Hier is het altijd gezellig!

Volkstuinenvereniging Middelwaert bestaat veertig jaar!

Volkstuinvereniging Middelwaert* uit Mook bestaat dit jaar veertig jaar. Onlangs verhuisde het volkstuinencomplex naar de nieuwe locatie aan de Startsedijk in Mook. Op zaterdag 22 juni om 14.00 uur is de officiële opening. We gaan er eens kijken en spreken met enkele leden en voorzitter Marty Suijkerbuijk.

Volkstuinenvereniging Middelwaert bestaat veertig jaar!

Volkstuinvereniging Middelwaert* uit Mook bestaat dit jaar veertig jaar. Onlangs verhuisde het volkstuinencomplex naar de nieuwe locatie aan de Startsedijk in Mook. Op zaterdag 22 juni om 14.00 uur is de officiële opening. We gaan er eens kijken en spreken met enkele leden en voorzitter Marty Suijkerbuijk.

“Onze vereniging is opgericht op 9 februari 1984”, begint Marty. “Sinds de verhuizing begin dit jaar hebben we de beschikking over een tuincomplex van anderhalve hectare met 120 tuinen met een oppervlakte van 100 m2. Een groot deel daarvan kan gesplitst worden in twee tuinen van elk vijftig m2. We hebben ongeveer 130 leden die hier een tuin huren. We willen als vereniging onze huurders de gelegenheid bieden zelf hun groenten en klein fruit te verbouwen. Elke tuin is verschillend; op sommige tuinen vind je voornamelijk groenten, op andere voornamelijk bloemen of klein fruit en ook vaak een leuke mix van dat alles. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de leden onderling goed contact met elkaar hebben. De vereniging heeft dan ook een prachtig ‘Praothuus’ waar we 's morgens en 's middags koffie en thee drinken en tuinervaringen uitwisselen.”

Trots en dankbaar
“We zijn erg trots op onze nieuwe accommodatie en ons Praothuus. We kregen veel medewerking van Gemeente Mook en Middelaar en van de Klok (voorheen Klokgroep), daar zijn we ze erg dankbaar voor. Verder hebben we veel van leveranciers uit de regio betrokken: de afscheidingspalen komen van de Zomereik uit Middelaar, ons ‘Proathuus’ komt van Fleuren uit Malden, het hekwerk is geplaatst door Gelmo Mook, de toerit, parkeerplaatsen en de paden tussen de tuin zijn aangelegd door van Kesteren uit Groesbeek. Tevens is het terras ook door hun gesponsord. Coenen handelsonderneming uit Groesbeek installeerde onze ultramoderne waterpomp. Ook Ton Thissen van Huis Wilma heeft gezorgd voor het snoeiwerk van de bomen en struiken. Ook onze planten en groenten halen we zoveel mogelijk bij lokale en regionale kwekers. Mede door deze mensen hebben we op deze nieuwe accommodatie een mooie start kunnen maken.”

Enthousiaste leden
We hadden op onze ‘oude’ locatie aan de Halderweg in Molenhoek een wachtlijst, en deze is bijna weggewerkt. Sinds onze verhuizing hebben we vijftig nieuwe leden. Steeds meer mensen willen een eigen volkstuin, zowel jong als oud, uit de gehele regio. Natuurlijk spelen duurzaamheid en bewustwording hier een ook grote rol in. Zelf je voedsel produceren, weten hoe iets groeit en waar het vandaan komt. We hebben ook schooltuinen van de scholen uit Molenhoek en Mook, erg leerzaam. Onze leden hebben verschillende culturele achtergronden en dat zie je in hun tuin terug. Daar groeien andere producten dan in de ‘Nederlandse’ tuinen. Het is ook mooi om te zien dat er een grote saamhorigheid is; leden helpen en adviseren elkaar regelmatig. We hebben het met elkaar over het efficiënt inrichten van de tuin of wisselen stekjes en andere producten uit. En niet te vergeten natuurlijk ons dagelijkse koffiemoment om 10.00 uur. Er komen hier trouwens ook veel mensen om gewoon wat te kunnen genieten van hun tuin. Mensen die bijvoorbeeld ergens op een flat of appartement wonen en hier een tuin van 100 meter huren. Na gedane arbeid genieten zij in hun relaxstoel in ‘eigen’ tuin, dat is leuk om te zien! Ja, je kunt wel zeggen dat wij een vereniging zijn met veel enthousiaste en gezellige leden, zo hoort het ook.”

Volkstuinen zijn populair!
Volkstuinen zijn om verschillende redenen populair, en deze populariteit lijkt zelfs toe te nemen. Belangrijke redenen waarom mensen aangetrokken worden tot volkstuinen zijn:

Gezondheid en Welzijn
Lichamelijke activiteit: Tuinieren is een vorm van lichaamsbeweging die helpt om fit te blijven. Het kan een goede work-out zijn, vooral voor mensen die anders misschien niet veel beweging krijgen.

Mentale gezondheid: Tijd doorbrengen in de natuur en bezig zijn met tuinieren kan stress verminderen, angst verlichten en de stemming verbeteren. Het heeft een kalmerend effect.

Vers en Gezond Voedsel
Eigen voedsel verbouwen: Volkstuinen bieden de mogelijkheid om je eigen verse groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Dit kan leiden tot gezondere eetgewoonten.
Kwaliteit en smaak: Zelf geteeld voedsel is vaak verser en smaakvoller dan wat je in de supermarkt koopt, en je hebt controle over het gebruik van pesticiden en kunstmest.

Duurzaamheid en Milieu
Lokale voedselproductie: Het kweken van je eigen voedsel vermindert de noodzaak voor transport en bijbehorende uitstoot, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk.
Biodiversiteit: Volkstuinen bevorderen biodiversiteit door het aantrekken van verschillende soorten planten, insecten en andere dieren.

Gemeenschapsgevoel
Sociale interactie: Volkstuinen fungeren als sociale hubs waar mensen van verschillende leeftijden en achtergronden samenkomen. Dit bevordert een sterk gemeenschapsgevoel.
Kennisdeling: Tuinders delen tips, technieken en ervaringen met elkaar, wat de gemeenschapsbanden versterkt en bijdraagt aan een gevoel van saamhorigheid.

Educatie en Leermogelijkheden
Educatief voor kinderen: Volkstuinen zijn geweldige plekken voor kinderen om te leren over natuur, biologie, duurzaamheid en waar hun voedsel vandaan komt.
Levenslang leren: Volwassenen kunnen nieuwe vaardigheden leren, zoals composteren, plantenverzorging en duurzame landbouwpraktijken.

Economische Voordelen
Kostenbesparing: Het kweken van je eigen voedsel kan de boodschappenrekening verlagen, wat vooral nuttig is in tijden van economische onzekerheid.
Waardevolle oogst: Zelf verbouwde producten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het huishoudbudget.

Creatieve en Persoonlijke Voldoening
Hobby en creativiteit: Tuinieren biedt een creatieve uitlaatklep en een gevoel van voldoening. Het zien groeien en bloeien van planten kan zeer bevredigend zijn.
Persoonlijke ruimte: Volkstuinen bieden een persoonlijke ruimte in de natuur, vooral voor mensen die geen eigen tuin hebben, zoals stedelingen.

Al deze factoren dragen bij aan de populariteit van volkstuinen. Ze bieden niet alleen praktische voordelen, maar verrijken ook het leven van de tuinders op verschillende manieren, van fysieke gezondheid tot gemeenschapsbetrokkenheid en milieubewustzijn.

* Middelwaert
De vereniging is vernoemd naar een voormalig eiland Middelwaert in de Maas ter hoogte van Mook en Katwijk. Tijdens de beroemde slag op de Mookerhei in 1574 werd ook zwaar gevochten op het eiland Middelwaert, gelegen in de Maas, tussen Cuijk en Mook. In deze slag sneuvelden die dag onder meer de gebroeders Lodewijk en Hendrik van Nassau, broers van Willem van Oranje, naast vele duizenden andere soldaten van beide legers. Het langgerekte eiland was in die periode ongeveer zeven hectare groot en lag ter hoogte van de huidige veerstoepen Mook-Katwijk bij het voormalige complex van de Volkstuinenvereniging in Molenhoek.

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring