Kribkes kieken in Noord-Limburg

Kerststallen van Museumpark Orientalis opnieuw te zien bij ‘t RestaurantGilde van Kiste Trui

Kerststallen van Museumpark Orientalis opnieuw te zien bij ‘t RestaurantGilde van Kiste Trui

De kerststallen van Museumpark Orientalis gaan ‘on tour’. De komende weken is het park geopend voor Feest van Licht én is een deel van de enorme collectie kerststallen te zien in de regio. Met hierbij een grote rol voor vijf restaurants in Mook, Molenhoek en Plasmolen. Ze vormen samen een mooie (wandel)route tijdens de kerstvakantie.

Het idee ontstond vorig jaar. Richard Meeussen, uitbater van Herberg Restaurant ’t Zwaantje hoorde dat er jaarlijks honderden kerststallen bij Museumpark Orientalis in depot blijven staan. Een tentoonstelling van kerststallen is weliswaar onderdeel van het jaarlijkse Feest van Licht, maar het museum kan onmogelijk alles laten zien. Zonde, zo dacht hij. Met als resultaat dat een kleine twintig kerststallen uit de hele wereld deze weken te bewonderen zijn bij vijf restaurants van RestaurantGilde van Kiste Trui. Naast ’t Zwaantje staan er ook kerststalletjes bij De Plasmolense Hof, de Pannekoekenbakker en Grand café De Mallejan (alle drie in Plasmolen) en Van der Valk in Molenhoek. Bovendien zijn er inmiddels ook bedrijven in Berg en Dal aangehaakt en zijn er onder andere ook bij de Duivelsberg en Hotel & Villapark De Zeven Heuvelen kerststallen te zien. Ook het centrum van Kleve is compleet in kerstsfeer. In de winkeletalages zijn hier maar liefst dertig kerststallen te zien.

Feest van Licht
Met de kerststallen ‘on tour’ wil Museumpark Orientalis de regio (nog) meer in kerstsfeer brengen én Feest van Licht onder de aandacht brengen. Feest van Licht is inmiddels een traditie. Een belevenis voor jong en oud, met een sfeervolle en vernieuwde lichtroute, kerststallen en een expositie over kerst in Duitsland, (kinder)theater, muziek, een metershoge Weihnachtspyramide, lichtlabyrint en allerlei activiteiten die nieuw licht schijnen op Kerst, zoals en Keltisch winterfeest of tokkelen vanaf de basiliek. Feest van Licht is tussen 17 december en 8 januari dagelijks geopend.

Rebus voor kinderen
De openingstijden van de restaurants verschillen per locatie. De deelnemende restaurants benadrukken dat iedereen welkom is. Ook als je niet uit-eten gaat, mag je bij de restaurants naar binnen lopen om ‘kribkes te kieken’. “Maak er een wandeling van,” tipt Richard Meeusen. “Je kunt bijvoorbeeld door het bos van ’t Zwaantje naar Molenhoek of naar Plasmolen lopen. En natuurlijk ook omgekeerd. Heerlijk, vooral in deze weken.” Speciaal voor kinderen is er een rebus gemaakt. Bij ieder restaurant is een woord uit de rebus te ontdekken. Heb je de goede uitkomst gevonden en bezoek je Feest van Licht, dan ligt er een klein presentje voor je klaar.

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring