Dementievriendelijk spelplezier bij Tennisvereniging Malden

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar dat dit voor ouderen zeker een onderbelicht item is, is algemeen bekend. Veel ouderen bewegen gewoon te weinig.

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar dat dit voor ouderen zeker een onderbelicht item is, is algemeen bekend. Veel ouderen bewegen gewoon te weinig.

In de gemeente Heumen wil men daar verandering in brengen: het 'Heumens SportAkkoord' biedt verenigingen de mogelijkheid nieuwe initiatieven financieel te ondersteunen. Tennisvereniging Malden  heeft dit opgepakt door een 'middagbesteding BeweegFun' te gaan verzorgen, voor mensen met (beginnende) dementie. Onder deskundige begeleiding is er een buiten- én een binnenprogramma, vol beweegplezier. Ik spreek erover met Aldrik LeCan en Jos van Helden, respectievelijk trainer en coördinator speciale projecten van de club.

Onder de vlag van 'Heumen Beweegt' moet het voor alle Heumense inwoners mogelijk zijn om te kunnen sporten en bewegen. Aspecten als leeftijd, opleidingsniveau, afkomst, fysieke of mentale belemmering en financiën mogen sport en beweging niet in de weg staan. Een voldoende bereikbaar en passend sport- en beweegaanbod voor de Heumense inwoners vindt men belangrijk. Met dit Heumens Sportakkoord wil men het brede thema Gezond Inclusief Sporten en Bewegen een formele plek geven en tevens zorgen voor borging op langere termijn.

Bij Tennisvereniging Malden heeft men sinds jaar en dag de zogenaamde ‘OIdstars’. Een groep wat ouderen die een wekelijks tennisles krijgen én een tweede dag zelf partijtjes spelen, met aangepaste regels én een aangepaste tennisbal. Een groot succes! Nu hebben Aldrik en Jos, beide ook de oprichters én begeleiders van deze 'Oldstars’, het initiatief genomen de nieuwe middagactiviteit voor mensen (beginnende) dementie te organiseren. “We gaan een pilot draaien van zes middagen en zullen daarna evalueren hoe deze zijn verlopen én of dit een structureel nieuwe activiteit op onze club gaat worden”, zegt Jos. “We bieden van 13.30 tot 15.30 uur een beweegprogramma buiten (op de banen) aan én aansluitend koffie & gezellig samenzijn, met gezelschapsspellen in ons clubhuis of op ons terras. ‘De Beweegbus’ uit Nijmegen ondersteunt ons bij het buitenbeweegprogramma. Dit is allerlei spelplezier op de tennisbaan (en kan desgewenst ook een potje begeleid tennis zijn). Lekker buiten bewegen dus! En het is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen van buiten de gemeente Heumen.”

“Vera Borsboom, lid van onze club én zeer actief voor de Alzheimer Stichting, verzorgde een Infobijeenkomst over "Omgaan met dementie", vult Aldrik aan. Veel clubleden hebben zich gemeld als begeleider bij deze pilot. Fantastisch natuurlijk. “Vera verzorgt al 15 jaar voorlichting in praktische omgang met mensen met dementie. Zij heeft ook onze vrijwilligers van praktische informatie voorzien. Deelnemers aan deze BeweegFun, kunnen zich via een mailtje aan oldstars@tvmalden.nl aanmelden. Deelname is gratis en geheel vrijblijvend. Meer informatie kan ook worden gevraagd via dit mailadres.

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring