Carnavalsvereniging de Heikneuters bestaat 66 jaar

Samen vieren we ons jubileum!

Samen vieren we ons jubileum!

Carnavalsvereniging de Heikneuters bestaat 66 jaar, een carnavalsjubileum. Van 27 tot en met 29 januari gaan ze dit jubileum dan ook groots vieren. Ik ging op de koffie bij de jubileumcommissie die bestaat uit  Susanne Queens, Marieke Broens, Lars Jacobs, Marc Cornelissen en Evert Hüttner.

Geschiedenis
De Heikneuters werden 66 jaar geleden opgericht tijdens een spontaan gekostumeerd feestje in Café Wim Thissen aan de Kerkstraat, vlakbij de kerk. Een groep vaste klanten was aanwezig op dit feestje tijdens de carnavalsdagen van 1956. Iedereen vond dat wat in Gennep en Middelaar kon, dat dat in Mook ook moest kunnen. Alleen Grad Gerrits, Tien Stenders en Wim van de Nieuwenhuizen bleven over van deze oorspronkelijke groep. Veel enthousiastelingen stelden zich beschikbaar als kandidaat voor de Raad van Elf, maar het duurde nog tot het najaar dat het tot een oprichtingsvergadering kwam. Inmiddels was het aantal kandidaten tot beneden het minimum geslonken. De vergadering werd geschorst en aan de tap werd vervolgens de Raad van Elf bij elkaar ‘geronseld’. Op een volgende vergadering besloot de nieuwbakken Raad van Elf dat Bart Roeloffs de eerste prins zou worden. Er werd een voorlopig bestuur gevormd waarvan Bart Roeloffs voorzitter werd en Karel Janssen secretaris, terwijl Tien Poelen de functie van penningmeester op zich nam. Dos Thijssen werd aan het bestuur toegevoegd maar hij wilde het eerste jaar nog niet in de Raad. De naam ‘De Heikneuters’ kwam van Tien Poelen. De eerste kostuums, capes, waren van voeringsatinet, grijs met geel gevoerd. De Prins had een zwarte cape met witte voering, een zwart vlinderdasje van velours-chiffon. De kostuums waren gemaakt door Karel Janssen. Ieder bracht zelf een zwarte broek en wit overhemd mee en zwarte schoenen. De steken konden Karel Janssen en Jan Willems voordelig op de kop tikken bij Puck Bakker op de Van Welderenstraat in Nijmegen en ze waren ook nog van dezelfde kleur als de capes. De raadsleden betaalden hun kostuum uit eigen zak, waarschijnlijk moesten ze daarvoor vijfentwintig gulden per persoon ophoesten, heel wat voor die tijd! Het eerste optreden van de vereniging was tijdens het Prinsenbal op zaterdag 23 februari 1957.

Anno nu
“De Heikneuters staan midden de Mookse samenleving”, zegt Marc, de voorzitter van de vereniging. “Voor elke leeftijd bieden wij een gevarieerd carnavalsprogramma en we hebben ook drie Prinsen: de jeugd heeft een eigen prins met raad van elf en ook seniorenvereniging ‘De Alde Hap’ heeft elk jaar een eigen prins en raad van elf. Ons eigen dweilorkest ‘De Heituters’ speelt standaard op feesten en bij bijeenkomsten, zoals pronkzitting en het Heikneuterbal. Een slordige vierhonderd Mookenaren is lid van de Heikneuters dus bijna het hele dorp loopt tijdens die feesten uit! Carnaval bij de Heikneuters leeft, dat blijkt!”

Jubileumfeest
De jubileumcommissie kwam in 2020 voor de eerste keer samen. “Door corona was in die tijd alles nog in het ongewisse”, zegt Lars. “We wisten niet wat mocht en of er überhaupt straks nog iets mocht met grote gezelschappen. Maar we zijn erg blij dat die tijd achter de rug is en dat we weer helemaal los kunnen.” Marieke vult aan: “We hebben al heel wat avonden bij elkaar gezeten om na te denken over wat we gaan doen tijdens ons jubileum. Hoe bieden we een gevarieerd programma met voor ieder wat wils? Volgens ons is dat nu wel aardig gelukt! In het weekend van 27, 28 en 29 januari 2023 komt er een grote tent op het Raadhuisplein en daarin vieren we ons 66 jarig jubileum.”

Metalen steekjes
“Ja en wij zijn natuurlijk ook maar een vereniging en willen groots uitpakken, hoe ga je dat doen?” zegt Evert. “Ons streven is altijd, we moeten het sámen doen, samen met het dorp zeg maar. Daarom hebben we een leuke actie bedacht: carnaval kan natuurlijk niet zonder een prins, een prins kan niet zonder zijn Raad van Elf en de Raad van Elf kan niet zonder steek. De steek is dus eigenlijk een onmisbaar item binnen de carnaval. En daarom dachten wij: hoe mooi zou het zijn als iedereen die de Mookse carnaval een warm hart toedraagt zijn of haar eigen steek kan bemachtigen? Speciaal voor komend jubileumweekend hebben wij daarom het metalen steekje laten ontwerpen. Voor slechts €15,- kun je deze steek aanschaffen en de gepersonaliseerde steekjes hangen we straks op het grote jubileumbord in de tent. Zo betrekken we iedereen in het dorp erbij en vieren we het jubileum samen!”

Dankwoord
Als laatste komt Susanne aan het woord; “We willen graag langs deze weg iedereen bedanken die ons prachtige jubileum straks mogelijk maakt. We kunnen geen namen noemen, het zijn er zoveel. Maar in ieder geval iedereen die ‘een steekje heeft bijgedragen’ al onze sponsoren, maar natuurlijk bovenal al onze vrijwilligers! Zoals Evert al zei, sámen vieren we ons 66 jarig jubileum!”

Graag tot ziens op 27 t/m 29 januari 2023!


Jubileumprogramma

vrijdag 27 januari 2023
Jeugdavond
Vrijdagavond is de avond voor de jeugd met optredens van Bouncy en DJ Ronnie.

zaterdag 28 januari 2023
Matinee
Zaterdagmiddag is de middag voor de doorgewinterde carnavalist, met een optreden van Die Originaler Siebentaler.

Zaterdag 28 januari 2023
Feestavond
Zaterdagavond is de feestavond met coverband Slamm als hoofdact.

zondag 29 januari 2023
Receptie
De zondagmiddag start met de receptie en wordt feestelijk afgesloten met een spetterend optreden van Der Kleino.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij: Plus Wim Voet en Poelen Auto's Mook.
Kaarten vrijdagavond € 5,00 inclusief consumptie (legitimatie verplicht)
Kaarten zaterdagavond € 15,00
Zaterdagmiddag en zondagmiddag vrij entree.

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring