Jongerenwerker in Heumen

Jongerenwerkers zijn in onze gemeente volop actief. Wie zijn zij en waaruit bestaan hun werkzaamheden? Topic is nieuwsgierig en spreekt met hen.

Jongerenwerkers zijn in onze gemeente volop actief. Wie zijn zij en waaruit bestaan hun werkzaamheden? Topic is nieuwsgierig en spreekt met hen.

Ik spreek af met Vincent Peeters, werkzaam bij Synthese en jongerenwerker in gemeente Heumen. De locatie waar we elkaar ontmoeten is jongerencentrum ‘The Basement’, de kelder voor MFC Maldensteijn.

De werkzaamheden en contactmomenten van Vincent en de jeugd zijn divers. “Ik ga de straat op om jongeren te ontmoeten. Dit niet om met een vinger te wijzen, maar om in gesprek te gaan met ze. Het is belangrijk om jongeren te horen, ze moeten zichzelf kunnen ontwikkelen,” zegt Vincent. Jongerenwerkers spreken de taal van jongeren en van de buurt, ze stimuleren hun persoonlijke en sociale ontwikkeling, behartigen hun belangen, maar geven ook grenzen aan. “We zijn het eerste aanspreekpunt voor ze, wij zijn er voor ze voordat er problemen zijn.” Vincent voert zijn werkzaamheden met name uit in gemeente Heumen.

Naast het werk op straat gaan jongerenwerkers klassen in om voorlichting te geven. “Je moet dan denken aan thema’s als social media, pesten, seksualiteit, alcohol en drugs. Bij dit laatste onderwerp trekken we altijd op met specialisten op gebied van preventie. Ook bereiden we groepachters voor op de middelbare school. We willen ze weerbaar maken en leren dat ‘nee’ ook goed is. Maar ook een thema als scheiden komt aan bod. Kinderen kunnen in hun maag zitten met bepaalde zaken en daar moet je wat mee. We hebben hierin een signalerende functie. Is een kind heel stil of juist erg druk?” “We maken ook onderwerpen als homoseksualiteit bespreekbaar. Bij al deze voorlichtingen hebben we een dubbele agenda, we hebben alle leerlingen van groep acht gezien, dat is een voordeel als we ze tegenkomen op straat. Het eerste contact wordt gelegd nog voor er gedoe is. De meeste scholen vinden het fantastisch als we komen.” Ook ouders van jeugd tussen 12 en 25 jaar worden niet vergeten. “We geven hen bijvoorbeeld voorlichting over social media, dat het belangrijk is nieuwsgierig te zijn in wat de kinderen doen, daarover in gesprek te gaan en niet te oordelen. Dat geven we ze mee.”

The Basement
In de gemeente Heumen is de jeugd elke maandag welkom in ‘The Basement’. “We hebben hier een prachtige locatie welke we samen met de jeugd hebben ingericht en aangekleed zoals zij het graag willen. De wanden en banken hebben ze geschilderd en samen hebben we gekeken welke tafels, stoelen en banken er gewenst zijn. Verder hebben we hier o.a. een tafeltennistafel, een Playstation, een podium, licht en geluid, een bar en wat loungebanken. Maar wanneer er behoefte is aan andere attributen, kan men dat aangeven en gaan we kijken of dit haalbaar is. Uiteindelijk moet de jeugd zich hier thuis voelen. We organiseren ook avonden voor jeugd met wat minder sociale contacten, onder de noemer ‘Join Us’ brengen we deze jongeren graag samen. The Basement is er voor iedereen, voor de jeugd uit gemeente Heumen, maar ook voor de jeugd uit Mook-Middelaar, wees welkom!

Vrijwilligers 18+
Voor inlopen en/of activiteiten zoeken we nog vrijwilligers die graag bezig zijn met jeugd en jongeren. Zich mede verantwoordelijk voelen en samen willen werken met een tof team jongerenwerkers om meer mogelijk willen maken voor de jongeren in onze gemeente

De activiteiten die er in The Basement plaatsvinden vind je op de Instagrampagina: jongerencentrum_thebasement

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring