worden. Niet door vrienden en zeker niet door familie. Hij was een bijzondere verschijning, een jongen waarmee je graag te doen had. Eerlijk, liefdevol en recht door zee. Hij had een sterke mening en was niet bang deze te uiten “En vergeet ook niet te zeggen dat hij ook ondeugend was”, voegt Nancy toe. “We voelen hem nog elke dag om ons heen en hebben dat zelfs ook al enkele keren ervaren. Tijdens het bierproces zit er ineens een oranje dopje op een flesje, terwijl er eigenlijk alleen maar rode in de bak zitten. Op dat moment laat een schroef van de machine los bij flesje 14? Luuk hield van voetbal, het Nederlands elftal; Oranje en speelde zelf altijd met nummer 14. En bij Kaylee is de verwarming midden in de zomer gloeiend heet. Een bewegingssensor die kapot is, zorgt ineens dat de lamp buiten weer aan gaat, vreemd toch? Typische ondeugende dingen die Luuk zou kunnen doen. Of wat te denken van de witte vlinder die regelmatig opduikt wanneer wij iets speciaals samen hebben. Bijzondere momenten voor ons, daar putten we kracht uit, of het werkelijk zo is weten we niet maar we voelen Luuk dan extra dichtbij, dat is ondanks het grote verdriet erg fijn.’’
Als laatste willen we graag een boodschap meegeven uit naam van Luuk:
“Leef je leven, oprecht en eerlijk, doe wat je graag wilt doen, het leven is te mooi om er niet van te genieten!”