Op naar een dementievriendelijke gemeente!

Sporten, boodschappen doen, anderen ontmoeten. Zomaar een paar alledaagse activiteiten die de meesten van ons probleemloos doen. Maar wat als meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is? Dit is de dagelijkse realiteit voor de groeiende groep mensen met dementie. Wat kunnen we voor hen doen? De training Dementievriendelijk biedt uitkomst.

Sporten, boodschappen doen, anderen ontmoeten. Zomaar een paar alledaagse activiteiten die de meesten van ons probleemloos doen. Maar wat als meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is? Dit is de dagelijkse realiteit voor de groeiende groep mensen met dementie. Wat kunnen we voor hen doen? De training Dementievriendelijk biedt uitkomst.

Stel je hebt dementie. Hoe fijn is het dan als de mensen om je heen weten hoe ze kunnen helpen en waar ze rekening mee kunnen houden? Niet alleen de mensen die dichtbij je staan, maar ook andere mensen die je toevallig tegenkomt. De leden van de sportclub, de dame achter de kassa, en de bediening in het restaurant waar je zo graag komt. Dat is wat de werkgroep dementievriendelijke scholing wil bereiken. Dat we allemaal weten hoe we zo goed mogelijk met dementie om kunnen gaan. Op die manier horen mensen met dementie erbij en kunnen zij mee blijven doen.

Ons streven is dat in 2022 zoveel mogelijk mensen leren hoe ze ‘vriendelijk’ omgaan met dementie. Dit doen we door deze training aan te bieden aan (vrijwilligers)organisaties. Zodat hun leden, medewerkers of vrijwilligers op hun eigen locatie de training kunnen volgen. Doet jouw organisatie ook mee?

Training Dementievriendelijk
Voor clubs, verenigingen, stichtingen, winkels, horeca, zorg- en dienstverleners.

 Je krijgt meer kennis over de ziekte dementie;
 Je krijgt meer handvatten over hoe ermee om te gaan: wat doe ik wel of niet in bepaalde situaties?;
 Wissel ervaringen uit met anderen en oefen met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk;
 Training naar keuze op locatie of online;
 10 tot 15 deelnemers per training;
 Voor vrijwilligersorganisaties is de training gratis.


Interesse?
Wil jij met jouw (vrijwilligers)organisatie meedoen aan de training en zo bijdragen aan een dementievriendelijk(er) gemeente Heumen? Mail dan jouw naam en telefoonnummer naar dementie@heumen.nl. Binnen 1 tot 3 werkdagen maakt iemand van de werkgroep een afspraak met jou om de mogelijkheden te bespreken. Of regel zelf direct een training met het trainingsbureau Samendementievriendelijk. Contactpersoon is Sanne van der Meij, e-mail info@samendementievriendelijk.nl of 033 - 303 2504.


Werkgroep dementievriendelijke scholing
Gemeente Heumen, Burger Advies Raad (BAR), Mantelzorg Heumen, Malderburch, Gezondheidscentra Samen Gezond, Saar aan Huis en KBO, namens de werkconferentie Heumen

Maatjes zetten elkaar in het zonnetje
Om maatjes de mogelijkheid te geven elkaar in het zonnetje te zetten mochten ze in december een cadeaubon aanvragen om samen iets leuks mee te doen. Inmiddels hebben 21 maatjeskoppels hun bedankje ontvangen. De gemeente Heumen en het Vrijwilligerssteunpunt wensen de maatjes veel plezier van hun cadeaubon!

Ook maatjes Leo en Herman ontvingen het bedankje. Een paar keer per jaar gaan ze samen op pad en regelmatig gaat Herman bij Leo op bezoek. Ze hebben het altijd gezellig samen en delen hun passie voor Feyenoord. Herman: ‘We zijn heel blij met het bedankje. Als we samen op pad gaan gebruiken we de bon als bijdrage voor de lunch’.

Dank!
Naast de cadeaubon ontvingen de maatjes ook 2 ‘Dank’ kaarten. Deze kaarten zijn ontworpen door Floor van ‘Kadootje van Floor’ en zijn een mooie manier om iemand te laten weten dat je hem of haar dankbaar bent. Heel toepasselijk voor maatjes, want als maatje beteken je veel voor elkaar.

Ook maatje worden?
Op de website van Maatjes Heumen lees je meer over maatjes zijn. Ook vind je er actuele oproepjes van mensen die een maatje zoeken.
www.heumen.nl/maatjes

______________________________________________________________

Maatje of vrijwilliger worden?
Vacatures & meer: geldersehanden.nl/heumen
Of neem contact op via:
• 024 358 83 00 (via receptie gemeentehuis)
• vrijwilligerswerk@heumen.nl
• Het vrijwilligerssteunpunt zit in het gemeentehuis in Malden

Steunpunt Vrijwilligerswerk Heumen

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring