Open Monumentendag

Op zondag 11 september organiseert het Erfgoedplatform Mook en Middelaar de Open Monumentendag 2022.

Op zondag 11 september organiseert het Erfgoedplatform Mook en Middelaar de Open Monumentendag 2022.

Een fietsroute van ongeveer 25 kilometer voert u langs een veelheid van gemeentelijke-, provinciale- en Rijksmonumenten die onze mooie gemeente kent. Als zo’n rondje u te veel is, zijn er afsteekmogelijkheden zodat u zelf uw route kunt bepalen. Een aantal van deze monumenten is open voor bezichtiging, bij veel andere staan informatiepanelen om u meer over hun geschiedenis te vertellen. Noteer zondag 11 september in uw agenda

De gemeente Mook en Middelaar is rijk aan geschiedenis. Veel weten we nog. Denk aan ons Romeins verleden waarbij hier, in de driehoek Cuijk-Nijmegen-Xanten, vier eeuwen lang een drukke, Romeinse activiteit moet hebben plaats gevonden. Mook en Middelaar lag zo’n beetje midden in deze driehoek. De restanten van een Romeinse brug, de vindplaatsen van Romeinse grafvelden en een Romeinse sarcofaag in de velden van de Riethorst en de plaats van een grote Romeinse Villa Urbana in Plasmolen, allemaal herinneringen uit een ver verleden. Maar we hebben nog veel meer. Zo is de oude mergelstenen koormuur van de parochiekerk st. Antonius Abt in Mook nog een reliek uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog. Als die muur kon verhalen van die tijd …. Van ons katholieke verleden zijn er meerdere monumenten overgebleven. Denk aan de Lambertus en Brigidakerk in Middelaar met haar indrukwekkende en trieste verhalen uit de periode van het einde van de Tweede Wereldoorlog en het rijke Roomse verleden van Molenhoek waarin de Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkerk centraal staat. Dan zijn we natuurlijk ook nog een aantal kapelletjes rijk die het bezoeken meer dan waard zijn. Ja, er is nog zoveel te zien en er zijn zoveel verhalen te lezen en te horen over onze rijke geschiedenis! En dan vergeten we nog bijna onze eeuwen-oude watermolen ‘de Bovenste Molen’ met haar unieke dubbelslag-aandrijving. Een historische parel in ons gebied. Compleet? Nee zeker niet. Naast een aantal bijzondere panden waar de route langs komt, moeten we zeker ook even stilstaan bij het Jachtslot De Mookerheide. Een prachtig monument uit de tijd van de Jugendstil, nu nog in de steigers maar het wordt alleen maar nog schitterender na de huidige restauratie van Natuurmonumenten.

Kortom, een belevenis om weer eens nader kennis te maken met onze plaatselijke geschiedenis door een mooie fietstocht langs de nog aanwezige monumenten in onze gemeente die hier nog van kunnen getuigen. Een aantal van deze monumenten is open om u te ontvangen. Bij een aantal andere is een informatiepaneel aanwezig om u niet alleen deze historische plaats en/of gebouw te laten bekijken maar om ook het verhaal er achter te leren kennen. De geschiedenis komt daardoor voor u nog meer tot leven. Geïnteresseerd? Noteer dan 11 september in uw agenda. Op de verschillende startplekken zoals het gemeentehuis in Mook, het Jachtslot, de Bovenste Molen, de kerken en Huyse Middelaer ligt dan een uitgebreide kaart met de route en een korte informatie over alle monumenten voor u klaar.           

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring