Bibliotheken in Malden en Overasselt blijven bestaan

De deuren van de twee bibliotheken in de gemeente Heumen blijven open. Vanwege een voorgenomen bezuiniging zouden de bibliotheken in Malden en Overasselt mogelijk in 2022 de deuren sluiten.

De deuren van de twee bibliotheken in de gemeente Heumen blijven open. Vanwege een voorgenomen bezuiniging zouden de bibliotheken in Malden en Overasselt mogelijk in 2022 de deuren sluiten.

Inmiddels is de bezuiniging van de baan, zo werd besloten tijdens de raadsvergadering op 4 november jl. Afgelopen september organiseerde dorpsdichter Thijs Kersten nog een succesvolle literaire avond in Bibliotheek Malden, om aandacht te vragen voor het belang van de bieb.

Vorig jaar werd bekend dat de gemeente Heumen mogelijk fors op de bibliotheken in Heumen wilde bezuinigen. Het voortbestaan van de vestigingen in Malden en Overasselt was hierdoor lange tijd onzeker. Tot frustratie van de Bibliotheek Gelderland Zuid, een grote groep betrokken inwoners van Heumen én Thijs Kersten, de dorpsdichter van Heumen. Want “de bieb is zoveel meer dan een rijtje boekenkasten”, aldus Kersten in een recent interview met VOX, het magazine van de Radboud Universiteit.

Poëzietalent in de bieb
De 19-jarige student Klassieke talen en dorpsdichter organiseerde samen met Sofie Deen, programmamaker van de Bibliotheek Malden, op dinsdagavond 22 september de spoken word-avond SPRAAKWATER. Onder meer dichters Daan Doesborgh, Wout Waanders en Thijs zelf traden op. Ook aanstormend poëzietalent liet van zich zien en horen. De bieb zat lekker vol, met publiek van alle leeftijden. Zo’n 40 procent van het publiek was student. Thijs komt van jongs af aan al in Bibliotheek Malden. “Als kind was deze bieb heel belangrijk voor me. Als ik boeken kwam halen had ik meteen een praatje met de medewerkers, die gaven tips. Het was echt een uitje,” vertelde Thijs tegen VOX.

De blik vooruit
Inmiddels is bekend dat de bezuiniging is geschrapt en de bibliotheken in Malden en Overasselt blijven bestaan. Dit is besloten tijdens de raadsvergadering op donderdag 4 november 2021. Directeur Bert Hogemans van de Bibliotheek Gelderland Zuid is blij. “Gelukkig is de onzekerheid over het voortbestaan van onze vestigingen in Malden en Overasselt van de baan. We willen alle inwoners bedanken die zich hebben ingezet voor het behoud van hun bieb. Gelukkig kunnen ze blijven genieten van een ontmoetingsplek vol verhalen, informatie en hulp op het gebied van taal en digitaal. We richten de blik weer vooruit!”

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring