Wij zijn er voor onze inwoners
In gesprek met de wijkagenten
Wijkagenten zijn de schakel tussen de politie, inwoners en hun ketenpartners. Ze zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers en werken aan een veilige en leefbare omgeving. Ze leggen verbindingen, zorgen voor preventie en toezicht, signaleren problemen en adviseren vervolgens met hun netwerk over een mogelijke aanpak. Met hun persoonlijke benadering laten ze zien dat ze dicht bij de mensen staan. Ze zien de behoeften en zorgen van hun gebied.
- Remi van Bergen
- Topic Heumen en Mook-Middelaar
- Topic Maasduinen
- Deel dit artikel
In gesprek met de wijkagenten
Wijkagenten zijn de schakel tussen de politie, inwoners en hun ketenpartners. Ze zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers en werken aan een veilige en leefbare omgeving. Ze leggen verbindingen, zorgen voor preventie en toezicht, signaleren problemen en adviseren vervolgens met hun netwerk over een mogelijke aanpak. Met hun persoonlijke benadering laten ze zien dat ze dicht bij de mensen staan. Ze zien de behoeften en zorgen van hun gebied.
Een warm welkom
Ik ga op de koffie bij de wijkagenten en word hartelijk ontvangen op het nieuwe politiebureau in Gennep. Voor de gemeente Bergen zijn Anne van Wanroij en Sharon Hendrix de wijkagenten, voor de gemeente Mook en Middelaar is dat Luke de Wildt en in Gennep zijn Esmée Blok en Richard Roggeveen actief.
Na een korte voorstelronde vertelt het team over hun achtergrond. Anne en Sharon hebben altijd in deze regio gewerkt. Richard werkte eerder zuidelijker in het land, Luke in Brabant, en Esmee in Zeeland en Venlo. Allemaal voelen ze zich als een vis in het water in hun huidige werkgebied.
“In Zeeland zijn mensen vaak wat stugger en gesloten. Hier zijn ze over het algemeen vriendelijker en meer open,” vertelt Esmee. “Oké, behalve als ze net zijn aangehouden of een boete krijgen,” voegt ze met een glimlach toe. Richard vult aan: “In een stad is er minder binding; mensen kennen elkaar veel minder. Hier in Gennep, dat wel een stad is, heerst nog een dorpskarakter. De incidenten die we hier tegenkomen, zijn vaak van een andere aard dan in een grote stad. En waar het in een stad veelal in een in Nederlandse taal gaat, is dat hier ook wel, maar ook in het dialect.”
De rol van de wijkagent
“Misschien is het goed om onze rol eens toe te lichten,” begint Anne. “Wij zijn de schakel tussen de wijk en de politie. Onze ‘wijk’ is de hele gemeente. Daarbij werken we veel samen met partners zoals zorginstellingen, scholen, woningcorporaties en de respectievelijke gemeenten. Door dit netwerk blijven we goed op de hoogte en kunnen we problemen vaak al in een vroeg stadium aanpakken of voorkomen.
We willen niet alleen handhaven, maar samenwerken aan structurele oplossingen. Hierin is het belangrijk dat we als inwoners en politie goed met elkaar blijven praten. Wanneer we zwijgen houden we criminaliteit in stand. Als wijkagenten willen wij de spil zijn tussen de inwoners, betrokken ketenpartners en de politie om dit voor elkaar te krijgen. Het verschil met reguliere politiemedewerkers is dat wij proberen te signaleren en te acteren vóórdat er problemen ontstaan. Let wel: wij behoren ook tot de politie en hebben dezelfde bevoegdheden, maar onze aanpak is anders.”
Preventie en samenwerking
“We hebben bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar jeugdoverlast,” vertelt Sharon. “Samen met scholen en jongerenwerkers hebben we gekeken naar de oorzaken van het probleem en hoe we dit kunnen aanpakken. Voorkomen is vaak beter dan genezen. Daarnaast hebben een aantal van ons ook nog een of meerdere extra portefeuilles. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het adviseren van de gemeenten bij evenementen… We adviseren de gemeente dan over de veiligheid en risico’s bij de evenementen voor dat de vergunning verleend wordt. Op die manier zorgen we ervoor dat informatie uit ons werkgebied bij de juiste mensen terechtkomt en dat acties worden opgevolgd waar nodig. Uiteindelijk gaat het ons niet om boetes uitdelen, maar om een veilige en leefbare omgeving voor iedereen.”
Luke benadrukt: “Mensen hoeven echt niet bang voor ons te zijn. Toch horen we nog vaak: Pas op, daar is de politie! of ouders die tegen hun kinderen zeggen: Anders bel ik de politie.
Ik snap zeker dat er een bepaalde drempel is, maar we zijn er voor álle inwoners. En het klopt ook, staat de politieauto op de stoep, loopt de hele straat uit. ‘Die zullen wel iets gedaan hebben?’ Dat beeld willen we doorbreken. Wij zijn er voor álle inwoners. Ons doel is dat iedereen rustig en veilig kan wonen. We zijn makkelijk benaderbaar en als men dat toch lastig blijft vinden, anoniem kan men ook een melding doen, zie onderaan dit artikel voor de gegevens.”.
Verbinden met de wijk
Esmee vult aan: “Een goede wijkagent maakt verbinding met inwoners en partners. Hierdoor ben je nooit anoniem en daar moet je tegen kunnen. Maar het voordeel is dat we niet alleen de situatie of het incident zien, maar ook het verhaal van de mensen erachter. Dit helpt ons om meer begrip te hebben en oplossingen te vinden die niet altijd zwart-wit zijn. En ieder van ons heeft zijn specialiteiten en werkwijze om met mensen in contact te treden. Ikzelf doe graag huisbezoeken, een bakkie met mensen in hun eigen vertrouwde omgeving, werkt altijd. Mijn vaste collega Richard voert meer de overstijgende ketengesprekken, alles is goed.”
Elke dag is anders
“Geen dag is hetzelfde,” vertelt Anne. “We kijken steeds naar wat op dat moment prioriteit heeft. In de zomerperiode hebben we bijvoorbeeld veel gehandhaafd op overlast in recreatiegebieden. Dit deden we samen met de BOA’s. Daarnaast geven we trainingen, zoals over veiligheid op scholen. Dat thema leeft helaas sterk, maar we dragen graag ons steentje bij.”
Contact opnemen
De wijkagenten zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de politie (0900 8844). Vraag naar de wijkagent van jouw gebied. Je kunt ook een bericht sturen via www.politie.nl/mijn-buurt.
Anoniem melden
Heb je iets gezien of gehoord dat je anoniem wilt melden? Ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl. Dit onafhankelijke meldpunt zorgt ervoor dat jouw informatie bij de politie terechtkomt, zonder dat jouw naam bekend wordt. Elk stukje informatie, hoe klein ook, kan het verschil maken.