Wij hebben het mooiste plafond van de regio!

Wie kent het niet? Het openluchttheater in Overloon, oftewel het theater met het mooiste plafond van de regio. Afgelopen twee jaar waren er nagenoeg geen voorstellingen door Covid-19. Maar daar komt dit jaar verandering in, het theater bruist als nooit tevoren. We spreken met enkele enthousiaste vrijwilligers.

Wie kent het niet? Het openluchttheater in Overloon, oftewel het theater met het mooiste plafond van de regio. Afgelopen twee jaar waren er nagenoeg geen voorstellingen door Covid-19. Maar daar komt dit jaar verandering in, het theater bruist als nooit tevoren. We spreken met enkele enthousiaste vrijwilligers.

We gaan een stukje terug in de tijd. Naar het jaar 1908, de Sint Jozefvereniging wordt opgericht. Het is een nieuw overkoepelend orgaan van fanfare en toneel in Overloon. Als derde wordt er  het ‘Het Kruisverbond’ aan toegevoegd. De doelstelling van ‘Het Kruisverbond’ kan als volgt worden samengevat: bestrijden van drankmisbruik, tegengaan van vloeken en vuilspreken en het bevorderen van onderlinge gezelligheid (toneel, liedertafel en fanfare) !

Jaarlijks houden fanfare en toneel gezamenlijk diverse uitvoeringen  in het patronaat. Bijzonder te noemen, in eerste instantie is de uitvoering alleen voor mannen, vrouwen mogen alleen bij volle maan aanwezig zijn, na toestemming van de bisschop. Door de jaren heen vinden er vele voorstellingen plaats en zijn ook vrouwen later gewoon welkom, ook wanneer het geen volle maan is.

We maken een sprongetje naar 1925. Het jaar dat voor het eerst een openluchtspel wordt opgevoerd en niet voor het laatst. Het toneel voert op de ‘Victorieklef’ verschillende keren ‘De verloren zoon’ op. Leden van de fanfare vertolken een aantal bijrollen. Een enorm succes! Uit de hele regio komen duizenden mensen kijken.

In 2009 wordt een nieuwe stichting gevormd en wordt het openluchttheater nieuw leven ingeblazen. Het theater gaat vanaf dan verder als ‘Openluchttheater Overloon’.  En wat men bijna in koor roept, een theater met een plafond dat net zo gevarieerd is als het programma dat er elke zomer geboden wordt. Ruik en proef de buitenlucht in dit theater dat zo prachtig gelegen is in de bossen van het Museumpark van het Oorlogsmuseum in Overloon. De bosrijke omgeving zorgt voor een sfeervol decor en een intieme sfeer.

Ook deze zomer is er weer van alles te beleven in het openluchttheater van Overloon. Mocht het zo hard regenen, dat dit mooie plafond te hard gaat lekken, dan wijkt men uit naar gemeenschapshuis “De Pit” in het centrum van het dorp. En mocht je met je muziekgezelschap of koor een keer willen optreden in de open lucht, dat kan ook. In overleg kan men  er gratis hun optredens houden.  In de zomervakantie zijn er weer diverse familievoorstellingen gepland. Neem een kijkje op de website van het Openluchttheater voor het gehele programma.

 

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring