Graafsch Genot
Kleinste brouwerij van Grave
- Topic Grave
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Kleinste brouwerij van Grave
Grave- Ed Linnenbank noemt zijn hobby bierbrouwen nogal uit de hand gelopen. Eind jaren tachtig ontving hij een cadeau: een pakket waarmee je zelf bier kon brouwen. Hij had destijds nog geen idee hoe dat moest. Via internet verzamelde hij informatie en wisselde hij tips en recepten uit met andere bierliefhebbers binnen een bierclub.
Ed Linnenbank: “Ik verdiepte me er steeds verder in en probeerde van alles uit, meestal thuis in de keuken. Het is een beetje zoals koken: je proeft en moet soms nog wat zout of peper toevoegen. Bij bierbrouwen is dat een beetje hop of graan, totdat de smaak precies is zoals ik wil. Toen ik er net mee begon, was het nog iets bijzonders om dit thuis te doen. Als ik vrienden over de vloer kreeg liet ik ze proeven van mijn zelf gebrouwen biertje. Ze vonden het lekker!”
Vijftien verschillend smaken
Omdat deze hobby steeds serieuzere vormen begon aan te nemen, plaatste Ed in 2016 een woonunit naast zijn huis, die hij volledig ombouwde tot een professionele bierbrouwerij, die hij Graafsch Genot noemde. Ed blijkt een natuurlijk talent te zijn; het brouwen verloopt zo voorspoedig dat hij zijn bier inmiddels ook verkoopt. “Wat oorspronkelijk met twee verschillende biertjes begon, is uitgegroeid tot een assortiment van vijftien verschillende smaken. Ideeën voor nieuwe bieren ontstaan vaak spontaan. Mijn vrouw was bijvoorbeeld munt aan het drinken in haar thee, en toen dacht ik: hé, zou ik misschien ook een biertje kunnen maken met munt en honing?”
Brouwen van bier is ontspanning
Geleidelijk aan heeft Ed alle benodigde apparatuur aangeschaft. Sindsdien houdt hij zich dagelijks bezig met het brouwen van bier. Het brouwproces vindt plaats in twee roestvrijstalen tanks. De granen worden omgezet in mout. Vervolgens wordt dit vermalen, wat schroten genoemd wordt. Daarna wordt de gemalen mout gemengd met warm water. De wort, dat is een suikerhoudende vloeistof, wordt daarna gescheiden. Alles wordt gekookt tot honderd graden en er wordt hop en kruiden toegevoegd. Alles wordt teruggebracht naar 22 graden in de koeler. Daarna mag het nog twee tot drie weken gisten. “Het proces is vergelijkbaar met dat bij grote brouwerijen, maar dan op kleine schaal. Wat het bijzonder maakt, is dat alles handmatig gebeurt, van het bottelen tot het plakken van etiketten.”
Vernoemd naar historische kanonnen
In de namen van zijn biertjes betrekt Ed de geschiedenis van zijn woonplaats; Grave. Zo is De Witte Reiger bijvoorbeeld genoemd naar de straat waar hij woont. De bieren Le Partisan en L’Intriguant verwijzen naar de twee historische kanonnen die op de Maaskade staan. Quatrien is geïnspireerd op het monumentale pand in Grave dat de hoofdrol speelt in het televisieprogramma Het Blok. “Naast de namen heb ik ook zelf de etiketten, kroonkurken en verpakkingen ontworpen. Voor mij is dit een vorm van ontspanning. Ik ben trots op de bieren en geniet ervan om ze te presenteren op festivals en het verhaal erachter te delen. Natuurlijk vind ik het vooral mooi dat anderen ervan kunnen genieten.”
