Mook en Middelaar verwelkomt 8.000e inwoner

De 8.000e inwoner van de gemeente Mook en Middelaar is geboren. Ze heet Anna Derks. Burgemeester Willem Gradisen ging op bezoek. Voor felicitaties en een officieel welkom.

De 8.000e inwoner van de gemeente Mook en Middelaar is geboren. Ze heet Anna Derks. Burgemeester Willem Gradisen ging op bezoek. Voor felicitaties en een officieel welkom.

Blij met Anna
Burgemeester Gradisen: “We zijn heel blij met Anna. Voor onze gemeente zijn jonge gezinnen belangrijk. Om als gemeenschap vitaal te blijven. Maar ook voor het voortbestaan van onze scholen en verenigingen. In de jaren vóór 2009 had de gemeente Mook en Middelaar ook meer dan 8.000 inwoners. Maar daarna daalde het inwonertal tot een jaar of 5 geleden. Dat we nu weer onze 8.000e inwoner mogen verwelkomen, betekent dat de krimp niet heeft doorgezet. En dat is goed nieuws.”

Hart in Middelaar
“Naast dat het zo uniek is dat Anna de 8.000e inwoonster is, heeft ze ook een unieke geboortedatum”, vertelt moeder Anke. “22-11-’22. En dat maar net op de valreep, want ze is om 23.59 uur geboren.” De volledige naam van deze bijzondere inwoner van Mook en Middelaar is Anna Theodora Jacomina Wouterina Gijs. Vernoemd naar haar oma’s, overgrootmoeder en peetoom. Anna heeft ook nog een broer, Stefan, die nu al erg aan haar gehecht is. Het gezin woont in Mook, maar moeder Anke zou liever in Middelaar wonen. Of: bij de schapenstal van de familie Derks in Mook. “Dat is dan misschien niet in Middelaar, maar wel met uitzicht op het mooie Middelaar.”

Gevoel van saamhorigheid doorgeven
Beide ouders komen uit de gemeente; Anke uit Middelaar en Giel uit Mook. Ze zijn actief in het verenigingsleven. Als Page en als lid van de Raad van Elf bij Carnavalsvereniging De Krölstarte, als korfballeidster en als voetballer bij de Sportvereniging Astrantia. Anke: “Met onze bijdrage aan het verenigingsleven hopen wij het gevoel van saamhorigheid door te kunnen geven aan onze kinderen.”

Eén van de kleinste gemeenten
Mook en Middelaar blijft met 8.000 inwoners één van de kleinste gemeenten van Nederland. Slechts 8 gemeenten in Nederland (waaronder de Waddeneilanden) zijn kleiner: Schiermonnikoog, Vlieland, Rozendaal, Ameland, Terschelling, Renswoude, Baarle-Nassau en Noord-Beveland. “Om een plekje te stijgen op de ranglijst met het aantal inwoners, moet de gemeente nog wel met 1.000 inwoners groeien. Dus waarschijnlijk blijven we voorlopig op plek 334 van de 342 gemeenten staan”, aldus de burgemeester. “Dat is overigens helemaal niet erg: want kleinschaligheid heeft ook voordelen en wij zijn en blijven één van de mooiste gemeenten van ons land”.

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring